Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Vrem ca Ziua școlii să fie, de fapt, Ziua voastră!”

„Zilele școlii” – ediția a X-a, la Școala Nr. 11

„Vrem ca Ziua școlii să fie, de fapt, Ziua voastră!”

Toate activitățile desfășurate de luni până vineri, inclusiv (în perioada 3 – 7 iunie 2013) la Școala Gimnazială Nr. 11 din Oradea au avut același „numitor comun”, fiind circumscrise „Zilelor școlii”.

La festivitatea de vineri, aveam să aflăm, din cuvântul doamnei director Adelina Iacob, ce înseamnă „Ziua școlii” și cum este privită această sărbătoare, acest eveniment, de sus în jos, de la director spre elev, la Școala Gimnazială N.11.
„Gândurile noastre frumoase pot să schimbe lucruri, pot să construiască realități. Știu eu că voi ați fost cei care, prin gândurile voastre frumoase ați oprit și ploaia! Vă doresc să aveți o zi luminoasă, o zi frumoasă! Nici nu o să vorbim mult pentru că vrem să vă vedem pe voi. Voi sunteți cei care aduceți viață acestei școli, care prin munca, prin rezultatele, prin zâmbetul, prin sufletul vostru, aduceți culoare școlii. Prin voi există! Suntem foarte mândri de voi. Vrem ca Ziua școlii să fie, de fapt, Ziua voastră”, a conchis doamna director Adelina Iacob.
Un mesaj asemănător, la fel de scurt și concis, a transmis, în limba maghiară, directorul adjunct al școlii, doamna prof. Ramona Lucaciu. După care, programul artistic a fost coordonat de consilierul educativ, doamna profesor Zoia Ciogu („doamna mică, dar cu suflet mare”, vorba doamnei director). După marcarea celor 83 de ani de existență a școlii și cea de-a X-a ediție a „Zilelor școlii”, doamna consilier educativ a punctat fiecare secvență.
Pe scenă am văzut artiștii școlii, precum și parteneri ai lor (de dans) de la alte școli orădene. Programul (celor 13 puncte) a fost deschis de grupul vocal al școlii, coordonat de dl prof. Kulcsar Arpad. Apoi, rând pe rând, la microfon, au ajuns soliști și grupuri mai mari sau mai mici, cântăreți, majorete și dansatori... grupul de majorete din clasa a IV-a de la „Ion Bogdan” (îndrumate de prof. Paula Zaha și Iancu Marinău), solista Azita Anasteh, dansatoarele: Alexandra Blăguța, Estera Mărcuț, Alexandra Heveși, solista Bianca Popa, perechea de dansatori Marius Precup – Denisa Benko (Denisa este de la „N. Bălcescu”), solista Doczi Krisztina, majoretele din a IV-a B, îndrumate de prof. Kor Maria, două perechi de dansatori: Andreea Buzlea – Mihai Ștefănescu, Raul Pașcalău – Rebeca Moldovan, Mihai și Rebeca fiind partenerii și prietenii lor de la „N. Bălcescu”.   
Invitata de onoare a Zilelor școlii a fost și la cea de-a X-a ediție, solista Larisa Oros, fostă elevă a școlii, devenită „pedagogistă”.
Acțiuni multe și antrenante
După momentul de suflet și culoare, elevii au pornit, în valuri, să viziteze expozițiile din laboratorul de chimie și din holul de la etaj. Parcurgând cu privirea întreaga agendă a săptămânii, ne-au reținut atenția nenumărate activități: vizite la Grădina Zoologică, în Turnul Primăriei Oradea și la Centrul „Curcubeu”, excursii la Peștera Urșilor și la Remeți, în Maramureș și la Jibou, concursuri și expoziții, teatru de păpuși, Cercul de lectură, concurs de creație, concurs de fizică, Mesaje eco de Ziua Mondială a Mediului, recitări (Poezia mea preferată), demonstrații de acordare a primului-ajutor, întreceri sportive și desene pe asfalt, Ziua familiei frenetice și comunică științifice…
Așa după cum spunea doamna director Adelina Iacob, „Zilele școlii” au fost centrate pe elevi, ei fiind protagoniștii și sărbătoriții manifestărilor. Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Vrem ca Ziua școlii să fie, de fapt, Ziua voastră!” 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:09:21 Ora de vară a Europei de Est