Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita - „Școală Europeană”

De la „Școala Anului” la „Școală Europeană”

Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita - „Școală Europeană”

Lumea în care trăim devine, tot mai mult, o lume a concurenței și a competiției.

Acest lucru are, de cele mai multe ori, un efect pozitiv, întrucât toți cei care doresc să rămână în frunte, trebuie să dovedească că merită, într-adevăr, acest lucru. Situația e și mai dificilă când vine vorba de educație. Să oferi educație, cultură și clasă celor care trec prin instituția ta, să menții standarde ridicate în ceea ce privește calitatea serviciilor educaționale nu e un lucru ușor în lumea anului 2013. Și poate tocmai de aceea, fiindcă este atât de greu, puține școli reușesc s-o mai facă... Iar în cazurile fericite când lucrul acesta se întâmplă, urmează laurii victoriei...
Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita, câștigător în 2011 al locului II la secțiunea „Școala Anului” din cadrul „Galei Premiilor în Educație”, organizată de Fundația Dinu Patriciu, s-a afirmat încă o dată și în acest an, prin obținerea Certificatului „Școală Europeană”. Competiția pentru obținerea acestui certificat, organizată de către Ministerul Educației Naționale s-a aflat la a X-a ediție, în Bihor existând în prezent doar 6 școli deținătoare a certificatului „Școală Europeană”.
Criteriile evaluate în cadrul acestei competiții ce urmărește să stabilească și să promoveze un etalon pentru educația din România, vizează modul în care dimensiunea europeană a educației este aplicată în instituția noastră. Aceasta presupune, printre altele,  implicarea elevilor și a cadrelor didactice în proiecte și programe comunitare, continuitate și constanță în derularea acestor proiecte, asigurarea egalității de șanse și, nu în ultimul rând, performanțe școlare. Și, cum Colegiul nostru s-a făcut mereu remarcat tocmai prin aceste aspecte, a fost de la sine înțeles că, suntem într-adevăr, o Școală Europeană. Așadar, acest statut obținut la București în 2013, vine ca o nouă confirmare a prestigiului instituției, a valorii oamenilor care lucrează în ea și pentru ea, ca o recompensă pentru toate eforturile pe care le depun an după an, zi după zi, deopotrivă elevi și dascăli.
Satisfacția de a primi o distincție atât de importantă este cu atât mai mare cu cât în această perioadă învățământul românesc marghitean trece prin transformări majore, transformări benefice, care-l fac, în timp, mai puternic și mai valoros. Deși ne aflăm doar în cel de-al doilea an de la unificarea Colegiului Național „Octavian Goga” cu Școala cu clasele I-VIII Marghita, iată că roadele muncii noastre nu au contenit să apară, dovedind că această unificare este una eficientă, ce duce la atingerea unor noi standarde atât în domeniul educației, cât și al culturii pe plan local. Și nu doar local, dacă ne gândim la numeroșii ambasadori ai școlii noastre care ne reprezintă cu mândrie în săli de concurs, pe scene sau stadioane din întreaga țară!
Portofoliul necesar pentru a participa la competiția „Școală Europeană” a presupus prezentarea activității noastre din ultimii trei ani școlari, adică începând cu anul 2010. Pentru mine, ca membru în echipa ce a întocmit acest portofoliu, a fost o reală satisfacție să văd cât de mult și cât de multe  s-au realizat în tot acest timp. Deși a fost o muncă asiduă, mulțumirea de a avea în față dovezi ale muncii, ale angajamentelor, ale eforturilor depuse de sute de copii și zeci de cadre didactice nu poate fi trecută cu vederea. Mi s-a confirmat încă o dată că instituția noastră a avut mereu în vedere implicarea în viața comunității locale și obținerea performanțelor școlare. Consider că noul statut vine în mod normal, ca o recunoaștere firească a ceea ce suntem, oricum, dintotdeauna. Consider că trebuie să fim mândri pentru curajul și dorința de a ne afirma mereu, pentru calitatea muncii pe care o facem, pentru valoarea oamenilor pe care-i formăm și... nu în ultimul rând, pentru că suntem o ȘCOALĂ EUROPEANĂ!
Prof. Manuela Bârza
Felicitări! - Ovi

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 21:02:20 Ora de vară a Europei de Est