Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Episodul 1: Rezumat și cuvântul cheie „Curățenie”

CHINA: Curățenie-Hărnicie-Inteligență-Năzuințe-Avânt

Episodul 1: Rezumat și cuvântul cheie „Curățenie”

„Putem fie să începem să muncim la fel de mult precum chinezii, fie în curând toți vom munci pentru chinezi"(1)

Rezumat. În perioada 12-23 mai 2013, împreună cu domnul Acad. Florin Gheorghe Filip, Doctor Honoris Causa al Universității Agora, am efectuat o vizită de lucru în China, la invitațiile profesorilor chinezi Yong Shi, prodecan la School of Management, University of Chinese Academy of Sciecences (UCAS) din Beijing (unde am prezentat, marți-14 mai, prelegerea invitată „From Kevin to Zadeh: Hard Computing vs. Soft Computing (2) și am obținut titlul de profesor asociat pentru perioada 2013-2016(3)) și Gang Kou, decan la School of Business Administration, Southwestern University of Finance and Economics (SWUFE) din Chengdu (unde, duminică - 19 mai, am susținut de asemenea o prelegere invitată pe o temă similară și am încheiat un protocol de colaborare cu această instituție, în calitate de rector al Universității Agora). În perioada 15-17 mai, ca invitați VIP, am participat la conferința internațională Information Technology and Quantitative Management (ITQM 2013), la Suzhou, unde domnul Acad. Filip, Președintele Secției „Știința și Tehnologia Informației” a Academiei Române, a susținut o lucrare invitată (primind premiul „Walter Scott jr. Award” pentru contribuții deosebite la dezvoltarea tehnologiei informației), iar subsemnatul am organizat și condus o sesiune specială a conferinței, intitulată „Soft Computing and Quantitative Management”.
Ca program social, după sosirea la Beijing (un oraș cu o populație mai mare 25 milioane de locuitori, unde ne-a preluat din aeroport ZhuoFan Yang, o doctorandă a prof. Yong Shi),  în 13 mai p.m. am vizitat Palatul de Vară, iar în 14 mai a.m. ne-am plimbat prin Orașul Interzis din fața celebrei (prin evenimentele din vara anului 1989) și uriașei (800 m x 500 m) Piețe Tiananmen din Beijing. În data de 17 mai am vizitat Parcul Industrial din Suzhou, în 18 mai am vizitat Rezervația Urșilor Panda din Chengdu (Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding), în 19 mai am vizitat Wu Hou Shrine (Memorial Temple of Marquis Wu), iar în 21 mai ne-am deplasat din Chengdu, cu mașina, spre munții Emei(4).
. În drum spre munți am poposit pe un vapor de pe fluviul Yangtze (care în chineză înseamnă „fluviul lung”, are peste 6.000 km). Cu ajutorul unei șalupe ne-am deplasat în fața statuii Leshan Giant Budda(5), un monument gigantic sculptat direct în stâncă, de înățimea unui bloc de 24 de etaje, iar pe platforma de deasupra capului se află un templu buddist.
Ca ospitalitate, am fost copleșiți de onoarea și favorurile care ni s-au acordat. Gazdele ne-au achitat toate cheltuielile de transport: avion București–Beijing și retur, avion Suzhou-Chengdu (cursă internă de cca. 3 ore de zbor), avion Chengdu- Beijing (cursă internă de cca. 3 ore de zbor), tren ultarapid (capabil să depășească 400 km/oră) de la Beijing la Suzhou (700 km), metrou și taxiuri în Beijing și mașină cu șofer și ghid în Chengdu. De asemenea, am fost cazați numai la hoteluri de 5 stele, tot pe cheltuiala gazdelor: Beijing Jade Place Hotel(6), World Hotel Dushulake Suzhou(7), Renhe Spring Hotel Chengdu(8) și Honghushan Hotel în Emei(9).
