Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Diseminare „Job Shadow Day” și înmânarea diplomelor

Vineri, la C.T. „Mihai Viteazul” din Oradea

Diseminare „Job Shadow Day” și înmânarea diplomelor

Conducerea Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea a organizat vineri (19 aprilie 2013), în sala festivă a colegiului, diseminarea activității „Job Shadow Day”, prilej cu care patru dintre elevii participanți au împărtășit impresii, iar trei dintre partenerii invitați au făcut aprecieri la adresa comportării elevilor în acea zi specială.

„Ați văzut fiecare meseria pe care ați vrea să o practicați. Ați văzut ce riscuri are, ce frumuseți are, ba chiar și ce salariu o să aveți. Nu o să vă gândiți în primul rând la salariu pentru că salariul în orice întreprindere privată, de regulă, o să fie mai mic, la început. Apoi ești monitorizat  și în funcție de cât ești de bun pentru întreprinderea respectivă, vei obține și salariul”, a spus dl director, prof. dr. Ruben Filimon, în deschiderea evenimentului.
La activitate, au participat elevii de la cele două colegii tehnice, „Mihai Viteazul” și „Traian Vuia”, care miercuri, 3 aprilie 2013, s-au aflat pentru o zi  „în umbra” unui profesionist la una din cele peste 80 de instituții și companii partenere, profesorii lor coordonatori, conducerea colegiului gazdă, precum și trei dintre reprezentanții partenerilor (dna comisar de poliție Ioana Indrieș, dna Carmen Tocuț de la O.T.L. și dl Segiu Coroiu de la S.C. Auto Anse S.R.L.).
„Motivați o dată în plus de premiul I cucerit la ediția trecută a „Job Shadow Day”, la categoria „Abilități de viață” (de către coordonatorii locali Simona Ardelean și Monica Teodora Runcanu, în colaborare cu profesorii coordonatori pe clase: Monica Marian, Mia Bradea și Rodica Tiutin), elevii și profesorii au privit cu alți ochi, s-au mobilizat și responsabilizat mai mult la cea de-a IV-a ediție. La actuala ediție, la nivel local în programul J.S.D. au fost implicate două școli, C.T. „Mihai Viteazul”, cu 125 de elevi și C.T. „Traian Vuia”, cu 25 de elevi”, a spus dna prof. Simona Ardelean, coordonator program, director adjunct al colegiului gazdă. Cei 125 de elevi de la colegiul nostru (din clasele a X-a F, a XI-a A,B,F,G și a XII-a C, îndrumați de prof. Raluca Șereș, Lucian Popa, Camelia Pop, Larisa Ile, Rodica Tiutin și Monica Marian) au stat pentru o zi „în umbra” unui profesionist dintr-un domeniu în care elevii și-ar dori să lucreze. Cele mai cerute meserii, anul acesta, au fost cele de polițist, recepționer hotel, agent asigurări, contabil și bucătar. Muțumim celor 80 de instituții și companii implicate în acest parteneriat, pentru deschiderea pe care au avut-o față de noi, pentru înțelegere și sprijinul acordat:  S.C. VITAL ENERGY S.R.L., S.C. OTL R.A., S.C .GUDZOLTAN S.R.L., SPITALUL CINIC JUDETEAN DE URGENTA BIHOR, S.C. FAN ICE S.R.L., S.C .HOTEL ATRIUM S.R.L., S.C. FINACOGRUP S.R.L., S.C. SPORTRENT S.R.L.- WORLD FITNESS, INFORM MEDIA S.R.L., BCR, S.C .RODAN-PREST S.R.L., S.C. BAN LOGISTIC S.R.L., BANCA ALLIANZ ÞIRIAC, POLITIA MUNICIPIULUI ORADEA, AQUA PARK PRESIDENT BAILE FELIX, BCR ASIGURARI DE VIATA,  VIG, S.C. ANA PANTIS S.R.L., S.C. HOTEA IMPEX S.R.L. - RESTAURANT CASA ROMANEASCA, S.C. PATANDRA S.R.L., SIND TOUR TRADING SRL HOTEL MUNCEL, S.C. SOLCONS S.R.L. - PARTENER OMV PETROM MARKETING, PENSIUNEA CHRISLAND, S.C. SALY & VLADY SRL, COMPANIA FARMACEUTICA SERVIER, GRADINITA NR. 1 TARIAN, PRIMARIA SARBI, PRIMARIA VARCIOROG, PRIMARIA TILEAGD, PRIMARIA HIDISELU DE SUS, CLUB SPORTIV FOTBAL CLUB BIHOR, S.C. REZIDAN S.R.L,. S.C. TIM IL TUR S.R.L.,  S.C .AGROIND TREI LES S.R.L., S.C. GLASS PORTELAN CERAMICS PRINTING S.R.L., S.C. AUTOBARA, S.C. CELESTICA, S.C. OPEL WEST, S.C. BMW.
