Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Provocări ale educației și cercetării în societatea viitorului”

Vineri, la Universitatea din Oradea, Conferința internațională a cadrelor didactice

„Provocări ale educației și cercetării în societatea viitorului”

Vineri (26 aprilie 2013), la Universitatea din Oradea, a debutat Conferința internațională a cadrelor didactice, intitulată „Provocări ale educației și cercetării în societatea viitorului”.

Cea de-a VII-a conferință a fost organizată, la Oradea, de Universitatea din Oradea - Facultatea de Științe Socio Umane - Departamentul de Științe ale Educației, Școala Gimnazială Nr.11, Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Orizont”, Centrul de Cercetări, Resurse și Studii Europene, Fundația pentru Promovarea Ỉnvățământului European, Universitatea Wales România, Casa Corpului Didactic a județului Bihor, Casa Corpului Didactic a județului Ilfov, AEPEEC - European Association for Promoting Excellence in Education and Research.

Organizatorii principali ai evenimentului (lect. univ. dr. Sebastian Chirimbu, director de proiect, Asociația europeană pentru promovarea excelenței în educație și lect. univ. dr. Karla Peter, directorul Departamentului de Științe ale Educației, Facultatea de Științe Socio Umane) au fost onorați la deschiderea manifestării de prezența unor distinși invitați, precum: doamna prorector Simona Trip, prof. univ. dr. Floare Chipea - decanul Facultății de Științe Socio Umane, conf. univ. dr. Ioan Chelemen - Departamentul de Știinte ale Educației, prof. Voichița Vancu, inspector școlar de specialitate al I.S.J. Bihor, prof. dr. Gina Tiurbe, din partea C.C.D. Bihor, prof. univ. dr. Florica Orțan, director al D.P.P.P.D., la care se adaugă invitații speciali: conf. univ. dr. Mariana Cernicova, de la Universitatea „Politehnica” din Timișoara, prof. univ. dr. Eva Kovacsne Bakosi - decanul Facultății de Științe ale Educației, de la Universitatea din  Debrecen (Ungaria), prof. univ. dr. Eszter Fazekas, lect. univ. dr. Andrea Bujdosone Papp, de la aceeași facultate și universitate din Debrecen.
Cei doi protagoniști, Karla Peter și Sebastian Chirimbu, au salutat și au prezentat invitații, precum și agenda conferinței. Prezent pentru prima oară în Oradea, lect. univ. dr. Sebastian Chirimbu  s-a arătat plăcut impresionat de tot, de primire, de oraș, de gazde și de participarea numeroasă și selectă la conferință. În intervenția sa ne-a făcut cunoștință cu tânăra, dar valoroasa Asociație europeană pentru promovarea excelenței în educație. La rândul său doamna decan Floare Chipea a adresat felicitări organizatorilor, apreciind importanța evenimentului și valoarea actorilor; a mulțumit apoi dlui lect. univ. dr. Sebastian Chirimbu pentru implicarea Universității într-o asemenea conferință internațională, exprimându-și deplinul acord cu subiectul conferinței: „Provocări ale educației și cercetării în societatea viitorului”. Pornind de la motto-ul conferinței („Omul nu poate deveni om decât prin educație”- Kant), doamna prorector Simona Trip s-a referit la rolul pe care îl joacă actorii și la scopul demersurilor. „Înțeleg că scopul este de a descoperi factorii implicați în educație. Sigur, este o temă pe care o dezbatem încă de când vorbim despre educație, dar sper că în cadrul acestei conferințe lucrările dumneavoastră vor aduce un plus pentru știință, un plus pentru cercetare, constituind, în același timp și un punct de pornire pentru viitoare cercetări”.
„Educația a fost întotdeauna o provocare…”
Reprezentând Inspectoratul Școlar Județean Bihor, doamna inspector școlar Voichița Vancu s-a simțit onorată să participe la o conferință internațională cu un asemenea subiect. „Suntem onorați că ne aveți parteneri și poate cei mai privilegiați dintre parteneri, pentru că la modul teoretic ceea ce se întâmplă în conferințele dumneavoastră noi întâmpinăm în partea pragmatică a acestor rezultate ale cercetării dumneavoastră”. Doamna prof. dr. Gina Tiurbe consideră că „tema conferinței poate să fie și un motiv de reflecție, cât anume am reușit față de acum 80 de ani să învățăm profesorii să și reflecteze, să reflecteze atunci când fac activitatea, după activitate, să-și pună întrebările care pot genera valoare în activitatea lor viitoare”. Cu și în înțelepciunea sa, distinsul profesor Ioan Chelemen a pus punctul pe i în educație: „Educația a fost întotdeauna o provocare, dar societatea nu întotdeauna a acordat TVA-ul necesar acestor eforturi educative și ca urmare nici ea, societatea, n-a înțeles care-i rentabilitatea educației. Educația nu este imediat rentabilă prin creșterea nivelurilor de producție. Educația este rentabilă pe parcursul dezvoltării ei. De aceea, ideea pe care Sebastian și Karla, doi tineri care s-au angajat în a găsi unele soluționări pentru imensa provocare a educației, bănuiesc și îi susțin să facă eforturi în continuare în acest sens. S-a vorbit mult despre preuniversitar. Eu am lucrat foarte mulți ani în preuniversitar și de multe ori discut cu colegii pe care i-aș mai trimite în preuniversitar să vadă cum se lucrează la nivelul preuniversitar, dacă tot formăm cadre didactice ce vor lucra la nivel preuniversitar”, a conchis dl profesor Ioan Chelemen.
În cadrul secțiunilor, am ascultat-o cu atenție mai întâi pe doamna conf. univ. dr. Mariana Cernicova, de la Universitatea „Politehnica” din Timișoara, cu „Impactul procesului Bologna asupra carierei universitare în România”, pornind de la managementul carierei. Au urmat invitații speciali din Ungaria, după care lucrările au continuat potrivit agendei. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Provocări ale educației și cercetării în societatea viitorului”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:06:22 Ora de vară a Europei de Est