Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Început de primăvară londoneză

Excursie la Londra

Început de primăvară londoneză

Capitala Marii Britanii (Londra) este una dintre cele mai frumoase și fabuloase metropole ale lumii, îmbinând armonios trei concepte ale timpului: antichitate, vechime și modernism.

Am așteptat cu mult interes excursia organizată de profesorii noștri de istorie și geografie Ramona și Florin Iștoc (de la Liceul Teologic Baptist Emanuel), în perioada 4-13 aprilie 2013, iar principalul punct de vizitare a fost faimoasa metropolă de pe malurile Tamisei.
Milioane de turiști vin aici pentru a vedea această frumoasă capitală, plimbându-se pe străzi vechi și bucurându-se de atingerea unei povești adevărate. De unii blamată, de alții iubită, Londra a reușit să uimească și să farmece de-a lungul secolelor prin măreție, putere, frumusețe, prin capacitatea ei uimitoare de a contopi într-un tot unitar zeci de culturi extrem de diferite. A devenit atât de cunoscută, încât și un puști ar putea-o găsi pe harta lumii...
Fiecare etapă de dezvoltare a Londrei a fost însoțită de lupte și conflicte, dinastii distruse și ridicate, epidemii în masă, foamete, incendii de proporții, oameni celebri.
La început de primăvară, Londra ni s-a deschis ca o carte pe care vrei să o citești, o carte pe care cineva ți-o recomandă cu multă căldură. Scurtă dar intensă, mica vacanță la Londra a fost deosebit de plăcută și interesantă. Londonezii sunt eleganți, relaxați, încrezători, puțin sobri, dar respectuoși, civilizați.
Am rămas impresionați de o Londră ieșită din atmosfera unei ierni lungi ce se trezea la viață sub soarele timid al primăverii. Încercăm să ne transpunem în atmosfera acelor zile. O primăvară londoneză ce ne poftea respectuos să vizităm frumoasele parcuri sau muzee, palatele grandioase sau clădirile moderne din sticlă ce se încadrează în atmosfera britanică, sobră, elegantă, utilă, confortabilă.
Dacă francezii au Luvrul, englezii au British Museum și Natural History Museum. Vizitându-le, am putut să luăm contact cu secole de istorie universală, de la Egiptul Antic, la Magna Carta sau Grecia Antică. Vizităm apoi Tower of London, construit în secolul al XI-lea de William Cuceritorul, turn ce deține bijuteriile coroanei, inclusiv cel mai mare diamant din lume - Steaua Africii, de 530 karate sau Coroana Reginei Victoria, presărată cu 3.000 de bijuterii, majoritatea diamante.
Traversăm apoi Milennium Bridge și Westminster Bridge, trecând pe lângă faimosul Big Ben pentru a ajunge în Trafalgar Square, unde se înalță în mijloc măreața coloană a amiralului Nelson. Trecem pe lângă Palatul Buckingham, reședința oficială a reginei și regretăm că nu e august, luna când regina e plecată, iar palatul are porțile deschise pentru public. Asistăm la schimbarea gărzii, ridicându-ne pe vârfuri pentru a zări ceva dincolo de o mulțime de turiști, în special de japonezi cu nelipsitele lor aparate de filmat.
După aceea, străbatem Tower Bridge, lăsând în urmă celebra catedrală Saint Paul’s pentru a ajunge față în față cu Madame Tussaud’s, adică celebrul muzeu al Figurilor de ceară. Pozele făcute aici cu diverse celebrități ale vremurilor trecute sau prezente îi va face cu siguranță invidioși pe prietenii noștri de acasă...
Croaziera pe Tamisa pentru a ajunge la Greenwich a fost minunată. După atingerea Meridianului Zero, vizităm Leeds Castle, unul dintre cele mai romantice castele din lume, care ne transpune într-o atmosferă medievală de neuitat. Pornim spre Oxford, un oraș celebru prin romantismul său medieval, dar și prin vitalitatea vieții universitare de cel mai înalt nivel ce există aici. Sperăm să revenim aici, dar într-o altă calitate, de ce nu, studenți.
E ultima seară la Londra. Intrăm în Bluewater Shopping Center, un frumos mall de unde facem mici cumpărături, cu gândul la cei dragi de acasă.
E noapte, iar mâine noi vom pleca, dar Londra va rămâne acel vesel cameleon, care va continua mereu să se reinventeze, atunci când nimeni nu se uită...    
Octavian și Titus Trifan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Început de primăvară londoneză.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 21 octombrie 2019