Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Întâlnirea Eparhială a Copiilor, la Liceul „Don Orione” din Oradea

„Veniți să cântăm cu veselie Domnului”!

Întâlnirea Eparhială a Copiilor, la Liceul „Don Orione” din Oradea

Sâmbătă, 1 iunie 2013, la Liceul „Don Orione” din Oradea, a avut loc Întâlnirea Eparhială a Copiilor.

Tema întâlnirii din acest an, a fost: „Veniți să cântăm cu veselie Domnului”! Cei peste 900 de copii, împreună cu preoți, dascăli, coordonatori și animatori care i-au însoțit, au cântat cu bucurie Domnului prin cântece, dansuri, jocuri, dar mai ales prin celebrarea Sfintei Liturghii.
Programul zilei a început cu Sfânta Liturghie, celebrată de Părintele Florian Gui, Vicarul General al Episcopiei Greco Catolice din Oradea, împreună cu peste 30 de preoți care au însoțit grupurile prezente.
În cuvântul de învățătură, Părintele Florian a mulțumit copiilor pentru că de ziua lor au ales să-L laude pe Domnul prin rugăciune, cântece și jocuri, și în același timp le-a explicat ce înseamnă Întâlnirea Eparhială a Copiilor – o întâlnire cu Isus. Părintele a transmis apoi salutul și binecuvântarea Preasfințitului Virgil pentru fiecare dintre cei prezenți și familiile lor. „În această zi în care este sărbătorită Ziua copiilor sub diferite forme: ieșiri cu clasa, excursii, vizite turistice, concursuri…, cu siguranță toți se simt bine acolo unde sunt, dar voi, VOI sunteți extraordinari pentru că ați ales ca înaintea părții recreative, care va fi după terminarea Sfintei Liturghii și prânz, să fiți uniți în rugăciune, aducând astfel laudă și mulțumire lui Dumnezeu pentru toate harurile revărsate peste voi în acest an școlar.
Azi este o bucurie mare pentru noi, preoți, educatori și părinți, să fim alături de voi la această Întâlnire Eparhială a Copiilor”.
Ce este Întâlnirea Eparhială a Copiilor?
Cu siguranță v-au spus cei mai mari: este o întâlnire care îi adună și unește pe toți copiii din toate parohiile, protopopiatele și școlile din Episcopia noastră de la: Oradea, Zalău, Șimleu, Carei, Supur, Tășnad, Valea Ierului, Marghita, Holod și Beiuș, de la Liceul Teologic Greco- Catolic „Iuliu Maniu” și de la Liceul „Don Orione”. Suntem cu toții azi aici însoțiți de păstorii noștri pentru a ne întâlni cu Isus.
Unii dintre voi v-ați mai întâlnit la nivel de protopopiate, prilej cu care ați cunoscut alți copii și v-ați făcut prieteni noi.
Întâlnirea de azi ne pune față în față și mai mulți. Isus ne spune: „unde doi sau trei se adună în numele meu sunt și eu prezent în mijlocul lor”.
Câtă bucurie ați trăit la întâlnirile protopopiale când erați câteva zeci, acum bucuria este și mai mare întrucât sunteți peste 900 de copii.
Dacă acolo unde doi sau trei sunt adunați în numele lui Isus, El este prezent, cu atât mai mult trebuie să simțim prezența Lui azi, aici, unde suntem atât de mulți.
Bine! Și dacă ne-am întâlnit atât de mulți și este și Isus prezent (acum prin Cuvântul Său pe care l-am ascultat mai devreme, iar peste câteva clipe va fi prezent și în Sfânta Taină a Euharistiei), ce facem din această întâlnire? Ne uităm unii la alții? Povestim? … or fi bune și acestea pentru a ne cunoaște mai bine, dar mai întâi noi am răspuns la o invitație: Veniți să cântăm cu veselie Domnului!
Lucrul acesta s-a văzut în toate momentele și zilele în care v-ați pregătit pentru această întâlnire. S-a văzut azi încă de la începutul Sfintei Liturghii când veselia și bucuria voastră se revărsau cu fiecare cântec, cu fiecare răspuns.
A urmat citirea din Sfintele Scripturi. Noi cu toții am tăcut și l-am ascultat pe Isus care le vorbea Iudeilor. Când se citește din Evanghelie este Isus care ne vorbește. Atunci le vorbea iudeilor, dar pentru că acum este prezent aici, în evanghelie, înseamnă că ne vorbește nouă.