Mesele, extrem de bogate și variate, din bogăția culinară tradițională chinezească, obișnuite și cele protocolare, au fost de asemenea achitate de generoasele noastre gazde.
Cuvântul cheie „Curățenie”. Am scris intenționat cu „C” mare. M-a impresionat în mod deosebit curățenia, peste tot „ca-n farmacie”, începând din aeroport, din capitala Beijing și până în vârf de munte, la peste 3000 m. Chinezii, probabil și datorită educației comuniste persistente, sunt extrem de disciplinați. E clar că fără disciplină nu se poate menține curățenia, dar și administrația joacă un rol extrem de important. Peste tot există toalete publice, dotate la ultimele standarde de igienă (robinete cu senzori, săpun lichid și șervețele), la care accesul publicului este gratuit. Vă dați seama ce s-ar întâmpla dacă 10% din locuitorii Beijingului, adică un număr mai mare decât populația Bucureștiului,  n-ar avea într-o zi bănuți să intre la o toaletă publică? Măturătorii de stradă mătură și culeg doar frunzele copacilor, căzute de pe marginea drumurilor, deoarece nimeni nu aruncă mizerie pe stradă. Începând cu ieșirea din aeroport, unde avea voie să vină, la rând, doar câte un taxi la care se ducea doar un singur grup de oameni care erau împreună, nu am văzut înghesuială în mijloacele de transport (autobuze, metrou și trenuri  metropolitane de suprafață). La intrarea în stațiile de metrou și în gară se face scanarea bagajelor și control corporal, la fel ca în aeroporturi. Toată lumea stă disciplinată la rând, oriunde este nevoie. Din acest motiv nici nu se stă mult la rând. La metrou, de exemplu, trenul oprește cu ușa exact în dreptul unui desen de pe peron, pe care apare un culoar cu o săgeată pentru coborâre, iar lateral două săgeți pentru urcare. Călătorii care doresc să urce, așteaptă liniștiți, aliniați în șir indian peste săgețile de urcare și urcă doar după ce nu mai coboară nimeni. Un angajat, în uniformă și înarmat cu un fluier, nu mai permite urcarea după ce a fost semnalat, electronic, faptul că a fost atinsă capacitatea de transport în condiții optime. Nimeni nu se mai înghesuie să urce, se așteaptă trenul următor, care sosește în câteva minute. Traficul auto în Beijing se desfășoară în general pe drumuri metropolitate cu 4 benzi pe sens, cu intersecții supraetajate. Nu există sensuri giratorii, iar semafoarele sunt evitate la maximum. Șoferii claxonează des, dar nu ca să-și  înjure partenerii de trafic, ci doar să-i atenționeze că schimbă banda. În cele 10 zile petrecute în Beijing, Suzhou și Chengdu, nu am văzut nicio ciocnire sau un ambuteiaj în trafic. În ciuda crizei de spațiu, care se rezolvă prin construcții de 24-30 de etaje, există foarte multe spații verzi și copaci. Nicăieri n-am simțit că aerul ar fi irespirabil. Nu cred că multe țări europene, dintre cele mai civilizate, se pot lăuda cu o curățenie de nivelul celei din China.
Prof.univ.dr. Ioan Dzițac,
Rectorul Universității Agora
[1] http://www.guardian.co.uk/politics/2013/apr/18/michael-gove-longer-school-day-holidays
[9] http://www.travelchinaguide.com/hotel/hongzhushan-hotel-emeishan.htm
În Foto 1. Yong Shi, Florin Filip, ZhuoFan Yang și Ioan Dzițac la Palatul de Vară din Beijing (13 mai 2013)
Foto 2. Ioan Dzițac, Liang Xu, Gang Kou și Florin Filip (19 mai)
Foto 3. Spre un restaurant din Beijing, după susținerea lucrărilor invitate la Universitatea Academiei Chineze.
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Episodul 1: Rezumat și cuvântul cheie „Curățenie”.
 

Trimite email
marți, 16 aprilie 2024, 09:55:39 Ora de vară a Europei de Est