Cei 25 de elevi de la C.T. „Traian Vuia”, din clasele a X-a E, a XII-a A și B, sub îndrumarea dnei prof. Steluța Angheluș, au optat pentru S.C. AutoBara, S.C. Celestica, S.C. Opel West, S.C. BMW și microferma agricolă „Hadadi” din Tilecuș”.
„Am învățat noi trucuri de îngrijire personală”
Pentru început, coordonatorul de proiect a invitat la microfon câțiva elevi participanți pentru a-și împărtăși impresiile.
 „Activitatea a fost una intensă, mi-a plăcut prezentarea diferitelor acțiuni desfășurate de către polițiști. În urma acestei experiențe de o zi, am învățat să apreciem mai mult lucrurile bune din jurul nostru și libertatea pe care o avem. Mă bucur că am avut ocazia să pot participa la J.S.D.”, a opinat Ioana Flonta, din clasa a XII-a C.
„Asigurările sunt foarte importante în viața omului. Eu cred că fiecare persoană ar trebui să se informeze despre ofertele și polițele de asigurare care există pe piață. În opinia mea, firmele de asigurări reprezintă un canal alternativ de distribuție care se adresează clienților care preferă să economisească. Asigurările pot fi de mai multe feluri, dar toate te vor ajuta atunci când ai nevoie. Compania de asigurare îți poate fi chiar un prieten pentru că beneficiezi de confort și economii, ai multe varietăți de plată și nu trebuie să te gândești cât ai de plată  sau când îți expiră polița de asigurare pentru că ei te vor informa la timp”, a spus Loredana Duga din a XI-a B.
 „Vreau să vă spun că mi-a făcut o deosebită plăcere să iau parte la această nouă experiență, deoarece vizează un domeniu care mă interesează, însă nu pentru a face o carieră din asta. M-am gândit la acest job doar ca la unul suplimentar pe care aș putea să-l desfășor în timpul liber. Am fost la un Salon de înfrumusețare, unde am învățat noi trucuri de îngrijire personală și am luat parte la activitățile desfășurate acolo... Părerea mea este că aceste activități sunt binevenite și ar trebui să aibă o pondere mai mare în activitatea noastră școlară”, e de părere Florinella Ilea, din a XI-a A.
„Pentru această săptămână și pentru „Job Shadow Day”, dorim să le mulțumim tuturor profesorilor care ne-au ajutat și îndrumat, mulțumim și firmelor colaboratoare care au fost alături de noi și s-au gândit la viitorul nostru. Ne-au ajutat să ne putem gândi la viitorul loc de muncă pe care vrem să-l urmăm. Nu este greu în viață dacă faci ceva cu plăcere...”, consideră Mirela Popa, din a XII-a C.
„Fiecare meserie are frumusețea și riscurile ei”
După ce i-am ascultat pe cei patru reprezentanți ai elevilor beneficiari, microfonul a ajuns la masa partenerilor. „În primul rând vreau să adresez felicitări elevilor din această școală, cât și cadrelor didactice, domnilor directori, deoarece Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” este un colegiu foarte implicat în tot ceea ce înseamnă activități preventive, realizate în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, a spus doamna comisar de poliție Ioana Indrieș. De-a lungul acestui an școlar am fost de nenumărate ori în această instituție de învățământ, am desfășurat foarte foarte multe activități, iar în acea zi în care elevii au fost la noi, au nimerit într-o zi mai specială, în cadrul săptămânii dedicate evenimentelor din Școala altfel – „Să știi mai multe, să fii mai bun!” Atunci am avut foarte mulți vizitatori, sute de copii. Dar au reușit să vadă mare parte din activitățile pe care noi le desfășurăm. Cel mai mult cred că le-a plăcut demonstrația cu mascații.
