Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Întâlnirea Eparhială a Copiilor, la Liceul „Don Orione” din Oradea

„Veniți să cântăm cu veselie Domnului”!

Întâlnirea Eparhială a Copiilor, la Liceul „Don Orione” din Oradea

Sâmbătă, 1 iunie 2013, la Liceul „Don Orione” din Oradea, a avut loc Întâlnirea Eparhială a Copiilor.

Tema întâlnirii din acest an, a fost: „Veniți să cântăm cu veselie Domnului”! Cei peste 900 de copii, împreună cu preoți, dascăli, coordonatori și animatori care i-au însoțit, au cântat cu bucurie Domnului prin cântece, dansuri, jocuri, dar mai ales prin celebrarea Sfintei Liturghii.
Programul zilei a început cu Sfânta Liturghie, celebrată de Părintele Florian Gui, Vicarul General al Episcopiei Greco Catolice din Oradea, împreună cu peste 30 de preoți care au însoțit grupurile prezente.
În cuvântul de învățătură, Părintele Florian a mulțumit copiilor pentru că de ziua lor au ales să-L laude pe Domnul prin rugăciune, cântece și jocuri, și în același timp le-a explicat ce înseamnă Întâlnirea Eparhială a Copiilor – o întâlnire cu Isus. Părintele a transmis apoi salutul și binecuvântarea Preasfințitului Virgil pentru fiecare dintre cei prezenți și familiile lor. „În această zi în care este sărbătorită Ziua copiilor sub diferite forme: ieșiri cu clasa, excursii, vizite turistice, concursuri…, cu siguranță toți se simt bine acolo unde sunt, dar voi, VOI sunteți extraordinari pentru că ați ales ca înaintea părții recreative, care va fi după terminarea Sfintei Liturghii și prânz, să fiți uniți în rugăciune, aducând astfel laudă și mulțumire lui Dumnezeu pentru toate harurile revărsate peste voi în acest an școlar.
Azi este o bucurie mare pentru noi, preoți, educatori și părinți, să fim alături de voi la această Întâlnire Eparhială a Copiilor”.
Ce este Întâlnirea Eparhială a Copiilor?
Cu siguranță v-au spus cei mai mari: este o întâlnire care îi adună și unește pe toți copiii din toate parohiile, protopopiatele și școlile din Episcopia noastră de la: Oradea, Zalău, Șimleu, Carei, Supur, Tășnad, Valea Ierului, Marghita, Holod și Beiuș, de la Liceul Teologic Greco- Catolic „Iuliu Maniu” și de la Liceul „Don Orione”. Suntem cu toții azi aici însoțiți de păstorii noștri pentru a ne întâlni cu Isus.
Unii dintre voi v-ați mai întâlnit la nivel de protopopiate, prilej cu care ați cunoscut alți copii și v-ați făcut prieteni noi.
Întâlnirea de azi ne pune față în față și mai mulți. Isus ne spune: „unde doi sau trei se adună în numele meu sunt și eu prezent în mijlocul lor”.
Câtă bucurie ați trăit la întâlnirile protopopiale când erați câteva zeci, acum bucuria este și mai mare întrucât sunteți peste 900 de copii.
Dacă acolo unde doi sau trei sunt adunați în numele lui Isus, El este prezent, cu atât mai mult trebuie să simțim prezența Lui azi, aici, unde suntem atât de mulți.
Bine! Și dacă ne-am întâlnit atât de mulți și este și Isus prezent (acum prin Cuvântul Său pe care l-am ascultat mai devreme, iar peste câteva clipe va fi prezent și în Sfânta Taină a Euharistiei), ce facem din această întâlnire? Ne uităm unii la alții? Povestim? … or fi bune și acestea pentru a ne cunoaște mai bine, dar mai întâi noi am răspuns la o invitație: Veniți să cântăm cu veselie Domnului!
Lucrul acesta s-a văzut în toate momentele și zilele în care v-ați pregătit pentru această întâlnire. S-a văzut azi încă de la începutul Sfintei Liturghii când veselia și bucuria voastră se revărsau cu fiecare cântec, cu fiecare răspuns.
A urmat citirea din Sfintele Scripturi. Noi cu toții am tăcut și l-am ascultat pe Isus care le vorbea Iudeilor. Când se citește din Evanghelie este Isus care ne vorbește. Atunci le vorbea iudeilor, dar pentru că acum este prezent aici, în evanghelie, înseamnă că ne vorbește nouă.
