Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita - „Școală Europeană”

De la „Școala Anului” la „Școală Europeană”

Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita - „Școală Europeană”

Lumea în care trăim devine, tot mai mult, o lume a concurenței și a competiției.

Acest lucru are, de cele mai multe ori, un efect pozitiv, întrucât toți cei care doresc să rămână în frunte, trebuie să dovedească că merită, într-adevăr, acest lucru. Situația e și mai dificilă când vine vorba de educație. Să oferi educație, cultură și clasă celor care trec prin instituția ta, să menții standarde ridicate în ceea ce privește calitatea serviciilor educaționale nu e un lucru ușor în lumea anului 2013. Și poate tocmai de aceea, fiindcă este atât de greu, puține școli reușesc s-o mai facă... Iar în cazurile fericite când lucrul acesta se întâmplă, urmează laurii victoriei...
Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita, câștigător în 2011 al locului II la secțiunea „Școala Anului” din cadrul „Galei Premiilor în Educație”, organizată de Fundația Dinu Patriciu, s-a afirmat încă o dată și în acest an, prin obținerea Certificatului „Școală Europeană”. Competiția pentru obținerea acestui certificat, organizată de către Ministerul Educației Naționale s-a aflat la a X-a ediție, în Bihor existând în prezent doar 6 școli deținătoare a certificatului „Școală Europeană”.
Criteriile evaluate în cadrul acestei competiții ce urmărește să stabilească și să promoveze un etalon pentru educația din România, vizează modul în care dimensiunea europeană a educației este aplicată în instituția noastră. Aceasta presupune, printre altele,  implicarea elevilor și a cadrelor didactice în proiecte și programe comunitare, continuitate și constanță în derularea acestor proiecte, asigurarea egalității de șanse și, nu în ultimul rând, performanțe școlare. Și, cum Colegiul nostru s-a făcut mereu remarcat tocmai prin aceste aspecte, a fost de la sine înțeles că, suntem într-adevăr, o Școală Europeană. Așadar, acest statut obținut la București în 2013, vine ca o nouă confirmare a prestigiului instituției, a valorii oamenilor care lucrează în ea și pentru ea, ca o recompensă pentru toate eforturile pe care le depun an după an, zi după zi, deopotrivă elevi și dascăli.
Satisfacția de a primi o distincție atât de importantă este cu atât mai mare cu cât în această perioadă învățământul românesc marghitean trece prin transformări majore, transformări benefice, care-l fac, în timp, mai puternic și mai valoros. Deși ne aflăm doar în cel de-al doilea an de la unificarea Colegiului Național „Octavian Goga” cu Școala cu clasele I-VIII Marghita, iată că roadele muncii noastre nu au contenit să apară, dovedind că această unificare este una eficientă, ce duce la atingerea unor noi standarde atât în domeniul educației, cât și al culturii pe plan local. Și nu doar local, dacă ne gândim la numeroșii ambasadori ai școlii noastre care ne reprezintă cu mândrie în săli de concurs, pe scene sau stadioane din întreaga țară!
Portofoliul necesar pentru a participa la competiția „Școală Europeană” a presupus prezentarea activității noastre din ultimii trei ani școlari, adică începând cu anul 2010. Pentru mine, ca membru în echipa ce a întocmit acest portofoliu, a fost o reală satisfacție să văd cât de mult și cât de multe  s-au realizat în tot acest timp. Deși a fost o muncă asiduă, mulțumirea de a avea în față dovezi ale muncii, ale angajamentelor, ale eforturilor depuse de sute de copii și zeci de cadre didactice nu poate fi trecută cu vederea. Mi s-a confirmat încă o dată că instituția noastră a avut mereu în vedere implicarea în viața comunității locale și obținerea performanțelor școlare. Consider că noul statut vine în mod normal, ca o recunoaștere firească a ceea ce suntem, oricum, dintotdeauna. Consider că trebuie să fim mândri pentru curajul și dorința de a ne afirma mereu, pentru calitatea muncii pe care o facem, pentru valoarea oamenilor pe care-i formăm și... nu în ultimul rând, pentru că suntem o ȘCOALĂ EUROPEANĂ!
Prof. Manuela Bârza
Felicitări! - Ovi

Trimite email

marţi, 22 octombrie 2019