Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Eveniment de promovare a artei teatrale

Proiectul „Teatru pentru liceeni”

Eveniment de promovare a artei teatrale

Biroul executiv al Consiliului Județean al Elevilor Bihor mulțumește tuturor colaboratorilor pentru implicare în cadrul evenimentului cultural-artistic „Teatru pentru liceeni”, eveniment de promovare a artei teatrale în rândul tinerilor bihoreni.

Actorii amatori, liceeni din opt școli bihorene (Colegiul Național ,,Mihai Eminescu”, Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu”, Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu”, Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul”, Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel”, Liceul de Artă, Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia”, Colegiul Național ,,Octavian Goga” din Marghita), au oferit un spectacol de calitate în prezența juriului compus din dna Maria Mierluț – regizor, dna Oana Cernea – scenograf în cadrul Teatrului „Regina Maria”, dl Florian Silaghi - director al Teatrului „Arcadia”. Cei peste 150 de spectatori elevi și profesori, au fost plăcut impresionați de prestațiile echipelor de teatru.
Juriul a acordat premii după cum urmează: premiul pentru Cea mai bună reprezentație, locurile I, II și III; premiul pentru Cel mai bun rol principal; premiul pentru Cel mai bun rol secundar și premiul pentru Cea mai bună coordonare artistică. Totodată, fiecare elev participant a primit o diplome de participare. 
Clasament
Colegiul Național „Mihai Eminescu” - locul I; echipa formată din: Rodonia Sur – Chirița, rol principal, Dayana Toader - Safta, Camelia Cociuba – Monsiu` Șarlă, Bianca Jurca - Luluța, Mihele Raul - Guliță, Traian Manolache - Ion, Andreea Cătălinoiu - țăran, Denis Șerb – țăran -acompaniament la vioară, Iulia Centea – țăran, coordonarea artistică - Ionuț Șerban, profesor coordonator - Veronica Marton; Colegiul Național „Emanuil Gojdu”- locul II; echipa formată din: Ghiță Dan - Dumnezeu, Răducanu Matei - Diavolul, Morgovan Larisa - Cristina, Horj Liana - Aida, Cevei Iulia - mama celor două, Lincar Alexandra – servitoare; coordonarea artistică - Sîrca Luana, profesor coordonator - Gelu Șerea; Liceul de Arte, Oradea - locul III - (echipa formată din: Dudaș Alexandra – Farc Ivana – Cichita 1, rol principal, Pașca Darius – barman, rol principal, Pop Roxana – Cichita 2, Sabou Carmen – Cichita 3, Dudaș Alexandra - Cichita 4 , Pașca Darius – barman, rol principal, Lipovan Răzvan - patron, Gligan Raul – toboșar, Vura Janos – corepetitor, coordonarea artistică - Pop Samuel, profesor coordonator - Fatol Augusta. 
Premiul pentru Cel mai bun rol principal a fost acordat elevei Rodonia Sur (de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”); Rodonia a interpretat personajul Chiriței din sceneta „Chirița în provincie”.
Premiul pentru Cel mai bun rol secundar a fost acordat elevului Răducanu Matei (de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”), pentru rolul diavolului din sceneta „Pact cu diavolul”.
Premiul pentru Cea mai bună coordonare artistică a fost acordat elevului Weinberger Alexandru (de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”).
Actorul Ioan Oros a răspuns invitației organizatorilor de a prezenta o reprezentație de excepție, îmbinând astfel experiența profesională de zeci de ani cu talentul amatoricesc al elevilor.
 Proiectul „Teatru pentru liceeni” este finanțat prin programul YouthBank Oradea, coordonat local de Fundația Comunitară Oradea, iar la nivel național de Asociația pentru Relații Comunitare. Programul YouthBank Oradea este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanțat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Partenerii locali ai programului sunt: VPK Packaging, UniCredit Þiriac Bank și Pro Cariere; partenerii evenimentului: Fundația Ruhama, Filarmonica de Stat din Oradea, Oradea Shopping City, High School in America, Teatrul „Regina Maria”, Teatrul „Arcadia”, Aqua President, Gabriela Olaru.
Alexandra Daragiu,
Avocatul Elevului (din cadrul C.J.E. Bihor)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Eveniment de promovare a artei teatrale.

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 08:37:30 Ora de vară a Europei de Est