Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Să cântăm și să dansăm împreună!

Reuniune de proiect Comenius „Unity through diversity”

Să cântăm și să dansăm împreună!

Marți, 21 mai 2013, elevii Școlii Gimnaziale Nr. 16 din Oradea au prezentat pe scena Teatrului „Regina Maria” spectacolul „Let’s sing and dance together!” (Să cântăm și să dansăm împreună!), în cadrul reuniunii de proiect Comenius „Unity through diversity” pe care o găzduiesc în perioada 19-24 mai.

În cadrul acestui proiect Comenius, Școala Gimnazială Nr. 16 din Oradea are ca parteneri instituții de învățământ din nouă țări europene: Franța, Italia, Spania, Turcia, Finlanda, Polonia, Portugalia, Irlanda de Nord și Croația (Groupe Scolaire Louis Pasteur, Dampierre, FRANCE, Sesto Circolo didattico, Lucca, ITALY, Ligoniel Primary School, Belfast, NORTHERN IRELAND, St. Vincent de Paul Primary School, NORTHERN IRELAND, OSNOVNA SKOLA STRAHONINEC, Cakovec, CROAÞIA, Zespo³ Szkolno - Przedszkolny w Napachaniu, Napachanie, POLAND, CENTRO DE EDUCACIÓN INFANTIL Y PRIMARIA VALSEQUILLO, Canary Islands, SPAIN, Centro Escolar de Santiago de Piaes, Cinfaes, PORTUGAL, Tiistilan Koulu, Espoo, FINLAND și
OZEL YENİ FİKİR ANAOKULU, Istanbul, TURKEY, după cum aveam să aflăm de la coordonatorul de proiect, dra prof. Violeta Roman.
„Proiectul „Unity through diversity” ajută aproximativ 2.000 de elevi de vârstă primară din 10 țări europene, să intre în contact cu identitatea europeană comună (unitate), dar și cu propriile caracteristici (diversitate), să împărtășească informații despre țara lor și să învețe despre modul de viață din alte țări (sistem de educație, școală, oraș, țară, mediu înconjurător, cultură, artă, sport, mâncare), să găsească asemănări și deosebiri între acestea.
Proiectul urmărește: promovarea diversității diferitelor culturi și valori europene, a respectului, toleranței si aprecierii față de acestea, depășirea barierelor culturale și de limbă între participanți, respectarea identității și a conștiinței naționale, pentru a fi în armonie cu conștiința membrilor comunităților europene și a întregii lumi, valorificarea moștenirii culturale a popoarelor, având la bază vechile tradiții și obiceiuri, precum și încurajarea studiului limbilor străine.
Pe parcursul celor doi ani de implementare a proiectului (2012-2014), pentru atingerea obiectivelor se vor derula mai multe activități precum: prezentarea fiecărui partener, (a școlii și regiunii), a fiecărei țări, expoziție de fotografii, ierbare (colecții de plante), crearea unei pagini web și administrarea ei, realizarea unui CD cu cântece tradiționale, a unei cărți de rețete culinare, album de picturi celebre, dicționar ilustrat în mai multe limbi și, bineînțeles, mobilitățile transnaționale în fiecare țară parteneră.
Până în prezent au avut loc reuniuni de proiect în: Polonia, Finlanda, Turcia și Croația. Întâlnirea de la Oradea, din aceste zile marchează încheierea primului an de proiect „Unity through diversity”.
Tema actualei reuniuni de proiect este „Imnul național. Cântece tradiționale. Imnul Comenius”.
Programul reuniunii
Ieri (luni): vizitarea școlii, întâlniri și discuții cu reprezentanții conducerii, cadre didactice, elevi, asistarea la ore, ședințe de lucru, precum și vizită la Băile Felix.
Astăzi: vizită la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, întâlnire la I.S.J. Bihor, vizită la Primăria Oradea, ședințe de lucru, spectacol la Teatrul „Regina Maria”, susținut de elevii școlii, în parteneriat cu Palatul Copiilor și Elevilor, vizitarea Muzeului Memorial „Aurel Lazăr” și a Bisericii cu Lună.
Miercuri sunt programate: vizită la Liceul „Don Orione” și  la Universitatea Oradea, ședințe de lucru, vizitarea Basilicii Greco-Catolice și a Muzeului Þării Crișurilor.  
Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul  Programului Sectorial Comenius al Programului de Învățare pe tot Parcursul Vieții.
„Trebuie să fiți foarte mândri de tot ceea ce ați realizat”
Pe scena Teatrului „Regina Maria”, micii artiști ai școlii și partenerii lor de la palatul orădean, dansatori și cântăreți, au realizat un spectacol de succes, aplaudat și scandat, adesea în picioare, de partenerii de proiect din cele nouă țări europene.
La finalul regalului, coordonatorul de proiect, dra prof. Violeta Roman, a avut pe scenă un interlocutor special, reprezentantul Franței (care a vorbit în engleză, limba oficială a proiectului). El a făcut aprecieri atât legate de spectacolul, pe care l-a considerat perfect, cât și de proiect, cu trimitere la reuniunea de la Oradea, dar și la adresa școlii. „Toți elevii și toți profesorii trebuie să fiți mândri de tot ceea ce ați realizat în Școala Nr. 16, nu doar în această săptămână, ci în fiecare zi”.
Și noi, care cunoaștem foarte bine activitatea elevilor și rezultatele lor și ale dascălilor, vă felicităm pentru modul exemplar în care ne-ați reprezentat în fața partenerilor de proiect ca ambasadori ai României, cu COMPETENÞĂ, mândrie, onoare și demnitate! Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Să cântăm și să dansăm împreună!   

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 20:19:33 Ora de vară a Europei de Est