Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Conferință Jean Monnet la Universitatea din Oradea

Joi, la sala de conferințe a Bibliotecii universitare

Conferință Jean Monnet la Universitatea din Oradea

Joi, 25 aprilie 2013, la sala de conferințe a Bibliotecii universitare a debutat Conferința Internațională „From Schuman Declaration to Lisbon Treaty: what Political Finality for European Union?” (De la Declarația Schuman la Tratatul de la Lisabona: care este finalitatea politică a Uniunii Europene?), organizată în cadrul programului Jean Monnet, coordonat de lect. univ. dr. Cristina Dogot, cu sprijinul Institutului de Studii Euro-regionale Oradea-Debrețin.

La conferință și-au anunțat participarea cercetători în problematica integrării politice europene din Turcia, Italia, Bosnia-Herțegovina, precum și de la Universitățile „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, S.N.S.P.A. București, Universitatea „Lumina” București și Universitatea de Vest din Timișoara.
La deschiderea conferinței au participat: prof. univ. dr. Sorin Curilă - președintele Senatului universitar, conf. univ. dr. Marcela Prada – prorector, prof. univ. dr. Ioan Horga – decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării și conf. univ. dr. Mircea Brie - directorul Departamentului de Relații Internaționale și Studii Europene.
Doamna prorector Marcela Prada a prezentat mesajul dl rector Constantin Bungău, în care se arată că „în prezent la Universitatea din Oradea se află în desfășurare șase module Jean Monnet, tot aici există două catedre și un centru de excelență Jean Monnet, în condițiile în care la nivelul mediului academic românesc există, în total, patru asemenea centre de excelență”.
În cuvântul său, președintele Senatului, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă, s-a referit la Declarația Schuman (privind realizarea unei viitoare federații europene, ca principal pas și fundament al unei viitoare păci internaționale), la caracterul pacifist al Uniunii Europene, la integrarea politică (ale cărei metode și tehnici constituie un subiect de dezbatere atât la nivel academic, cât și la nivel politic). În intervenția sa, dl decan Ioan Horga a pornit chiar de la întrebarea conținută în mesajul conferinței (Care este finalitatea politică a Uniunii Europene?), referindu-se apoi la „priorități de politici europene (versus preferințe naționale)” și la marea strategie a U.E. („de a deveni un actor, jucător important în spațiul mondial”). Domnul Mircea Brie a salutat participații la conferință în numele colegilor din cadrul departamentului pe care îl conduce, felicitând-o pe dna lect. univ. dr. Cristina Dogot pentru organizarea acestei noi conferințe Jean Monnet. „Aș dori apoi să remarc această generoasă temă și sensibilă, în același timp, pentru vremurile actuale pe care le traversăm. Sunt momente nu doar de criză, ci de provocări pentru a regândi politic, a regândi identitar acest proces de construcție europeană”, a mai spus directorul Departamentului de Relații Internaționale și Studii Europene.
În prima zi a conferinței au vorbit, printre alții, domnii Valentin Naumescu, fost consul al României la Toronto și cadru didactic al Universității „Babeș-Bolyai”, precum și dl Maurice Guyader, profesor asociat la Universitatea Sorbonne Nouvelle 3, Paris, fost înalt oficial și actual director onorific în cadrul Comisiei Europene…
„Această nouă conferință dovedește încă o dată faptul că Universitatea din Oradea este o instituție de învățământ superior dinamică, preocupată atât de rolul României în cadrul Uniunii Europene, cât și de evoluția generală și sectorială a procesului de integrare în Uniunea Europeană”, după cum avea să sublinieze coordonatorul proiectului, dna lector univ. dr. Cristina Dogot. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Conferință Jean Monnet la Universitatea din Oradea. 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:22:05 Ora de vară a Europei de Est