Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Diseminare „Job Shadow Day” și înmânarea diplomelor

Vineri, la C.T. „Mihai Viteazul” din Oradea

Diseminare „Job Shadow Day” și înmânarea diplomelor

Conducerea Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea a organizat vineri (19 aprilie 2013), în sala festivă a colegiului, diseminarea activității „Job Shadow Day”, prilej cu care patru dintre elevii participanți au împărtășit impresii, iar trei dintre partenerii invitați au făcut aprecieri la adresa comportării elevilor în acea zi specială.

„Ați văzut fiecare meseria pe care ați vrea să o practicați. Ați văzut ce riscuri are, ce frumuseți are, ba chiar și ce salariu o să aveți. Nu o să vă gândiți în primul rând la salariu pentru că salariul în orice întreprindere privată, de regulă, o să fie mai mic, la început. Apoi ești monitorizat  și în funcție de cât ești de bun pentru întreprinderea respectivă, vei obține și salariul”, a spus dl director, prof. dr. Ruben Filimon, în deschiderea evenimentului.
La activitate, au participat elevii de la cele două colegii tehnice, „Mihai Viteazul” și „Traian Vuia”, care miercuri, 3 aprilie 2013, s-au aflat pentru o zi  „în umbra” unui profesionist la una din cele peste 80 de instituții și companii partenere, profesorii lor coordonatori, conducerea colegiului gazdă, precum și trei dintre reprezentanții partenerilor (dna comisar de poliție Ioana Indrieș, dna Carmen Tocuț de la O.T.L. și dl Segiu Coroiu de la S.C. Auto Anse S.R.L.).
„Motivați o dată în plus de premiul I cucerit la ediția trecută a „Job Shadow Day”, la categoria „Abilități de viață” (de către coordonatorii locali Simona Ardelean și Monica Teodora Runcanu, în colaborare cu profesorii coordonatori pe clase: Monica Marian, Mia Bradea și Rodica Tiutin), elevii și profesorii au privit cu alți ochi, s-au mobilizat și responsabilizat mai mult la cea de-a IV-a ediție. La actuala ediție, la nivel local în programul J.S.D. au fost implicate două școli, C.T. „Mihai Viteazul”, cu 125 de elevi și C.T. „Traian Vuia”, cu 25 de elevi”, a spus dna prof. Simona Ardelean, coordonator program, director adjunct al colegiului gazdă. Cei 125 de elevi de la colegiul nostru (din clasele a X-a F, a XI-a A,B,F,G și a XII-a C, îndrumați de prof. Raluca Șereș, Lucian Popa, Camelia Pop, Larisa Ile, Rodica Tiutin și Monica Marian) au stat pentru o zi „în umbra” unui profesionist dintr-un domeniu în care elevii și-ar dori să lucreze. Cele mai cerute meserii, anul acesta, au fost cele de polițist, recepționer hotel, agent asigurări, contabil și bucătar. Muțumim celor 80 de instituții și companii implicate în acest parteneriat, pentru deschiderea pe care au avut-o față de noi, pentru înțelegere și sprijinul acordat:  S.C. VITAL ENERGY S.R.L., S.C. OTL R.A., S.C .GUDZOLTAN S.R.L., SPITALUL CINIC JUDETEAN DE URGENTA BIHOR, S.C. FAN ICE S.R.L., S.C .HOTEL ATRIUM S.R.L., S.C. FINACOGRUP S.R.L., S.C. SPORTRENT S.R.L.- WORLD FITNESS, INFORM MEDIA S.R.L., BCR, S.C .RODAN-PREST S.R.L., S.C. BAN LOGISTIC S.R.L., BANCA ALLIANZ ÞIRIAC, POLITIA MUNICIPIULUI ORADEA, AQUA PARK PRESIDENT BAILE FELIX, BCR ASIGURARI DE VIATA,  VIG, S.C. ANA PANTIS S.R.L., S.C. HOTEA IMPEX S.R.L. - RESTAURANT CASA ROMANEASCA, S.C. PATANDRA S.R.L., SIND TOUR TRADING SRL HOTEL MUNCEL, S.C. SOLCONS S.R.L. - PARTENER OMV PETROM MARKETING, PENSIUNEA CHRISLAND, S.C. SALY & VLADY SRL, COMPANIA FARMACEUTICA SERVIER, GRADINITA NR. 1 TARIAN, PRIMARIA SARBI, PRIMARIA VARCIOROG, PRIMARIA TILEAGD, PRIMARIA HIDISELU DE SUS, CLUB SPORTIV FOTBAL CLUB BIHOR, S.C. REZIDAN S.R.L,. S.C. TIM IL TUR S.R.L.,  S.C .AGROIND TREI LES S.R.L., S.C. GLASS PORTELAN CERAMICS PRINTING S.R.L., S.C. AUTOBARA, S.C. CELESTICA, S.C. OPEL WEST, S.C. BMW.
