Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Proiectul Leonardo da Vinci, Transfer de Inovație, „Working and Learning in the World of Cradle-to-Cradle”

În perioada 15 – 17 mai, parteneriat internațional

Proiectul Leonardo da Vinci, Transfer de Inovație, „Working and Learning in the World of Cradle-to-Cradle”

La Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea, au debutat miercuri, 15 mai 2013, activitățile din prima zi de parteneriat internațional, colegiul orădean fiind partener internațional în cadrul proiectului Leonardo da Vinci, Transfer de Inovație, „Working and Learning in the World of Cradle-to-Cradle”.

La activități au fost invitați să participe reprezentanți ai țărilor partenere, cât și  reprezentanți ai mediului de afaceri local, studenți și cadre didactice din învățământul preuniversitar și universitar, reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie Bihor, după cum aveam să aflăm de la managerul de proiect, dl prof. dr. Ruben Filimon, directorul Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul”. Coordonatorul echipei de proiect, dna prof. Nadia Szuiogan, ne-a prezentat partenerii străini și agenda primei zile. La această reuniune de proiect au onorat cu prezența: dl Peter van der Baan de la KPC Groep Olanda, aplicantul principal al acestui proiect european, doamna Wei Wang Ahlenstorf de la EPEA International SRL, firma germană care a inițiat conceptul Cradle to Cradle și dl Rudi Daelmans, de la compania DESSO din Olanda, care produce covoare și gazon artificial 100% C2C.
Programul primei zilei, desfășurat la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, a cuprins: Prezentarea școlii (prof. Nadia Szuiogan); Curs de formare cu și pentru elevii școlii (prof. Aurelia Nagy); Studiu  de caz pe materiale C2C, folosind metoda celor 6 pălării gânditoare (prof.  Marinela Filip); Curs de formare cu profesorii școlii (prof. Nadia Szuiogan); Învățând prin joc Simplycycle (prof. Marinela Filip), precum și o vizită de studiu la stația de compost, sistemul de capturare a biogazului și a stației de concasare a betonului (toată echipa de proiect). Joi și vineri, s-au desfășurat cursuri pilot la Facultatea de Protecția Mediului și Hotel Maxim, coordonate de lector dr. Anamaria Supuran și Marinela Bodog, precum și vizite la Tedler Prest LTD, Salex SA, Căminul Felix, ferma zootehnică și Ferma Beltechi.
Poate vă întrebați ce este Cradle-to-Cradle și la ce folosește?
Este o nouă viziune de dezvoltare sustenabilă: să lași în urmă o lume într-o stare mai bună decât era, și un  nou mod de a lucra: a crea și a produce astfel încât să nu existe pierderi (deșeuri).
Cu ce scop?
Să lăsăm o lume mai bună urmașilor:unul din principiile C2C spune: omenirea ca parte integrată a ecosistemului trebuie să contribuie la îmbunătățirea acestuia și nu la distrugerea lui. Soluțiile C2C sunt profitabile din punct de vedere economic pentru că reduc costurile sau cresc valoarea produselor, având ca scop sustenabilitatea și nu în ultimul rând, soluțiile C2C contribuie la sănătatea omenirii creând un mediu sănătos și produse sănătoase.
Ce avantaje oferă C2C?
Ajută producătorii să adauge valoare mediului în care muncesc; atrage atenția asupra faptului că materiile prime sunt finite; ajută  implicarea oamenilor într-o economie sustenabilă; ajută la reducerea costurilor prin idei de design inteligent (produsele sunt ușor de descompus în materii prime refolosibile sau care pot să intre într-un alt ciclu tehnologic sau biologic); ajută  la reciclarea materialelor oferind noi oportunități de afaceri; și încurajează folosirea energiei regenerabile (care reduce costurile).
La finalul însemnărilor noastre, dorim să vă prezentăm echipa de proiect de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” Oradea, echipa proiectului internațional - Leonardo da Vinci – Transfer de inovație, „A munci și a învăța într-o lume  Cradle-to-Cradle” Nr. 2011-1-NL1-LEO05-05200: manager de proiect - prof. dr. Ruben Filimon, coordonator – prof. Nadia Szuiogan, tutore proiect – prof. Delia Mela, membri: prof. Marinela Filip, Aurelia Nagy și Mirela Duma. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (83 de poze), accesați Galeria foto: Proiectul Leonardo da Vinci, Transfer de Inovație, „Working and Learning in the World of Cradle-to-Cradle”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 26 septembrie 2020

Poza zilei

Elena - absolventa de aur a familiei Avram!

Astăzi (joi, 24 septembrie 2020), aveam să-i cunoaștem pe absolvenții de 10 ai Bihorului, care au fost premiați cu diplome și sume de bani, potrivit bunelor rânduieli instituite pentru a stimula competiția și performanța.
Printre cei 19 absolvenți de aur ai Bihorului (cinci absolvenți de liceu și 14 absolvenți de gimnaziu), se numără și Elena Avram, absolventă de 10 a Colegiului  Național ,,Iosif Vulcan" din Oradea.
Întâmplarea a făcut ca după premiere, să o revăd pe Elena, alături de părinții săi, fericiți, în grădinița de flori a gospodăriei, unde tatăl tocmai și-a propus o ,,ședință foto".
Cum să nu fie fericiți mami și tati cu fetița lor de aur!
(OviDan)