Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Primăria dă startul înscrierilor la Școala Profesională Eurobusiness

Cinci clase de învățământ profesional tehnic, la trei colegii tehnice

Primăria dă startul înscrierilor la Școala Profesională Eurobusiness

La începutul lunii aprilie 2013 a avut loc semnarea unui important protocol de colaborare între Primăria Oradea, S.C. Eurobusiness Parc, S.C Romarketing – firmă de recrutare și formare profesională, Colegiul Tehnic Traian Vuia, Colegiul Tehnic Constantin Brâncuși, Colegiul Tehnic Transilvania și 11 agenți economici care activează atât în Parcul Industrial, cât și în afara acestuia.

Ca urmare a acestui protocol, elevii de la cele trei colegii tehnice orădene, mai sus amintite, vor putea face practica profesională pe durata de doi ani în cadrul „Școlii Profesionale Eurobusiness” la următoarele 11 companii: Bihore, Celestica, Comodi, Comau, Connectronics, ETS România, Emerson, Faist Mekatronic, Plastor, Plexus, UAMT.
Astfel, vor exista minimum cinci clase de învățământ profesional tehnic, dintre care elevii vor putea alege. Aceste clase sunt repartizate astfel: Colegiul Tehnic Constantin Brâncuși cu o clasă profil electromecanic utilaje și instalații industriale și o clasă profil  sculer matrițer; Colegiul Tehnic Traian Vuia cu o clasă profil electronist aparate și echipamente și o clasă operator CNC și Colegiul Tehnic Transilvania cu o clasă profil încălțăminte.
Candidații pentru „Școala Profesională Eurobusiness” trebuie să fie absolvenți de clasa a IX-a, având vârsta de cel mult 18 ani.
„Una dintre discuțiile frecvente pe care le am cu firmele care doresc să investească în Oradea este cea despre forța de muncă specializată de care dispunem, iar aici avem o problemă... Acest proiect al reînființării învățământului profesional tehnic se va întinde pe o perioadă mai mare de timp, iar pentru  a reuși trebuie să schimbăm în primul rând mentalitatea populației, mentalitate care derivă fie din percepția care exista înainte de 1989 când proverbul Cine are carte are parte era foarte plauzibil, fie din mentalitatea creată după Revoluție când s-a înrădăcinat ideea că România are cei mai puțini absolvenți de învățământ superior, iar acest lucru ar fi  o rușine. Din păcate, trebuie să spun că avem azi facultăți întregi, specializări care își trimit toți absolvenții în șomaj... Dacă pe plan local reușim să creăm forță de muncă specializată pe domenii de interes, nu vom mai avea problema tinerilor care își caută cu disperare un loc de muncă, rata șomajului va scădea cu siguranță, și mai mult decât atât, sunt sigur că exemplul nostru va fi luat ca model și de alte localități”, a spus primarul Ilie Bolojan.
Dezvoltarea învățământului profesional în Oradea va avea un rol important în dezvoltarea companiilor private, dar și în dezvoltarea întregii comunități locale. Învățământul profesional se întinde pe doi ani, din care anul I este compus din 40% pregătire teoretică și 60% pregătire practică, iar anul II de studiu va cuprinde 25% pregătire teoretică și 75% pregătire practică.
Elevii care după terminarea clasei a IX-a vor alege acest tip de învățământ profesional și care vor opta pentru  „Școala Profesională Eurobusiness” vor avea mai multe avantaje. În primul rând vor beneficia, indiferent de condițiile lor sociale, de o bursă de 200 de lei/lună din partea statului român, vor avea posibilitatea de a beneficia și de o bursă plătită de către companiile partenere pentru cei mai serioși și meritoși elevi. Totodată, la finalul școlii profesionale vor avea o pregătire serioasă pe domenii de interes actuale și o șansă enormă de angajare în companiile în care ei s-au pregătit.
Înscrierile se fac începând cu 7 mai până în 31 mai 2013, la secretariatele celor trei colegii tehnice. De menționat, că vor mai urma alte două sesiuni de înscriere la școala profesională, cel mai probabil una în luna iunie, iar cealaltă în luna septembrie.
Detalii suplimentare se pot obține la numărul de telefon 0359/889.389 în cadrul S.C Eurobusiness Parc, respectiv la secretariatele celor trei colegii tehnice partenere. (Biroul de presă)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 20:30:43 Ora de vară a Europei de Est