Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Realizările Direcției Silvice Bihor în „Lunii plantării arborilor”

15 martie – 15 aprilie

Realizările Direcției Silvice Bihor în „Lunii plantării arborilor”

În perioada „Lunii plantării arborilor” Direcția Silvică Bihor a desfășurat, prin implicarea ocoalelor silvice sau prin implicare directă, numeroase acțiuni de propagandă silvică și/sau ecologică.

Între aceste acțiuni se numără și plantarea de puieți forestieri în fond forestier cu copii preșcolari, școlari din ciclurile primar, gimnazial și liceal. Astfel de acțiuni au fost desfășurate, în raza ocoalelor silvice Aleșd, Beiuș, Marghita, Oradea, Săcueni și Tinca. Participarea a fost extrem de numeroasă la fiecare dintre acțiuni participând între 25 și 120 de copii. La final, participanților li s-au oferit diplome de participare.
D.S. Bihor a coordonat și desfășurat mai multe astfel de acțiuni în perioada 01.04.-05.04.2013, această perioadă a coincis cu săptămâna „Școala altfel” din sistemul de învățământ.
Prima ieșire la plantat a avut loc luni, 1 aprilie 2013 și a beneficiat de prezența a peste 170 de copii și cadre didactice de la Liceul cu Program Sportiv „Bihor”, Școala Gimnazială nr. 11 și Școala Gimnazială „Octavian Goga”, toate din Oradea.
A urmat în data de 3 aprilie o acțiune similară, desfășurată în parteneriat cu Garda Națională de Mediu și Inspectoratul Școlar Județean Bihor în cadrul Proiectului Earth Ungaria-România – Ecological Action for Reducting the Terrain Harmful Exploitation. Au participat 12 comisari ai Gărzii Naționale de Mediu, din cadrul comisariatelor județene Cluj și Bihor și peste 70 de copii și cadre didactice de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir”, Liceul Teologic Baptist „Emanuel” și Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”, sub coordonare dnei prof. Mioara Þigan, inspector școlar cu proiectele și munca educativă din cadrul I.S.J. Bihor.
În data de 16 aprilie a avut loc, de asemenea, o lecție deschisă desfășurată în fond forestier cu participarea cadrelor didactice din cadrul Facultății de Protecția Mediului a Universității din Oradea: ș.l. dr. ing. Crainic Gheorghe, conf. dr. ing. Timofte Adrian și ș.l. dr. ing. Hâruța Ovidiu dar și a peste 35 de studenți din cadrul aceleiași facultăți. Această acțiune s-a dorit a fi una prin care D.S. Bihor să-și aducă o minimă contribuție în procesul de formare a următoarelor generații de silvicultori.
Toate aceste acțiuni au avut loc într-o suprafață din fondul forestier administrat de către Direcția Silvică Bihor extrem de cunoscută și mediatizată în presa locală și anume, în șantierul de împădurire 75A – Poiana Vânători din raza Ocolului Silvic Oradea, UP (unitatea de producție) VI Hidișel. Suprafața șantierului este de 2,3 ha, iar pentru împădurirea acestei suprafețe au fost repartizați 11,5 mii puieți forestieri din speciile: gorun, stejar pedunculat, larice, paltin și cireș.
Mulțumim și pe această cale atât cadrelor didactice, cât mai ales copiilor care au participat la aceste acțiuni de plantare care s-au desfășurat în niște condiții meteo și de teren total neatractive (ploi abundente, teren noroios), mulțumim pentru efortul depus în nobilul scop de a crea un mediu sănătos, ecologic și curat.
Personalul D.S. Bihor a mai desfășurat și altfel de activități sub egida „Luna plantării arborilor”: Participarea la simpozioane și cursuri tematice; Distribuirea unor materiale de propagandă silvică și de prezentare a Regiei Naționale a Pădurilor (afișe, pliante etc.); Acțiuni de curățenie în fondul forestier, pe liziere, de înfrumusețare și reparații la sedii de cantoane, clădiri, bariere etc; Furnizarea de către D. S. Bihor la prețuri promoționale sau cu titlu gratuit de puieți forestieri pentru persoanele fizice și juridice interesate în împădurirea unor suprafețe de teren sau pentru amenajarea de spații verzi, cu asigurarea asistenței tehnice gratuite din partea personalului silvic.
În plan tehnic, în acest an, Direcția Silvică Bihor are un program de regenerare de 321,06 hectare din care 246,24 ha regenerări naturale și 74,82 ha împăduriri. Pentru consolidarea plantațiilor executate în anii anteriori se vor executa completări pe o suprafață de 56,40 ha.
La momentul prezent Direcția Silvică Bihor a realizat, din programul anual menționat, 323,4 ha de regenerări, reprezentând 101% din program. Din regenerările menționate 258,4 ha reprezintă regenerările naturale, iar 65,0 ha împăduriri. Estimăm pentru finele campaniei de regenerare din primăvara 2013, o depășire a programului de regenerare cu cca. 22 ha de regenerări, ajungând astfel la cca. 342,5 ha reprezentând 107% din programul inițial.
Au rămas de executat cca. 12 ha de împăduriri toate fiind situate în zone montane și deluroase, zone în care a persistat s-au chiar mai persistă zăpada, nefiind încă posibilă din punct de vedere tehnic intervenția cu împădurirea pe aceste suprafețe.
Pentru realizarea acestui program se vor utiliza aproximativ 700 mii bucăți puieți forestieri din 15 specii diferite, din care un procent de cca. 80% este asigurat din pepinierele situate în raza Direcției Silvice Bihor. Din aceștia un număr de 630 mii buc. sunt puieți de foioase, din care aproape 59% (369,10 mii buc.) sunt reprezentați de cvercinee (gorun, stejar pedunculat, stejar roșu, cer) și peste 70 mii buc. puieți de rășinoase din care 61,7 mii buc. puieți de molid.
Echilibrul factorilor naturali constituie o condiție de prim ordin a desfășurării normale a vieții și activității omului. Procesele de degradare a terenului constituie manifestări ale dezechilibrului care au loc în natură. Prevenirea degradării terenurilor, precum și refacerea acestora are ca urmare, pe lângă efecte de ordin tehnic și economic și efecte de ordin estetic.
Conservarea, protejarea pădurilor și mai buna gospodărire a fondului forestier reprezintă principalul obiectiv al Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva și implicit și a Direcției Silvice Bihor și se realizează prin creșterea suprafețelor împădurite prin preluarea în fond forestier de terenuri degradate sau terenuri agricole neutilizate și constituirea de perimetre de ameliorare.
De asemenea, tot în contextul împăduririi terenurilor cu alte folosințe decât cea silvică, Direcția Silvică Bihor va susține proprietarii care doresc să-și împădurească aceste terenuri cu puieți forestieri contra cost și asistență tehnică gratuită.
La realizarea acestor obiective antrenăm și populația, în special tineretul, în cadrul manifestărilor ce se organizează în perioada martie - aprilie a fiecărui an, sub emblema „Luna plantării arborilor”. Această manifestare, cu semnificații și amploare deosebite, are drept scop popularizarea importanței sociale și economice a pădurii, formarea unei opinii în rândul populației, în special a tineretului și copiilor, favorabilă conservării și protejării acesteia și pornește de la vorbele marelui silvicultor, prof. Marin Drăcea: „Un popor care vrea să trăiască trebuie să-și apere pădurea și pământul”.
Director,
ing. Florescu Cristian Adrian

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 21:18:19 Ora de vară a Europei de Est