Și ce ne-a spus nouă azi Isus?
 „Dacă veți rămâne în cuvântul Meu (adică dacă ascultăm învățăturile Sale) sunteți cu adevărat ucenicii mei (adică prietenii Săi).
Este foarte ușor de înțeles pentru fiecare dintre noi că Isus ne vrea prieteni și să ascultăm de El.
A asculta de Isus înseamnă a auzi sfaturile și învățăturile Sale și a le pune în practică în viața de zi cu zi, înseamnă a da viață evangheliei, a împlini ceea ce Isus ne cere.
De ce ascultăm de Isus?
Pentru că este Domnul nostru și mai ales pentru că și El ascultă rugăciunile noastre.
Ascultă Isus rugăciunile noastre? Eu sunt sigur că da! Cum a fost vremea săptămâna aceasta? A plouat mult! Personal am fost martorul multor rugăciuni, se rugau organizatorii de la Biroul Pastoral, se rugau voluntarii, se rugau gazdele noastre de la Don Orione, dar mai ales se rugau mulți dintre voi: Doamne să fie vreme bună sâmbătă. Isus a ascultat rugăciunea noastră a tuturor.
Pe lângă faptul că ascultă rugăciunile noastre Isus ne oferă și foarte multe învățături, nu o să putem să le înșirăm acum pe toate. O să amintesc doar câteva. Isus ne-a spus bunăoară: „poruncă nouă vă dau să vă iubiți unii pe alții – lucrul acesta ni-l amintește și Preotul la fiecare Sfântă Liturghie înainte de CREZ când ne invită: să ne iubim unii pe alții ca într-un gând să mărturisim.
În IUBIRE să ne proclamăm credința, dar mai ales să o mărturisim în fața lumii, adică a colegilor noștri, a părinților și educatorilor noștri și în fața tuturor celor pe care îi întâlnim.
Aceasta, Iubirea, se manifestă mai ales prin SLUJIRE și IERTARE. Prin Slujire fiind mai atenți la nevoile celorlalți, adică grija față de aproapele, prin IERTARE amintindu-ne mereu că El, Isus ne-a iertat și atunci când noi cu păcatele noastre L-am răstignit pe cruce. El a spus: „Iartă-le, Doamne, că nu știu ce fac”.
Azi va fi o zi plină de rugăciune, jocuri, cântece, surprize și oboseală, într-un cuvânt o zi frumoasă pe care împreună o închinăm Domnului, dar ea va fi cu adevărat împlinită în momentul în care vom rămâne: Uniți în jurul lui Cristos; Ascultând mereu de EL care ne vorbește prin gura Preotului, a învățătorilor, a profesorilor și a părinților; și iubindu-ne unii pe alții bucuroși de a ști că avem foarte mulți prieteni și frați în credință, buni și cuminți (ia priviți în jur, nu-i așa că suntem mulți), împreună cu care îl lăudăm și preamărim pe Domnul cu bucurie și veselie…”
După Sfânta Liturghie, copiii au servit masa și au continuat cu programul recreativ (cântece, dansuri, jocuri…). Acesta a fost pregătit de către animatorii și voluntarii de la Oratoriu-Scout-Liceul „Don Orione”, Oratoriul „Maria Imaculata”, Colegiul „Sfânta Familie”, Grupul „Alegria” de la Mănăstirea Franciscană și ASTRU.
O parte a programului s-a desfășurat sub formă de concurs între participanții din protopopiate, iar la sfârșitul întâlnirii au fost premiați cei mai buni.
La final, Pr. Paul, responsabil cu Birolul Pastoral, a mulțumit copiilor prezenți precum și gazdelor întâlnirii, Comunității „Don Orione”- Pr. Mihai Fechetă și Pr. Vicar Florian Gui, Fratele Francisc, colaboratorilor Biroului Pastoral Oradea, voluntarilor prezenți, preoților, dascălilor, și tuturor celor care au acceptat invitația la o zi de joc, veselie și cântec.
Mulțumiri speciale mai ales prin rugăciune tuturor binefăcătorilor care au susținut acest eveniment deosebit (realizarea celor 960 de tricouri, prânzul … și mai ales înghețata).
Mulțumim încă o dată Domnului pentru această zi minunată și însorită în care împreună am putut să-L preamărim cu bucurie și veselie prin vocile îngerești ale copiilor.
Pr. Mihai FECHETĂ

Trimite email

vineri, 14 august 2020