Fiecare meserie are frumusețea și riscurile ei. A fi polițist, până la urmă, implică și anumite riscuri, dar să știți că e o meserie frumoasă, la fel ca orice altă meserie, de altfel. Important este ca voi să vă doriți acest lucru. Să faceți cu plăcere ce vreți să faceți pe mai departe. Să faceți ceea ce simțiți voi că vi se potrivește cel mai bine. Cheia succesului e la fiecare dintre voi”, a conchis dna comisar de poliție Ioana Indrieș.
„Sunt oamenii care se trezesc primii și care se culcă ultimii”
Doamna Carmen Tocuț, de la O.T.L., dorind să-i definească cât mai exact și mai sugestiv pe muncitorii de la O.T.L. a spus: „Sunt oamenii care se trezesc primii și care se culcă ultimii. De serviciile lor beneficiază întreg orașul. Trebuie să vă felicit pentru că elevii, mă rog, și studenții sunt cei mai fideli clienți ai noștri. Și atunci ne bucură interesul pe care l-au arătat atât elevii și profesorii, cât și conducerea liceului. Sincer, vreau să le mulțumesc elevilor care au fost la noi: Daniel Cacuci, Marc Laurențiu și Tarcea Cosmin. Pentru mine, sincer, a fost o surpriză faptul că au ales O.T.L. Pentru că, de regulă, lumea ne înjură mai mult decât să ne iubească. Și-atunci m-a bucurat alegerea lor”, a mărturisit dna Carmen Tocuț.
„Noi suntem aici să vă felicităm pe voi! 
„O să încep cu o glumă. Eram de vârsta voastră și circula o vorbă: „Unii când nu au ce face aplaudă sau demonstrează pentru pace!” Voi ce faceți? Noi suntem aici să vă felicităm pe voi, a spus dl Sergiu Coroiu. Să vă felicit pentru această acțiune, pentru că ați fost implicați într-un proiect care vă poate deschide ochii spre ceea ce ar trebui să faceți sau doriți să faceți... Dar, cu tristețe, multă tristețe, spun, și o spun de fiecare dată părinților voștri care mă întreabă: „Ce-ar trebui să facă sau ce-ar fi bine pentru copilul meu să-i recomand să facă?” Și eu spun de fiecare dată: Să muncească! Băieților, nu vă fie rușine să puneți mâna pe șurubelniță. Cine știe să folosească șurubelnița și șublerul, să știți că, niciodată nu va avea probleme pentru ziua de mâine. Își va găsi un loc de muncă mai bine plătit decât un contabil sau chiar mulți avocați. Fetelor, copiilor, nu vă speriați de muncile tehnice. Nu vă speriați, sunt foarte multe întreprinderi, din nefericire în România nu există așa ceva. Da, femeile lucrează în industria mecanică, electrotehnică și au randamentul foarte foarte bun. Îndreptați-vă spre meserii pragmatice, tehnice. Vă felicit și vă doresc succes!” a mai spus dl Sergiu Coroiu.
La rândul său, dl director Ruben Filimon a mulțumit partenerilor pentru participarea la activitatea de diseminare, dar și pentru felicitările și îndemnurile adresate elevilor. „Profitând de acest prilej, doresc să adresez mulțumiri, în numele conducerii colegiului, tuturor partenerilor noștri de proiect, precum și partenerilor media care ne-au făcut cunoscute activitățile proiectului”, a spus în încheiere dl director.
A urmat momentul premierii, în care coordonatorul de proiect, doamna profesor Simona Ardelean, a înmânat diplome partenerilor prezenți, mulțumindu-le pentru parteneriatul rodnic al celei de-a IV-a ediții a „Job Shadow Day”. Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (53 de poze), accesați Galeria foto: Diseminare „Job Shadow Day” și înmânarea diplomelor.   

Trimite email
miercuri, 24 aprilie 2024, 03:38:19 Ora de vară a Europei de Est