Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Uniți în diversitate”, o manifestare de nota 10!

De 9 Mai, elevii și profesorii orădeni au dat o lecție Europei

„Uniți în diversitate”, o manifestare de nota 10!

La inițiativa și sub coordonarea doamnei deputat Cherecheș Florica – unul dintre cei mai apropiați parlamentari de elevii și profesorii Bihorului -, joi (9 Mai 2013), în Oradea, a avut loc un eveniment de nota 10, prezentat de elevii și profesorii orădeni.

Pe pietonală (Calea Republicii), în zona Liceului Teoretic „Ady Endre”, în jurul grupului statuar, școlile orădene (școlile gimnaziale, colegiile și liceele) au amenajat standuri ale statelor Uniunii Europene, de Ziua Europei (Uniunii Europene). Fiecare unitate de învățământ a prezentat în chip original, cât mai real și sugestiv, profilul cultural al țării respective, cu obiceiuri și tradiții naționale specifice, simboluri naționale, capitala și orașe importante, personalități reprezentative…, până la mâncărurile tradiționale consacrate.  
Eforturile depuse și realizarea de excepție au fost bine cotate, apreciate la superlativ de oficialitățile prezente la eveniment, doamna deputat Cherecheș Florica, dl prefect Claudiu Pop, precum și șefa Cancelariei, dna Claudia Timofte, viceprimarii Oradiei, domnii Ovidiu Mureșan și Mircea Mălan, inspectorul școlar general, dl profesor Daniel Negrean… și până la europarlamentarul P.N.L. Norica Nicolai, invitatul special al evenimentului.
„O Europă unită este viitorul…”    
În cuvântul său, doamna deputat Cherecheș Florica a arătat că „sărbătorim unitatea și diversitatea. Suntem români, dar aparținem Uniunii Europene; alături de celelalte state, suntem mândri fiecare de tradițiile pe care le avem. Aș vrea să vă mulțumesc tuturor pentru că ați venit și ați răspuns cu atâta entuziasm, cu atâta creativitate…Aș vrea să mulțumesc profesorilor, directorilor voștri care v-au sprijinit; aș vrea să mulțumesc Primăriei Municipiului Oradea, care ne este partener în acest proiect, Teatrului „Regina Maria”, Filarmonicii Oradea și firmelor care ne-au susținut în această activitate. Un politician francez (…) spunea că „o Europă unită este viitorul, iar fărâmițarea este trecutul”. Aș vrea să demonstrăm astăzi că dacă suntem uniți, suntem puternici, că viitorul stă în unitate și că voi sunteți viitorul și eu vă mulțumesc și vă doresc mult succes, și felicitări!”
„Europa trebuie să unească cetățeni și nu guverne!”  
Doamna europarlamentarul P.N.L. Norica Nicolai a mulțumit pentru manifestarea reușită… „ați făcut-o nu numai pentru voi, ci și pentru ceea ce înseamnă România în Uniunea Europeană. Proiectul european, care este un proiect al păcii, pentru că el a vorbit, după secole de război, prin înțelegerea că diversitatea culturală și istorică a Europei și violențele care au traversat-o secole de-a rândul, trebuie să înceteze, este un proiect care privilegiază diversitatea și care o respectă. Este minunat  că astăzi în România generația voastră, alături de generația noastră, pentru că marea majoritate a dascălilor voștri sunt aproape de generația noastră, înțeleg să fie altfel în Uniunea Europeană.
Jean Monnet spunea că „Europa trebuie să unească cetățeni și nu guverne”. Este o acțiune care demonstrează că numai cetățenii trebuie să conducă Uniunea Europeană, pentru că întotdeauna când guvernele au vrut să-i reprezinte pe cetățeni nu i-au reprezentat niciodată prea bine.
„Să faceți din această zi un brand al Oradiei!”
Este obligația voastră să faceți din această zi, din această primă acțiune, un brand al Oradiei. Să se înțeleagă și la Bruxelles, și cu siguranță se va înțelege că noi suntem altfel, că suntem toleranți, că suntem creativi, că suntem demni și că merităm titlul de cetățeni ai Uniunii Europene. Asta se întâmplă astăzi la Oradea. Eu vă mulțumesc ca europarlamentar pentru că demonstrați României, este singura și prima acțiune de acest gen din țară, că sunteți altfel și că România va fi cu siguranță altfel în Uniunea Europeană”, a conchis doamna europarlamentar Norica Nicolai.
„Mă bucur că la Oradea are loc o asemenea inițiativă!”
La fel de bucuros, de satisfăcut de manifestarea reușită, s-a arătat a fi și inspectorul școlar general, dl prof. Daniel Negrean.
„Trebuie să vă mărturisesc că în urmă cu două-trei săptămâni, doamna deputat Florica Cherecheș m-a invitat la o discuție și mi-a propus acest parteneriat. Astăzi sunt foarte bucuros să văd că parteneriatul acesta are un mare succes. N-am văzut de multă vreme atât de mulți elevi, părinți, cetățeni ai Oradiei adunați într-un loc, într-o zi minunată, o zi cu multiple semnificații. Eu aș vrea să mulțumesc elevilor pentru modul în care s-au pregătit, profesorilor care au sprijinit această acțiune, directorilor de școli, părinților, pentru că sunt convins că pentru a putea pregăti aceste materiale, a fost nevoie și de un anumit ajutor material. Aș vrea să vă spun că mă bucur că la Oradea are loc o asemenea inițiativă.
La mulți ani, România! La mulți ani, Europa!”, a urat generalul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, dl prof. Daniel Negrean.
Am trecut pe la majoritatea standurilor, fără însă a le cuprinde absolut pe toate, din anumite motive, în general datorită aglomerației pe metru pătrat, dorind apoi să fim prezenți și în fața scenei pentru a-i poza și pe artiști; suntem siguri că pozele vă vor spune mult mai multe despre ceea ce au făcut elevii și dascălii Oradiei în de Ziua Europei (Uniunii Europene).
Anul viitor, la cea de-a doua ediție, cu siguranță, organizatorii și partenerii vor găsi un spațiu corespunzător (fie și pe pietonală, de-a lungul străzii), pentru ca toți trecătorii să poată admira și aprecia uriașa desfășurare de forțe și explozia de creativitate și frumusețe culturală europeană redată de minunații elevi și dascăli europeni ai Oradiei! Moise-Ovidiu DAN
 