Cei 25 de elevi de la C.T. „Traian Vuia”, din clasele a X-a E, a XII-a A și B, sub îndrumarea dnei prof. Steluța Angheluș, au optat pentru S.C. AutoBara, S.C. Celestica, S.C. Opel West, S.C. BMW și microferma agricolă „Hadadi” din Tilecuș”.
„Am învățat noi trucuri de îngrijire personală”
Pentru început, coordonatorul de proiect a invitat la microfon câțiva elevi participanți pentru a-și împărtăși impresiile.
 „Activitatea a fost una intensă, mi-a plăcut prezentarea diferitelor acțiuni desfășurate de către polițiști. În urma acestei experiențe de o zi, am învățat să apreciem mai mult lucrurile bune din jurul nostru și libertatea pe care o avem. Mă bucur că am avut ocazia să pot participa la J.S.D.”, a opinat Ioana Flonta, din clasa a XII-a C.
„Asigurările sunt foarte importante în viața omului. Eu cred că fiecare persoană ar trebui să se informeze despre ofertele și polițele de asigurare care există pe piață. În opinia mea, firmele de asigurări reprezintă un canal alternativ de distribuție care se adresează clienților care preferă să economisească. Asigurările pot fi de mai multe feluri, dar toate te vor ajuta atunci când ai nevoie. Compania de asigurare îți poate fi chiar un prieten pentru că beneficiezi de confort și economii, ai multe varietăți de plată și nu trebuie să te gândești cât ai de plată  sau când îți expiră polița de asigurare pentru că ei te vor informa la timp”, a spus Loredana Duga din a XI-a B.
 „Vreau să vă spun că mi-a făcut o deosebită plăcere să iau parte la această nouă experiență, deoarece vizează un domeniu care mă interesează, însă nu pentru a face o carieră din asta. M-am gândit la acest job doar ca la unul suplimentar pe care aș putea să-l desfășor în timpul liber. Am fost la un Salon de înfrumusețare, unde am învățat noi trucuri de îngrijire personală și am luat parte la activitățile desfășurate acolo... Părerea mea este că aceste activități sunt binevenite și ar trebui să aibă o pondere mai mare în activitatea noastră școlară”, e de părere Florinella Ilea, din a XI-a A.
„Pentru această săptămână și pentru „Job Shadow Day”, dorim să le mulțumim tuturor profesorilor care ne-au ajutat și îndrumat, mulțumim și firmelor colaboratoare care au fost alături de noi și s-au gândit la viitorul nostru. Ne-au ajutat să ne putem gândi la viitorul loc de muncă pe care vrem să-l urmăm. Nu este greu în viață dacă faci ceva cu plăcere...”, consideră Mirela Popa, din a XII-a C.
„Fiecare meserie are frumusețea și riscurile ei”
După ce i-am ascultat pe cei patru reprezentanți ai elevilor beneficiari, microfonul a ajuns la masa partenerilor. „În primul rând vreau să adresez felicitări elevilor din această școală, cât și cadrelor didactice, domnilor directori, deoarece Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” este un colegiu foarte implicat în tot ceea ce înseamnă activități preventive, realizate în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, a spus doamna comisar de poliție Ioana Indrieș. De-a lungul acestui an școlar am fost de nenumărate ori în această instituție de învățământ, am desfășurat foarte foarte multe activități, iar în acea zi în care elevii au fost la noi, au nimerit într-o zi mai specială, în cadrul săptămânii dedicate evenimentelor din Școala altfel – „Să știi mai multe, să fii mai bun!” Atunci am avut foarte mulți vizitatori, sute de copii. Dar au reușit să vadă mare parte din activitățile pe care noi le desfășurăm. Cel mai mult cred că le-a plăcut demonstrația cu mascații.
