Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Învierea Domnului, sărbătoarea înnoirii sufletelor”

Sărbătorile pascale la Ștei

„Învierea Domnului, sărbătoarea înnoirii sufletelor”

Casa de Cultură „Miron Pompiliu” din Ștei, în parteneriat cu Primăria, Consiliul local, Colegiul Tehnic „Unirea”, Colegiul Național „Avram Iancu”, Școala Gimnazială „Miron Pompiliu”, Grădinița cu Program Prelungit și Grădinița cu Program Normal, în perioada 22-26 aprilie 2013, a găzduit o manifestare cultural-artistică dedicată Sărbătorilor pascale.

Pe întreaga perioadă a manifestării, casa a fost mai bogată și mai strălucitoare din pricina exponatelor: icoane, desene sugestive, ouă încondeiate, machete și alte lucrări ale elevilor, dar și artiștilor amatori din orașul nostru, precum: Sanda Matyasi, Luciana Mortan, Lucica Manea, Ana-Maria Igna, Maria Ernyei, Florin Bălan, Angela Szabo și Papp Gabi.
Luni, 22 aprilie, holul Casei de Cultură a fost neîncăpător pentru mulțimea de vizitatori și spectatori care au asistat la un minunat program, pregătit de instituțiile partenere, un superb recital de pricesne.
Pentru început, prezentatoarele evenimentului, Corina Paulaș și Alina Balaj, eleve ale Colegiului Național ,,Avram Iancu”, ne-au făcut cunoscut întregul program.
 Invitat să ia cuvântul, dl primar, ing. Iulian Balaj, ne-a împărtășit bucuria  sărbătorilor pascale, prilej cu care a transmis un scurt mesaj tuturor locuitorilor orașului Ștei: „Fie ca această perioadă să fie una plină de har, smerenie, dăruire și pace sufletească!”   
La rândul său, dl viceprimar, ec. Marius Cioară, a avut cuvinte de apreciere și mulțumire la adresa celor care și-au adus contribuția la organizarea expoziției și a programului de Paști și a urat tuturor Sărbători fericite, pline de iubire și sănătate, alături de cei dragi!
Spectacolul a cuprins momente cultural-artistice, pregătite de fiecare școală parteneră.
Vorbind din partea Școlii Gimnaziale „Miron Pompiliu”, dl profesor Bogdan Baciu a evidențiat importanța și simbolistica Sărbătorilor pascale, și alături de grupul vocal a interpretat câteva pricesne. Programul școlii noastre a fost presărat cu secvențe dintr-un material PowerPoint în cadrul căruia au fost prezentate imagini din Săptămâna patimilor.
Elevii claselor I-IV și V-VIII au prezentat în cadrul expoziției pictură pe sticlă și pe coji de ouă, ornamente realizate din fire textile, desene, și o superbă machetă intitulată: „Via Dolorosa (coordonatori: prof. Carmen Stanciu, Romulus Fășie, Florina Creț, Florina Trip, Mateș Mirela și Adriana Colda).
 Din partea școlii noastre, echipa de proiect a fost alcătuită din: doamna director, prof. Georgeta Mușet, prof. Angela Vlaș – director adjunct, prof. Sanda Merce - consilier educativ, prof. Baciu Bogdan, inst. bibl. Ileana Tomescu și prof. documentarist Gabriel Vancea.
Să mai spunem că miercuri, 24 aprilie, în holul Casei de Cultură, a avut loc o lansare de carte; a fost lansată cartea preotului Florin Mușet (din Vărzarii de Sus), intitulată: „Slujirea și misiunea preotului în vremea noastră”, cu participarea starețului de la Mănăstirea Izbuc.
Cadrul minunat, expoziția și programul susținut de elevii școlilor din urbe, dar și prezența oficialităților la manifestări, ne-au dat un bun semnal pentru întronarea unui climat propice pentru întâmpinarea așa cum se cuvine a sărbătorilor pascale. Se spune că bucuria vine din lucruri mărunte, iar liniștea, din suflet. Lumina ne vine de la Iisus Hristos și se reflectă în inima fiecăruia.
Să aveți parte de Sărbători Luminate! (Ileana T. & Gabriel V.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Învierea Domnului, sărbătoarea înnoirii sufletelor”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:10:44 Ora de vară a Europei de Est