„Europa Unită este viitorul, iar fărâmițarea este trecutul”
Astăzi, 9 mai 2013 – Ziua Europei, Oradea a devenit centrul Europei pentru o zi.
La inițiativa și sub coordonarea doamnei deputat Florica Cherecheș, 33 de școli, Primăria Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Teatrul Regina Maria, Filarmonica de Stat Oradea, s-au unit pentru a realiza un eveniment deosebit și pentru a sărbători unitatea și diversitatea Europei.
Orchestra și Corul Liceului de Arte din Oradea, împreună cu Corul Filarmonicii de Stat Oradea, au realizat un flashmob, interpretând Imnul Europei, bazat pe un preludiu al „Odei Bucuriei” al lui Ludwig van Beethoven, fiind folosite versurile poemului „Odă bucuriei” scris de Friedrich von Schiller în 1785.
Elevii fiecărei școli au pregătit standuri de prezentare a Uniunii Europene și a statelor membre, reușind să surprindă diversitatea culturală a Europei.
Doamna deputat Florica Cherecheș a apreciat implicarea elevilor și profesorilor în promovarea diversității culturale, a valorilor și principiilor care stau la baza Uniunii Europene, și a subliniat importanța unității europene, deoarece „doar uniți suntem puternici”.
Invitatul special al proiectului „Uniți în diversitate” a fost doamna europarlamentar Norica Nicolai, care a încurajat cetățenii să se implice activ în construcția Europei și a propus ca acest proiect să devină o tradiție pentru Oradea.
Inspectorul Școlar General, domnul Daniel Negrean, a mulțumit elevilor, profesorilor și părinților pentru implicarea și participarea în număr atât de mare la acest eveniment.
Evenimentul s-a bucurat de susținerea Hypermarketului Carrefour, care a asigurat apă, sucuri și gustări, societății Manoil Impex S.R.L., care a pus la dispoziție steagurile și fanioanele și societății Medialux S.R.L., care a filmat evenimentul.
Fulvia DUMITREANU, consilier parlamentar
P.S. Pentru mai multe poze (81 de poze), accesați Galeria foto: „Uniți în diversitate”, o manifestare de nota 10!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

mari, 16 iulie 2019