Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Lansarea cărții „Mediul în Munții Apuseni – aplicații practice de teren”

Joi, la Facultatea de Protecția Mediului, a avut loc

Lansarea cărții „Mediul în Munții Apuseni – aplicații practice de teren”

Joi, 16 mai 2013, Departamentul Ingineria Mediului din cadrul Facultății de Protecția Mediului a Universității din Oradea a organizat evenimentul de lansare a cărții „Mediul în Munții Apuseni – aplicații practice de teren”, coordonatori, Nicu Cornel Sabău și Radu Brejea.

„Convinși de utilitatea deosebită a aplicațiilor practice în formarea unor buni ingineri de mediu, coordonatorii cărții de față, secondați de ceilalți autori, în anul 2002 au inițiat prima aplicație practică în Munții Apuseni, având drept obiectiv principal studiul influenței exploatărilor miniere (în special a celei de la Roșia Montană) asupra mediului. Aplicația practică s-a realizat an de an și a avut un real succes în rândul studenților. Pentru a avea o și mai mare atractivitate, traseele aplicației au fost diversificate, avându-se în vedere biodiversitatea, amenajarea complexă a mediului, eroziunea solurilor, dar și obiectivele turistice semnificative din Munții Apuseni. Cartea este sinteza rezultatelor obținute în cei 10 ani de aplicații practice efectuate an de an de către studenții din domeniul „Ingineria Mediului”, a precizat dl prof. univ. dr. ing. Cornel Domuța, directorul de departament, moderatorul manifestării.
Cartea de față este rodul muncii unui colectiv de autori, pe care dl rector Constantin Bungău a ținut să-i nominalizeze și să-i felicite: Cornel Domuța, Tamara Romocea, Emilia Pantea, Costea Monica, Eugenia Șerban, Aurelia și Cristian Oneț, Nandor Koteles și Stelian Negrău, alături de cei doi coordonatori, Nicu Cornel Sabău și Radu Brejea. Elogiind activitatea de cercetare din cadrul Facultății de Protecția Mediului, domnul rector a declarat că este chiar invidios pe activitatea acestor cadre didactice. Dl rector a ținut apoi să se refere la evenimentul anului la Universitatea din Oradea: „Anul acesta serbăm 50 de ani de la înființarea Universității din Oradea, 50 de ani de învățământ superior continuu pe meleagurile orădene”.
Felicitările au „curs” apoi și din partea Senatului universitar, reprezentat de această dată de dl prof. univ. dr. Marius Þepelea, care a remarcat interdisciplinaritatea, faptul că „în această descriere a Munților Apuseni se află și părți de istorie, părți care vorbesc despre biodiversitate și chiar despre ceea ce este specific ingineresc, lucruri care țin de evoluția solului și ape reziduale. Felicit pe cei care au depus uriașa muncă de a realiza acest proiect și acest volum”. Și doamna prorector Marcela Prada avea să felicite echipa și pe managerul său, „care este una din cele mai active echipe. La această facultate lucrurile se mișcă. Vă felicit pentru toate activitățile pe care le faceți și pentru spiritul de echipă din această facultate”. După cum spuneam mai devreme, felicitările au „curs” în continuare și din partea decanului Facultății de Construcții și Arhitectură (dna Aurora Mancia), respectiv al Facultății de Geografie, Turism și Sport (dl Alexandru Ilieș), din partea dl Ioan Þarcă, președinte al comisiei Senatului universitar, din partea noului comisar șef al Gărzii de Mediul, dl Viorel Þepelea, dar și din partea celorlalți vorbitori care au luat cuvântul.
„Omagiem o carte!”
Tot la superlativ, a vorbit despre această carte și decanul Facultății de Protecția Mediului, dl Ioan Chereji, care s-a autointitulat „nașul cărții”. „Omagiem o carte, o carte care a fost scrisă din toate punctele de vedere, după părerea mea, foarte foarte bine. Și de ce spun după părerea mea, pentru că eu mă consider nașul acestei cărți. N-am scris nici un rând; am scris doar un referat despre această carte, dar mă bucur că am avut ocazia să scriu acest referat despre această carte. Am citit cartea… Ea poate fi valorificată foarte bine de toți cei care lucrează în turism. Avem o prezentare fantastică a zonei Munților Apuseni. Acești Munți Apuseni, citadela românismului în Ardeal… Totul este foarte bine documentat. Merită citită această carte, chiar merită citită! Vă rog să o citiți! Vreau să-i felicit pe cei care au muncit la această carte, prin profesorul Nicu Sabău și Radu Brejea, pe toți cei care și-au adus contribuția. Să știți că fiecare are partea lui foarte foarte importantă”.
„Bihorul are nevoie de această carte!”
Dl rector Constantin Bungău a revenit la microfon doar pentru a le „smulge o promisiune colaboratorilor: Vreau să promiteți că urmează o nouă ediție, un volum doi. Am răsfoit acum cuprinsul și puțin conținutul și cred că această carte are nevoie de continuitate… Bihorul are nevoie de această carte”, a conchis dl rector Constantin Bungău.
Înainte să prezinte cartea, dl Nicu Cornel Sabău a continuat seria de mulțumiri (cu 12 mulțumiri) și laudele aduse autorilor cărții.
Cartea este structurată pe șase capitole și subcapitole. După primul capitol (Introducere), urmează, în ordine: Obiective turistice (7), Biodiversitate (4), Areale poluate antropic (6), Amenajarea complexă a mediului și Eroziunea solurilor.
Ultima mulțumire a fost adusă sponsorului cărții firma Fly Company, manager drd. ing. Nicu Dogaru. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Lansarea cărții „Mediul în Munții Apuseni – aplicații practice de teren”.  

 

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 01:55:41 Ora de vară a Europei de Est