Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Un dar al nostru pentru Mântuitorul Iisus Hristos”

Hristos –Lumina vieții

„Un dar al nostru pentru Mântuitorul Iisus Hristos”

Doamna profesor de religie Aurica Cifor ne rezervă mereu, în prag de sfinte sărbători, momente de înălțare duhovnicească.

Miercuri (24 aprilie 2013), ne-a invitat la Colegiul Economic „Partenie Cosma”, la o sfințire de icoane, cu prilejul vernisajului expoziției intitulate „Hristos – Lumina vieții”.
„Expoziția noastră de icoane („Hristos – Lumina vieții”) este un popas în drumul nostru spre bunul Dumnezeu, spune doamna profesor Aurica Cifor. Tot ce am făcut e un dar al nostru pentru Mântuitorul Iisus Hristos. Și Mântuitorul s-a jertfit pentru noi, și mereu ne arată că ne iubește. Atât facem și noi pentru Dumnezeu. E doar un semn. Să ne apropiem unii de alții și toți să ne apropiem de Dumnezeu. Acesta este mesajul nostru în prag de Sfinte Florii și de Sfântă Învierea Sa”, ne-a declarat doamna profesor Aurica Cifor”.
Expoziția de icoane cuprinde frumoase lucrări realizate de elevi din clasele a X-a A, a XI-a A și E și a XII-a C, coordonați de doamna profesor Aurica Cifor, dna Lungu Ibolya, prof. Liliana Bălan, Romina Nemeș și Marcel Pașcalău.
Pentru sfințirea icoanelor a fost invitat părintele Mircea Ioniță și cântărețul Rareș Busuioc. La manifestare au luat parte profesori și elevi ai colegiului, în frunte cu dl director Virgil Blage. Momentul de adâncă simțire, cuprinzând pricesne și versuri adecvate evenimentului, a fost realizat de profesor Romina Nemeș, cunoscut solist de muzică populară, Cristian Vidican, un elev înzestrat cu voce aparte și harul cântării, precum și elevele Daiana Birta, Petra Boantă și Delia Buciuman. Să mai spunem că alături de expoziția de icoane era expoziția de ouă roșii, încondeiate, vopsite, pictate de elevi din clasa a X-a A, coordonați de prof. Cireșica Ivan și Daniela Ghiuro.
„Bunule Dumnezeu, caută spre noi și spre icoanele acestea și pentru întruparea și arătarea unuia Fiului Tău, în a cărui pomenire s-au zugrăvit ele, trimite-acum binecuvântarea Ta cea cerească și harul preafântului Tău duh și le binecuvântează și le sfințește, și le dă lor putere tămăduitoare și de toate meșteșugirile deavolești izgonitoare. Umple-le de binecuvântarea și puterea sfântului chip cel nefăcut de mână pe care cu îndestulare le-a câștigat prin atingerea de preasfânta și preacurată față a preaiubitului Tău Fiu; ca prin ea să se lucreze puteri și minuni pentru întărirea dreptei credințe și pentru mântuirea credinciosului tău popor; ca toți care înaintea ei se vor închina, Þie Atotputernic și unuia născut Fiului Tău și preasfântului Tău duh și cu credință Te vom chema și Te vom ruga, auziți să fim și mila iubirii Tale de oameni să aflăm și har să câștigăm, că tu ești sfințirea noastră și Þie slavă înălțăm, împreună și unuia născut Fiului Tău și preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău duh...”
Slujba de sfințire și cuvântul de învățătură al părintelui Mircea Ioniță au fost urmate de momentul artistic special pregătit, așa încât holul de la intrare a devenit pe moment un adevărat lăcaș sfânt în care au răsunat frumoase pricesne și versuri înălțătoare, ale căror mesaje s-au îndreptat spre Dumnezeu și spre Mântuitorul nostru Iisus Hristos cel înviat pentru mântuirea neamului omenesc.
Moise-Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Un dar al nostru pentru Mântuitorul Iisus Hristos”.    

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:24:24 Ora de vară a Europei de Est