Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
16 septembrie 2021

1.Jumătate dintre elevii din România au primit note peste 8.50 în școala online, spune ministrul Educației: Ne creează o imagine falsă, atrag atenția asupra acestui pericol
Notele din învățământul online sunt „peste jumătate între 8.50 și 10”, potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcute astăzi pentru DCNews. Acesta a spus că s-a uitat pe statistica de la nivel național, în privința predării online, și a ajuns la concluzia că notele de 8 sau 9 sunt „un accident”.
Sorin Cîmpeanu este de părere că notele din școala online „ne creează o imagine falsă” și „dacă cineva poate să mă convingă, să ne convingă, aș fi foarte fericit să poată să ne convingă că învățământul românesc are 50% din elevi merituoși”.
Ministrul Educației a mai spus că notele mari din mediul online sunt legate de dificultatea profesorilor de a evalua: „Știm foarte bine că profesorii au avut dificultăți în a evalua. Elevii, studenții sigur că avut șansa de a răspunde mult mai bine întrebărilor profesorilor în spatele unui ecran, cu camera și microfonul oprite”.

2. Cîțu despre decizia impunerii certificatelor verzi și pentru copii, fără să fie precizată vârsta: A fost o scăpare acolo. Prin HG mâine va fi corectată și vor fi cei peste 6 ani
Premierul Florin Cîțu a participat, joi seara, în emisiune la TVR1, unde a oferit câteva explicații despre propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (C.N.S.U.) care prevede obligativitatea prezentării Certificatului verde, în localitățile în care incidența la 14 zile este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. În documentul respectiv se face referire la faptul că certificatul va fi necesar și pentru copii, fără însă să se precizeze până la ce vârstă, informează G4Media.ro.
„Ce se întâmplă cu copiii, în privința acestei decizii?”, a întrebat moderatorul emisiunii.
„A fost o scăpare acolo. Prin Hotărâre de Guvern, mâine va fi corectată și vor fi cei (copiii – n.red) de peste 6 ani. Acum se poate testa foarte ușor. Vom folosi același principiu pe care l-am folosit și la intrarea în România”, a răspuns premierul Cîțu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

„Poezii pentru cei mici”, de Oros Cristina

Miercuri, lansare de carte la C.C.D.

„Poezii pentru cei mici”, de Oros Cristina

Ieri (miercuri, 5 iunie 2013), de „Ziua Învățătorului” - se spune, la Casa Corpului Didactic a Județului Bihor a fost lansată cartea unui dascăl, „Poezii pentru cei mici”, a educatoarei Cristina Oros.