Fiecare meserie are frumusețea și riscurile ei. A fi polițist, până la urmă, implică și anumite riscuri, dar să știți că e o meserie frumoasă, la fel ca orice altă meserie, de altfel. Important este ca voi să vă doriți acest lucru. Să faceți cu plăcere ce vreți să faceți pe mai departe. Să faceți ceea ce simțiți voi că vi se potrivește cel mai bine. Cheia succesului e la fiecare dintre voi”, a conchis dna comisar de poliție Ioana Indrieș.
„Sunt oamenii care se trezesc primii și care se culcă ultimii”
Doamna Carmen Tocuț, de la O.T.L., dorind să-i definească cât mai exact și mai sugestiv pe muncitorii de la O.T.L. a spus: „Sunt oamenii care se trezesc primii și care se culcă ultimii. De serviciile lor beneficiază întreg orașul. Trebuie să vă felicit pentru că elevii, mă rog, și studenții sunt cei mai fideli clienți ai noștri. Și atunci ne bucură interesul pe care l-au arătat atât elevii și profesorii, cât și conducerea liceului. Sincer, vreau să le mulțumesc elevilor care au fost la noi: Daniel Cacuci, Marc Laurențiu și Tarcea Cosmin. Pentru mine, sincer, a fost o surpriză faptul că au ales O.T.L. Pentru că, de regulă, lumea ne înjură mai mult decât să ne iubească. Și-atunci m-a bucurat alegerea lor”, a mărturisit dna Carmen Tocuț.
„Noi suntem aici să vă felicităm pe voi! 
„O să încep cu o glumă. Eram de vârsta voastră și circula o vorbă: „Unii când nu au ce face aplaudă sau demonstrează pentru pace!” Voi ce faceți? Noi suntem aici să vă felicităm pe voi, a spus dl Sergiu Coroiu. Să vă felicit pentru această acțiune, pentru că ați fost implicați într-un proiect care vă poate deschide ochii spre ceea ce ar trebui să faceți sau doriți să faceți... Dar, cu tristețe, multă tristețe, spun, și o spun de fiecare dată părinților voștri care mă întreabă: „Ce-ar trebui să facă sau ce-ar fi bine pentru copilul meu să-i recomand să facă?” Și eu spun de fiecare dată: Să muncească! Băieților, nu vă fie rușine să puneți mâna pe șurubelniță. Cine știe să folosească șurubelnița și șublerul, să știți că, niciodată nu va avea probleme pentru ziua de mâine. Își va găsi un loc de muncă mai bine plătit decât un contabil sau chiar mulți avocați. Fetelor, copiilor, nu vă speriați de muncile tehnice. Nu vă speriați, sunt foarte multe întreprinderi, din nefericire în România nu există așa ceva. Da, femeile lucrează în industria mecanică, electrotehnică și au randamentul foarte foarte bun. Îndreptați-vă spre meserii pragmatice, tehnice. Vă felicit și vă doresc succes!” a mai spus dl Sergiu Coroiu.
La rândul său, dl director Ruben Filimon a mulțumit partenerilor pentru participarea la activitatea de diseminare, dar și pentru felicitările și îndemnurile adresate elevilor. „Profitând de acest prilej, doresc să adresez mulțumiri, în numele conducerii colegiului, tuturor partenerilor noștri de proiect, precum și partenerilor media care ne-au făcut cunoscute activitățile proiectului”, a spus în încheiere dl director.
A urmat momentul premierii, în care coordonatorul de proiect, doamna profesor Simona Ardelean, a înmânat diplome partenerilor prezenți, mulțumindu-le pentru parteneriatul rodnic al celei de-a IV-a ediții a „Job Shadow Day”. Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (53 de poze), accesați Galeria foto: Diseminare „Job Shadow Day” și înmânarea diplomelor.   

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:43:44 Ora de vară a Europei de Est