Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Activități de diseminare și un curs pilot

În cadrul proiectului „Cradle-to-Cradle”

Activități de diseminare și un curs pilot

În calitate de partener național și membru al Comunității Românești de Practică, Universitatea din Oradea, prin intermediul Facultății de Protecția Mediului, a organizat timp de două zile, începând cu data de 16 mai 2013, o serie de activități de diseminare, precum și un curs pilot în cadrul proiectului Leonardo da Vinci, Transfer de Inovație numit WORKING AND LEARNING IN THE WORLD OF CRADLE-TO-CRADLE.

Cursul pilot a fost conceput și organizat pentru studenții și cadrele didactice provenind din mai multe facultăți din cadrul Universității din Oradea (ingineria mediului, industrie alimentară, textile și pielărie, arhitectură și construcții) cu scopul de a disemina informații referitoare la conceptul inovator Cradle-to-Cradle.
Timp de trei ore, studenții și cadrele didactice au fost informați de către coordonatorul de proiect, dna lector dr.  Anamaria Supuran, cu privire la stadiul implementării proiectului în cadrul Universității din Oradea, precum și la  realizările de până în prezent ale echipei de proiect; au aflat cum pot să conlucreze în cadrul unei echipe atunci când își doresc să inițieze mici proiecte în domeniul C2C, workshop organizat de dl Peter van der Baan, coordonatorul de proiect din Olanda; au beneficiat de un curs introductiv privind conceptul și filozofia Cradle-to-Cradle, conceput de dna lector dr. Marinela Bodog și au putut urmări studiul de caz prezentat de dl Wojciech Chorobik, directorul de vânzări pe România, Bulgaria și Ungaria de la firma de mochete Desso din Olanda.
După-amiază, a continuat cu întâlnirea de la Hotel Maxim care și-a dorit să reunească atât cadre didactice din învățământul preuniversitar și universitar, precum și companii interesate de implementarea conceptului C2C. Prezentările susținute de invitații din străinătate au vizat criteriile de certificare C2C și implementarea C2C într-o companie. Prima temă a fost susținută de dna Wei-Wang Ahlerstorf, responsabilă cu activitățile în cadrul proiectelor derulate de EPEA International SRL Germania, iar cea de-a doua temă a fost prezentată de dl Rudi Daelmans, director de sustenabilitate de la firma Desso B.V. din Olanda. Programul s-a încheiat cu discuții libere, cei invitați având posibilitatea să pună întrebări invitaților din străinătate.
Programul zilei de 17 mai s-a adresat în special fermierilor, studenților și cadrelor didactice din cadrul Facultății de Protecția Mediului, Departamentul de Agricultură și Horticultură și a avut ca temă principală energiile regenerabile  care pot ajuta la reducerea costurilor în agricultură. Printre invitați s-au numărat dl Ștefan Ioan, directorul Direcției Agricole Bihor, care a felicitat echipa de proiect pentru astfel de inițiative și dl Pavel Florian, Directorul Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultura Bihor. Temele abordate au fost importanța energiilor regenerabile în Uniunea Europeană, curs susținut de dna lector dr. Monica Costea și oportunități de  producere a biogazului în județul Bihor, curs prezentat de dna lector dr. Emilia Pantea. Cu această ocazie toți participanții au fost invitați în Laboratorul de Energii Regenerabile pentru a putea vedea concret principiul de funcționare a instalației de producere a biogazului.
Partea a doua a zilei s-a încheiat cu vizitarea unor companii (Tedler Prest și Salex) și a unor ferme de animale (Ferma Căminului Felix și Ferma Beltechi).
Anamaria Supuran & Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Activități de diseminare și un curs pilot.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:58:35 Ora de vară a Europei de Est