Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

A X-a promoție de absolvenți – „o promoție de învingători”

Vineri, Curs festiv la Universitatea Agora din Oradea

A X-a promoție de absolvenți – „o promoție de învingători”

Vineri, 24 mai 2013, a fost sărbătoare academică de suflet în amfiteatrul în aer liber al Universității Agora din Oradea.

Imnuri solemne, flori și absolvenți îmbrăcați în robe, profesori și părinți, frați și prieteni, toți și toate au alcătuit marele fast al cursului festiv. Sărbătoriții zilei? Cei peste 300 de absolvenți ai celei de-a X-a promoții, între care prima promoție de absolvenți de Poliție locală, alături de celelalte specializări cu greutate: Management, Contabilitate și Informatică de gestiune, precum și specialitatea Drept.
La cursul festiv, alături de decanii de an aleși, prof. univ. dr. Petru Filip (la Științe Economice) și lect. univ. dr. Liviu Popa (la Drept și Poliție locală) au fost invitați toți profesorii, în frunte cu distinșii membri ai conducerii Universității Agora: dl prof. univ. dr. ing. Mișu-Jan Manolescu - rector fondator și președinte al Consiliului de Administrație, dna prof. univ. dr. Adriana Manolescu – decan fondator și președinte al Senatului, dl prof. univ. dr. Ioan Dzițac – rectorul Universității Agora, dna conf. univ. dr. Gabriela Bologa – decan al Facultății de Drept și Științe Economice, dna prof. univ. dr. Ana Elena Iancu – director Departament de Științe Sociale, dl conf. univ. dr. Vasile Creț – membru al Senatului universitar.
Promoția 2013 – „o promoție de învingători”
În deschiderea festivității, dl președinte Mișu-Jan Manolescu și-a exprimat bucuria pentru evenimentul de suflet la care participa. „Suntem fericiți să putem să fim martorii încheierii unui ciclu important în viața celor pe care astăzi îți sărbătorim. Este una dintre etapele frumoase ale vieții lor, etapă pe care ei o încheie astăzi, cu speranța că activitatea de pregătire profesională nu se oprește, ci dimpotrivă va continua și se va consolida. Avem absolvenți cu care ne mândrim. Avem absolvenți care continuă să vină și să ne împărtășească din realizările lor. Același lucru suntem convinși că se va întâmpla și cu această promoție 2013. O promoție care s-a aflat pe băncile școlii atunci când țara trecea printr-o perioadă grea, perioadă care nu s-a încheiat, dar este o promoție de învingători, pentru că dintre cei care au pornit acum trei sau patru ani în acest parcurs, ei sunt cei care reușesc să ajungă la final și suntem convinși că vor avea și rezultate extrem de bune la examenele care urmează și la examenul de licență”.
Domnul președinte a transmis apoi mesajul decanului de an de la Științe Economice, dl prof. univ. dr. Petru Filip, care nu a putut fi prezent la festivitate, din motive nedorite de domnia sa. Decanul de an ales avea de transmis două idei importante: să-i îndemne pe absolvenți să-și caute un loc de muncă în administrație, „pentru că urmează schimbări importante în administrația românească, anticipând ceea ce se va întâmpla în țara noastră în viitorul foarte apropiat. Dumneavoastră, spunea dl profesor care predă Administrație publică la noi, sunteți pregătiți, aveți tot ce vă trebuie, pentru a putea să lucrați în noile structuri ale administrației regionale care se va înființa, locale, județene, dacă vor mai exista județe. Și a doua idee pe care m-a rugat să vi-o transmit este aceea de a vă îndemna să căutați să vă angajați sau să vă creați propriile firme în țară, în România. Să nu căutați să plecați în străinătate decât în situația fericită în care puteți să mergeți pe un post pentru care v-ați pregătit. Să încercați, cu alte cuvinte, să fiți: economiști, avocați, judecători, polițiști, funcționari publici în România și nu să mergeți să culegeți căpșuni în Spania!”