Din prezentarea făcută de doamna profesor Carmen Bodiu, directorul C.C.D., am realizat că avem de-a face cu o izbutită operă dedicată celor mici, sensibili și frumoși, experiența și talentul doamnei educatoare în versificație dând strălucire și valoare poeziilor. Sunt versuri, cuvinte potrivite, cum ar spune Arghezi, care exprimă adevăruri din poveștile cunoscute, din universul copiilor, adaptate vârstei lor, dar și realităților cotidiene.
Lecția iubirii
„Fiecare lansare de carte, aici, la Casa Corpului Didactic a Județului Bihor este o sărbătoare. Împreună trăim simplu și curat, emoția vie prilejuită de apariția unui alt produs destinat cadrelor didactice și copiilor. Dincolo de aspectul noutății editoriale ne bucură faptul că tot mai multe cadre didactice  aleg să împărtășească în marea familie a dascălilor, experiențe, sentimente, trăiri, dintre cele mai alese, inspirate de activitatea la clasă, muncă ce presupune în aceeași măsură pricepere, sârguință, devotament și sensibilitate. De cele mai multe ori pe cursul diferit al evoluției fiecăruia dintre noi, experiențele personale și cele profesionale se îmbină, rolurile pe care ni le asumăm în cel mai conștiincios mod cu putință, cunosc un transfer de substanță și ne trezim, fără să ne dăm seama, în postura de educatori acasă și cea de părinți la locul de muncă. Cred că acest fapt demonstrează modul în care am înțeles să ne îndeplinim misiunea, certitudinea faptului că în absența implicării afective nu vom putea ajunge niciodată la mintea și sufletul copilului, nu vom putea construi modele, lăsând repere de urmat, și deci toată priceperea dobândită în urma studiului metodic, rămâne un teren arid. Am spus de multe ori că educația se face cu sufletul, din clipa în care puiul de om trece pragul instituției de învățământ, preșcolar, primar, gimnazial și până în momentul desprinderii de sistemul de educație, urmând să aplice toate cele dobândite într-o nouă etapă a devenirii lui. Că viața întreagă constituie un șir neîntrerupt de lecții, este adevărat. Că educația ar trebui să reprezinte nu scopul, ci orizontul oricărei ființe umane, este tot adevărat. Dar, rămânând în sfera aforismelor lui Nicolae Iorga, aș dori să menționez că, școala, și când spun școala, înțeleg orice instituție de învățământ, ca și cadru formal al educației, este locul în care Binele, Frumosul și Adevărul stau în scaune de piatră ca zeii, iar misiunea noastră în acest context este aceea de a forma și de a dărui societății Oameni cultivați: „Un om cult, este înainte de toate, o minte deschisă către bunătate și frumusețe”. (N. Iorga)
Dna Oros Cristina, ne oferă în volumul „Poezii pentru cei mici” lecția iubirii pentru om, cu frumusețea, bunătatea și gingășia celui care și-a asumat pe rând toate rolurile, acela de părinte și educator, în cel mai expresiv mod cu putință, prin intermediul căruia profesia devine măiestrie didactică, iar intensitatea simțirii - artă.
Răsfoind paginile cărții pe care o lansăm azi, vom descinde în universul miniatural, reînsuflețit printr-o gamă infinită de culori și nuanțe, ce arborează în loc de drapel, curcubeul copilăriei. Aici, în „Lumea boabei și a fărâmei” (T. Arghezi) nu există restricții ori alte repere limitative. Tuturor ne e îngăduit, o clipă, să ne oprim: să ne umplem de senin, respirând aerul curat al grădinilor primordiale, să redescoperim oaza inocenței de mult uitate, să ne întoarcem spre veșnicul copil din noi, lăsându-l să se scalde în izvoarele de argint ale viselor, acolo unde se naște poezia, și-apoi primeniți să mergem mai departe…”
Am citat din cuvântul doamnei director.
Și de această dată, distinsul profesor de limba și literatura română nu s-a mulțumit doar cu a recenza cartea, ci ne-a oferit o veritabilă analiză literară, pe textul cărții.
O viitoare lansare la Marghita
În luările de cuvânt, vorbitorii au evidențiat valoare educativă și actualitatea versurilor, forța lor sugestivă și adevărurile exprimate. Autoarea a regretat mult faptul că nici o colegă din zona Marghitei nu a reușit să ajungă la lansare. S-au invocat tot felul de scuze și de circumstanțe, dar, efectiv, Cristina s-a simțit stingherită și afectată sufletește. Doamna inspector școlar de specialitate Voichița Vancu, vocea autorizată a dascălilor din sistem, a coborât aproape de universul celor mici, intuind reacția lor la auzul versurilor și apreciind impactul lor asupra celor mici. Domnia sa i-a sugerat Cristinei să organizeze o lansare de carte și la Marghita, la Centrul „C.R.E.D.”
Cristina, cu sau fără participarea colegilor, cartea ta este o reușită care va fi bine primită de cei mici, iar pentru dascăli, ea este un bun necesar, care îi scutește să-și mai bată capul să inventeze sau să improvizeze, având în față cele mai potrivite versuri pentru a-i impresiona pe cei mici! Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Poezii pentru cei mici”, de Oros Cristina.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 29 septembrie 2021