Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Un model de parteneriat cu părinții

La Eco Școala „Avram Iancu” din Oradea

Un model de parteneriat cu părinții

„Una dintre cele mai importante condiții ale creșterii eficienței activității educative desfășurate cu elevii o constituie asigurarea unei depline unități de acțiune a tuturor factorilor educativi: școală, familie, comunitate.

Dacă este adevărat că școala este factorul de care depinde în mod covârșitor la devenirea personalității umane, tot atât de adevărat este că educația coerentă nu poate face abstracție de rosturile familiei în această comuniune.
 Școala și familia trebuie să găsească făgașul colaborării autentice, bazate pe încredere și respect reciproc, pe iubirea față de copil, să facă loc unei relații deschise, permeabile, favorizante schimbului și comunicării de idei. Procesul de colaborare cu părinții asigură atingerea scopului educațional. Pornind de la necesitatea cunoașterii sociopsihopedagogice a copilului, școala impune colaborarea cu familia sub diferite aspecte. Urmărind aspectele comune, speciale și diferențiate pe care viața de elev o prezintă, părinții pot completa, sprijini și dezvolta personalitatea copilului cu o singură condiție - colaborarea cu școala. Numai o colaborare perfectă între cei doi factori este de natură să determine o eficiență maximă a muncii educative. Desigur, în acest proces de colaborare, rolul conducător îl are școala. Ea poate să orienteze, să ajute familia în sarcinile ce-i revin, să asigure o unitate de vedere și de acțiune. Familia, oricâte merite și preocupări valoroase ar avea în legătură cu educația copiilor, nu va obține rezultate pozitive decât în condițiile în care acționează împreună cu școala”.
În stupul" lor
Suntem clasa a IV-a C de la Eco Școala „Avram Iancu” din Oradea. Suntem o familie de 25 de albinuțe harnice. Încă de la începutul drumului nostru ca elevi, ne-am propus să fim „un stup”, în care muncesc copiii îndrumați de doamna învățătoare în colaborare cu familiile copiilor. Trebuie să recunoaștem cu sinceritate că ne-am bucurat de receptivitatea și deschiderea celor mari în toate activitățile școlare și extrașcolare planificate și derulate și nu numai. Toți am înțeles că ne-ndreptăm spre realizarea unui singur și unic scop - binele copiilor, educarea lor.
Ne aflăm pe ultima sută de metri a traseului pe care-l avem de parcurs împreună, în ciclul primar. Am adunat în „brăduțul cu amintiri” o paletă bogată de activități la care am avut sprijinul părinților (fizic, moral și material).
La această generație, colaborarea școlii cu familia s-a realizat sub diferite forme: adunări cu părinții (ședințe și lectorate), vizite la domiciliu, consilierea părinților - joia (cei care doreau să discute despre copilul lor sau cei ce aveau anumite probleme ce necesita rezolvare urgentă), activități comune cu părinții, activități susținute de părinți, lecții asistate de către părinți, excursii și tabere alături de părinți, caietul de corespondență (în care făceam unele anunțuri, ceream părerea părinților în anumite situații, îmi transmiteau dacă sunt unele probleme - prin intermediul căruia țineam legătura cu părinții), chestionare (la început și la sfârșit de an școlar, prin care aflam opțiunile, impresiile și propunerile/sugestiile legate de procesul instructiv-educativ), acțiuni de ajutorare (la mutarea sălii de clasă, la curățenia în sala de clasă/școală, la procurarea manualelor etc).
Dacă colegii noștri, elevii clasei a III-a C (prof, Stelieana Cîrciumaru) au inițiat întâlniri cu părinții clasei care vin și își prezintă meseria cu avantajele și dezavantajele ei, noi am avut parte de activități din cele mai diverse ținute de către părinți. Mai reținuți la-nceput, părinții s-au înscris la susținerea unor „altfel de ore”, precum mămicile: Gyongyike, Simona, Ioana, Dora, Edith, Voichița, Rodica, Alina, Dana, Nicoleta și tăticul Ciprian. Toți au ținut activități deosebite, implicând copiii și obținând rezultate frumoase în cele din urmă. Indiferent de tema pusă, activitățile în colaborare cu părinții au fost și sunt deosebit de benefice.
Cu sinceritate, pot să afirm că am fost norocoasă cu asemenea părinți. După patru ani, sunt fericită cu un asemenea colectiv de copii și părinți! În vremurile grele pe care le parcurgem, ei au înțeles, totuși, că nevoile copiilor primează în fața tuturor problemelor. Multitudinea activităților întreprinse demonstrează implicarea familiei în procesul instructiv-educativ, crearea unui tot unitar. Ca dascăl (de 17 ani la catedră) pot afirma, mulțumită, că părinții elevilor mei îmi completează și îmi susțin cu succes activitatea la clasă, drept pentru care le mulțumesc, cu recunoștință! Monica Toader

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:27:02 Ora de vară a Europei de Est