Cu aceeași satisfacție și încântare li s-a adresat apoi președintele Senatului universitar, doamna prof. univ. dr. Adriana Manolescu, felicitându-i; doamna președinte îi consideră a fi una dintre cele mai bune promoții dintre studenții universității.
„Rolul școlii este acela de a înlocui o minte goală cu una deschisă”
Întors de câteva ore din vizita pe care a efectuat-o (timp de 12 zile) în China, rectorul universității, dl prof. univ. dr. Ioan Dzițac, s-a arătat bucuros de roadele vizitei, implicit de șansa și onoarea pe care a avut-o de a promova imaginea Universității Agora în trei mari orașe și universități ale Chinei, la  Beijing, Suzhou și Chengdu. Adresându-se absolvenților și apelând la un citat, dl rector i-a îndemnat să învețe în continuare, fiind convins că universitatea i-a înarmat cu instrumentele necesare pentru a continua opera de desăvârșire profesională, cu mintea deschisă pentru noi acumulări și performanțe. „Sper că în timpul școlii ați învățat să-nvățați. Deoarece de-acum înainte începe greul. De-acum înainte va trebui să învățați pentru că societatea, știința, cunoașterea, toate sunt dinamice și mereu va trebui să-nvățați. Mereu, toți trebuie să-nvățăm… Elevul, studentul trebuie să învețe cum să învețe. Să aibă o minte deschisă, ca oricând să-și poată completa cunoștințele de care are nevoie”.
„Să nu mergeți la București, chiar dacă sunteți în administrație”
Îndemnurile, sfaturile și felicitările au fost prezente și în intervențiile celorlalți doi vorbitori: doamna decan Gabriela Bologa și decanul de an ales, dl lector univ. dr. Liviu Popa. Dl (chestor) Liviu Popa a ținut să le împărtășească din experiența domniei sale, „în primul rând, pentru a evita să vă întâlniți cu multe dintre lucrurile cu care eu m-am întâlnit. În primul rând, să nu mergeți la București, chiar dacă sunteți în administrație”. Prietenii știu de ce, adăugăm noi. „Trebuie să aveți grijă, în primul rând, ce gândiți, ce vorbiți, ce vă doriți, și nu de alta, dar pentru că s-ar putea să vi se-ntâmple!” Din povestioară în povestioară, îndrăgitul decan de an a reușit să ne capteze pe toți, având un dar al povestirii pe care nu l-am descoperit în alte ocazii…
Emoții mari în glas au avut apoi cei trei șefi de promoție: Galea Laura (de la Științe Economice), Simona Valentina Pașcalău (de la Drept) și Popa Anamaria Georgeta (de la Poliție locală).
Au urmat momente de vibrație aparte pentru absolvenți: predarea cheii, strigarea catalogului și rostirea jurământului, iar colegii lor mai „mici”, dar mari artiști, membrii „Agora Artistic Group”, au prezentat un moment artistic cu adevărat senzațional. Merită să-i cunoașteți. Este vorba de: Cristina Cociuba-Romocea (masterandă la Managementul resurselor umane), Claudia Andrada Breb (studentă la specializarea Drept, anul II), Carmen Stoica (studentă la Management, anul II), Alexandra Broinaș (studentă la specializarea Management, anul II), Popoviciu Dora (studentă la specializarea Management, anul II) și Natalia Selegean (studentă la specializarea Management, anul II).
În cinstea absolvenților au fost lansate baloane albe și albastre, menite să le poarte mesajele și emoțiile absolvirii în lumea largă. Toți cei dragi i-au copleșit apoi cu flori, sărutări și îmbrățișări. Amfiteatrul Agora devenise scena unui regal de lumină și culoare în care actorii principali erau învingătorii promoției 2013. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: A X-a promoție de absolvenți – „o promoție de învingători”. 

Trimite email
miercuri, 24 aprilie 2024, 15:44:22 Ora de vară a Europei de Est