Și ce ne-a spus nouă azi Isus?
 „Dacă veți rămâne în cuvântul Meu (adică dacă ascultăm învățăturile Sale) sunteți cu adevărat ucenicii mei (adică prietenii Săi).
Este foarte ușor de înțeles pentru fiecare dintre noi că Isus ne vrea prieteni și să ascultăm de El.
A asculta de Isus înseamnă a auzi sfaturile și învățăturile Sale și a le pune în practică în viața de zi cu zi, înseamnă a da viață evangheliei, a împlini ceea ce Isus ne cere.
De ce ascultăm de Isus?
Pentru că este Domnul nostru și mai ales pentru că și El ascultă rugăciunile noastre.
Ascultă Isus rugăciunile noastre? Eu sunt sigur că da! Cum a fost vremea săptămâna aceasta? A plouat mult! Personal am fost martorul multor rugăciuni, se rugau organizatorii de la Biroul Pastoral, se rugau voluntarii, se rugau gazdele noastre de la Don Orione, dar mai ales se rugau mulți dintre voi: Doamne să fie vreme bună sâmbătă. Isus a ascultat rugăciunea noastră a tuturor.
Pe lângă faptul că ascultă rugăciunile noastre Isus ne oferă și foarte multe învățături, nu o să putem să le înșirăm acum pe toate. O să amintesc doar câteva. Isus ne-a spus bunăoară: „poruncă nouă vă dau să vă iubiți unii pe alții – lucrul acesta ni-l amintește și Preotul la fiecare Sfântă Liturghie înainte de CREZ când ne invită: să ne iubim unii pe alții ca într-un gând să mărturisim.
În IUBIRE să ne proclamăm credința, dar mai ales să o mărturisim în fața lumii, adică a colegilor noștri, a părinților și educatorilor noștri și în fața tuturor celor pe care îi întâlnim.
Aceasta, Iubirea, se manifestă mai ales prin SLUJIRE și IERTARE. Prin Slujire fiind mai atenți la nevoile celorlalți, adică grija față de aproapele, prin IERTARE amintindu-ne mereu că El, Isus ne-a iertat și atunci când noi cu păcatele noastre L-am răstignit pe cruce. El a spus: „Iartă-le, Doamne, că nu știu ce fac”.
Azi va fi o zi plină de rugăciune, jocuri, cântece, surprize și oboseală, într-un cuvânt o zi frumoasă pe care împreună o închinăm Domnului, dar ea va fi cu adevărat împlinită în momentul în care vom rămâne: Uniți în jurul lui Cristos; Ascultând mereu de EL care ne vorbește prin gura Preotului, a învățătorilor, a profesorilor și a părinților; și iubindu-ne unii pe alții bucuroși de a ști că avem foarte mulți prieteni și frați în credință, buni și cuminți (ia priviți în jur, nu-i așa că suntem mulți), împreună cu care îl lăudăm și preamărim pe Domnul cu bucurie și veselie…”
După Sfânta Liturghie, copiii au servit masa și au continuat cu programul recreativ (cântece, dansuri, jocuri…). Acesta a fost pregătit de către animatorii și voluntarii de la Oratoriu-Scout-Liceul „Don Orione”, Oratoriul „Maria Imaculata”, Colegiul „Sfânta Familie”, Grupul „Alegria” de la Mănăstirea Franciscană și ASTRU.
O parte a programului s-a desfășurat sub formă de concurs între participanții din protopopiate, iar la sfârșitul întâlnirii au fost premiați cei mai buni.
La final, Pr. Paul, responsabil cu Birolul Pastoral, a mulțumit copiilor prezenți precum și gazdelor întâlnirii, Comunității „Don Orione”- Pr. Mihai Fechetă și Pr. Vicar Florian Gui, Fratele Francisc, colaboratorilor Biroului Pastoral Oradea, voluntarilor prezenți, preoților, dascălilor, și tuturor celor care au acceptat invitația la o zi de joc, veselie și cântec.
Mulțumiri speciale mai ales prin rugăciune tuturor binefăcătorilor care au susținut acest eveniment deosebit (realizarea celor 960 de tricouri, prânzul … și mai ales înghețata).
Mulțumim încă o dată Domnului pentru această zi minunată și însorită în care împreună am putut să-L preamărim cu bucurie și veselie prin vocile îngerești ale copiilor.
Pr. Mihai FECHETĂ

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:31:06 Ora de vară a Europei de Est