Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Oradea a retrăit ziua de 20 aprilie 1919

Sâmbătă,

Oradea a retrăit ziua de 20 aprilie 1919

Primăria Oradea a sărbătorit sâmbătă într-un mod cu totul aparte ziua de 20 aprilie 1919, o zi de referință pentru istoria orașului nostru, zi în care trupele conduse de Generalul Traian Moșoiu au eliberat Oradea, marcând intrarea sa în componența României Mari, așa cum au hotărât delegații români la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918.

Manifestările aniversare au fost organizate de Primăria Oradea în colaborare cu Prefectura Județului Bihor, Consiliul Județean Bihor, Teatrul Regina Maria, Muzeul Þării Crișurilor, Garnizoana Oradea, Asociația Națională „Cultul Eroilor” - filiala Bihor și Garda Traian Moșoiu - membrii Asociației Tradiția Militară.
„Oradea are două sărbători importante, cea din 12 octombrie, când cinstim personalitatea celui care a fost Aurel Lazăr, și cea din 20 aprilie când ne aducem aminte cu respect de Generalul Traian Moșoiu. Astfel de personalități nu trebuie să fie uitate, ele trebuie comemorate cu respect pentru că au pus o piatră de temelie la acest oraș și au făcut ceva pentru statul român”, a spus primarul Ilie Bolojan.
Evenimentul a fost marcat într-un mod inedit prin prezența la festivități a nepotului Generalului Traian Moșoiu, profesor Cantemir Moșoiu. Acesta a  lansat în sala mare a Primăriei Oradea cartea „Războiul nostru”, scrisă de Neculai Cibin. Nota aparte a manifestărilor de a fost dată de reconstituirea cu ajutorul actorilor de la Teatrul Regina Maria a momentelor istorice de la 20 aprilie 1919.
Astfel, cei peste 500 de cetățeni prezenți la manifestări au putut vedea trupele de soldați, îmbrăcați în vechile uniforme, cum conduși de Generalul Traian Moșoiu eliberează Oradea. Totodată, aceștia au avut ocazia de a trăi scena reconstitută a întâlnirii dintre Generalul Traian Moșoiu, primarul Oradiei de la acea vreme  - Rimler Károly și prefectul din anul 1919 – Aurel Lazăr. Toate aceste adevărate momente de istorie locală au fost reconstituite în fața Statuii Generalului Traian Moșoiu de pe str. Armatei Române.
Manifestările au debutat sâmbătă dimineața în sala „Traian Moșoiu” a Primăriei Oradea cu intonarea imnului de stat „Deșteaptă-te române!”
Prof. univ. dr. Viorel Faur a rostit apoi o alocuțiune privind semnificația aniversării a 94 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea.
Oficiliatățile s-au îndreptat apoi pe traseul: str. Avram Iancu – str. Armatei Române – statuia Generalului Traian Moșoiu.
La Statuia Generalului Traian Moșoiu, primarul Ilie Bolojan și istoricul militar col (rz) Grigore Bartoș au rostit alocuțiuni privind semnificația istorică a evenimentului.
A urmat un frumos moment artistic susținut de Ansamblul Artistic Profesional „Crișana” și un recital al Corului Traian Moșoiu.
Manifestările s-au încheiat cu depuneri de coroane și jerbe de flori la statuia Generalului Traian Moșoiu de către reprezentanții instituțiilor locale și cu un scurt popas făcut la statuia Reginei Maria în semn de cinste și prețuire. (Biroul de presă)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Oradea a retrăit ziua de 20 aprilie 1919.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:49:31 Ora de vară a Europei de Est