Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Subiectele discutate în ședința Senatului Universității din Oradea

Luni, 22 aprilie

Subiectele discutate în ședința Senatului Universității din Oradea

Luni, 22 aprilie 2013, Senatul Universității din Oradea, convocat de președintele său, prof. univ. dr. Sorin Curilă, s-a adunat în reuniunea lunară de plen pentru a dezbate și decide asupra unor subiecte instituționale, care vizează buna desfășurare a activităților de educație, de administrare financiară sau de cercetare din instituția orădeană.

Temele cele mai importante înscrise la ordinea de zi au fost: demararea procedurii de evaluare externă a calității în vederea schimbării calificativului „Încredere” în „Grad ridicat de încredere”; Raportul rectorului privind starea Universității din Oradea pentru anul 2012 și Raportul privind gradul de îndeplinire a Planului Operațional pentru anul 2012; extinderea sălii de atletism sau reorganizarea bazei Gaudeamus din Stâna de Vale.
a. Rectorul universității, prof. univ. dr. Constantin Bungău - invitat special la ședința forului normativ împreună cu prorectorul prof. univ. dr.  Ioan Þara - a prezentat luni, în plenul Senatului, Raportul Anual privind Starea Universității din Oradea.
Momentul prezentării Raportului anual este un moment crucial pentru orice instituție publică și, cu deosebire pentru orice instituție autonomă, cum este universitatea. Pentru instituțiile academice, obligativitatea prezentării Raportului și calendarul de prezentare  sunt obligații statuate prin articolele 130 și 213 ale Legii Educației Naționale.
Raportul prezentat este structurat în nouă capitole care redau situația financiară a universității, situația fiecărui program de studii, situația personalului instituției, rezultatele activităților de cercetare, situația respectării eticii universitare și eticii cercetării, situația posturilor vacante, cea a inserției profesionale a absolvenților, precum și situația încasărilor din granturile de cercetare, (costurile cu regia incluse în programele de cercetare derulate de Universitate).
Materialul complet  - 80 pagini - poate fi consultat pe site-ul Universității din Oradea, www.uoradea.ro, prin butonul „Informații publice” – „Raportul anual al Universității din Oradea”.
Materialul Raportului privind gradul de îndeplinire a Planului operațional pentru anul 2012, material întocmit de către Consiliul de Administrație a fost înaintat cu două săptămâni înainte președintelui Senatului, prof. univ. dr. Sorin Curilă,  care l-a distribuit tuturor membrilor Senatului și a organizat analiza detaliată a fiecărui capitol, repartizând punctual părți din Raport către câte o Comisie a Senatului. Președinții comisiilor senatoriale după o primă lectură au cerut completări și îmbunătățiri ale documentului. După ajungerea la varianta finală, ei au întocmit referate scrise cu privire la situația compartimentului analizat și au formulat recomandări.
În ședința de luni, rectorul Universității, Constantin Bungău a prezentat pe scurt Concluziile Raportului, iar președintele Senatului, prof. univ. dr. Sorin Curilă, a prezentat, în sinteză, Rapoartele președinților Comisiilor Senatului.
Senatul a aprobat Raportul sub rezerva introducerii în textul definit a recomandărilor făcute de Senat. Cu aceste ameliorări, textul final va fi considerat aprobat prin semnarea documentului de către președintele Senatului.
b. După ce anul universitar trecut, Universitatea orădeană a primit statul de Universitate acreditată cu încredere, conducerea Universității își propune anul acesta să obțină cel mai înalt statut din ierarhia universitară. CA a venit în fața Senatului cu propunerea ca Universitatea să se supună unei noi proceduri de analiză pentru a arăta că merită statutul de Universitate cu grad ridicat de încredere.
Membrii Senatului, la recomandarea președintelui Comisiei Senatului pentru Asigurarea Calității în Procesul de Învățământ, prof. univ.  dr. Mariana Mureșan, au aprobat demararea procedurilor specifice de pregătire a documentelor și de cerere a unui nou proces de evaluare externă a calității. (Conform legislației în vigoare, evaluarea va fi făcută de către un organism autonom specializat în evaluări, Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior – ARACIS.)
O astfel de reclasare a Universității din Oradea nu ar aduce doar beneficii de imagine, plasând instituția de educație orădeană în rândul celor mai bine cotate din România, dar și beneficii financiare, contribuind decisiv – un spor de peste 30% față de finanțarea actuală - la atragerea unei mai bune finanțări din partea Guvernului.
c. Conform unei decizii a Senatului Universității din Oradea, venită ca urmare a solicitării Facultății de Geografie, Turism și Sport, sala de atletism - situată în campusul universitar - va fi extinsă în viitorul apropiat cu ajutorul unei sponsorizări și cu respectarea legilor în vigoare.
Prin această extindere, atleții universitari orădeni – unii dintre ei având performanțe la nivel mondial – vor avea asigurate condiții optime de antrenament, iar sala de atletism va putea fi omologată pentru a găzdui competiții oficiale.
Prof. univ. dr. Lia Pop,
președintele Comisiei Relații Interne și Internaționale a Senatului Universității din Oradea

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:15:51 Ora de vară a Europei de Est