Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Olimpicii naționali ai Școlii Gimnaziale „Dacia”: 10 la 11 discipline

Este cel mai bun an în ceea ce privește reprezentarea județului Bihor

Olimpicii naționali ai Școlii Gimnaziale „Dacia”: 10 la 11 discipline

În 19 aprilie 2013, la deschiderea festivă a competiției naționale de volei, găzduite de Școala Gimnazială „Dacia”, directorul Școlii „Dacia”, dl prof. dr. Florian Hava, susținea că pentru școala pe care o conduce, anul 2013 este cel mai bun an în ceea ce privește reprezentarea județului Bihor la etapa națională.

„În ceea ce privește premiile la etapa națională, anul acesta este cel mai bun an școlar. Zece elevi de-ai noștri au participat la 11 discipline la etapa națională”.
Vineri, 17 mai, am dorit să-i cunoaștem și noi pe cei 10 olimpici naționali. Pe opt i-am găsit la școală, doi erau plecați: David Ioan Popescu (din clasa a VIII-a A) e la Călimănești, la pregătiri împreună cu lotul național de astronomie al României, iar Andrei Moldovan, din clasa a VI-a B e plecat la Iași, la concursul de limba română, împreună cu doamna prof. Lăcrimioara Cabai.
Fabian Roberta, din clasa a VIII-a C, ne-a reprezentat județul la Olimpiada de religie, desfășurată la Cluj-Napoca, în perioada 1-5 aprilie. Eleva doamnei prof. Mariana Bojan s-a întors cu un premiu special. Roberta ne-a reprezentat la națională și anul trecut, tot la religie, iar în clasa a VI-a a ocupat locul al III-lea pe județ, la aceeași disciplină.
Mureșan Maria Ștefania, din clasa a VIII-a C, ne-a reprezentat la națională, la română, în fiecare an, începând din clasa a V-a. Anul acesta, eleva dnei profesor Anca Fetea a ocupat locul II pe județ (și s-a calificat la națională). În clasa a V-a, Maria a participat la trei olimpiade: la mate, religie și română, dar numai la română a ajuns la națională.
Cosma Tudor, din a VIII-a C, se pare că e cel mai titrat olimpic al școlii, cu medalii de bronz la matematică în ultimii trei ani, consecutiv. Ultimul bronz l-a cucerit elevul dlui prof. Vlad Sadoveanu la Brașov. Pe Tudor l-am întâlnit anul acesta și la concursul național de matematică „Lumina Math”, unde a ocupat locul I pe județ, fiind răsplătit cu bani și o tabără în Turcia, la fel ca în 2012.
Micula Cristina, din clasa a VII-a D, ne-a reprezentat județul la două discipline, la naționala de fizică, la Satu Mare (profesor, Marin Bica) și la info, la Oradea (profesor Carmen Băican). În ultimii trei ani a cochetat și cu matematica, dar nu a trecut de etapa județeană.
Popa Alexandra, din a VIII-a A, ne-a reprezentat la astronomie, ca și în 2011 (profesor, Marin Bica); a participat în fiecare an, în clasele V-VIII și la mate, la etapa județeană.
Cosma Dan Ioan, din a VII-a E, e atlet. În martie, a participat la națională, la cros, la Craiova, iar în 9 mai, iar s-a clasat pe locul I pe județ. De trei ani face atletism cu antrenorul său Alin Vașadi. În 2012, a devenit vicecampion național la 800 m, precum și locul III pe țară la 1.000 m. La clasă, el face educație fizică și sport cu dl prof. Marius Suciu.
Emma Kim, din a IV-a A (prof. Simona Fabian) și Galchiș Cristian,  din a IV-a C (prof. Aurora Feier) au format echipă, reprezentând școala la olimpiada de civică, locul I pe județ (Cristian la compunere, iar Emma la desen). Lucrările lor au fost trimise la națională, dar nu se cunosc încă rezultatele.
Așa după cum spuneam la început, cu Andrei Mureșan și David Ioan Popescu nu am putut sta de vorbă vineri, fiind plecați la competiții naționale. Pentru David am obținut o poză de la dl profesor Marin Bica. Tot despre David Ioan Popescu, am mai aflat că deține o mențiune la olimpiada de română, etapa pe județ, în 2010 și un premiu III la „Plus minus poezie”, pe județ, tot în 2010, iar anul acesta a obținut premiul al II-lea la educație rutieră, la „Colțul micului pieton”.
„Așadar, în acest an școlar, 10 elevi ne-au reprezentat județul la națională la 11 discipline. Este vorba despre concursuri pe discipline de învățământ, pentru că sunt mult mai mulți cei care ne-au reprezentat școala la alte competiții naționale și internaționale, urmând ca bilanțul final să-l facem la finele anului școlar. Doresc să mai menționez că în ultimii ani am avut reprezentanți și în loturile naționale ale României”, ne-a declarat, vineri, dl profesor dr. Florian Hava, directorul Școlii Gimnaziale „Dacia”. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Olimpicii naționali ai Școlii Gimnaziale „Dacia”: 10 la 11 discipline.   

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:42:46 Ora de vară a Europei de Est