Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O nouă realizare originală - PARCUL „GOGA 2”

De la „Școala Anului”, la „Școală Europeană” și la…

O nouă realizare originală - PARCUL „GOGA 2”

„Întotdeauna este loc de mai mult și mai bine”, este motto-ul sub care directorul Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita, dl prof. Marcel Emil Sas a inițiat în anul 2011 proiectul prin care s-a urmărit amenajarea unui loc în care să fie posibilă îmbinarea educației cu relaxarea - Parcul „Goga 1”.

La o diferență de exact 2 ani și sub același motto, s-a reușit amenajarea unui alt spațiu, de data aceasta cu o altă destinație, dar cu același impact asupra tuturor, respectiv un spațiu de joacă destinat elevilor din cadrul C.N. „O. Goga” (Parcul „Goga 2”), colegiul nostru dispunând de două locații diferite - Goga 1 cls. VII – XII, respectiv Goga 2 cls. 0 - VI).
Este un alt proiect important pentru noi, proiect finanțat prin câștigarea Premiului II, secțiunea „Școala Anului” 2011, la Gala Premiilor în Educație Fundația „Dinu Patriciu”, în colaborare cu următoarele instituții/firme: Primăria și Consiliul Local al Municipiului Marghita, S.C.BELLOTTO IMPEX SRL, S.C. EURANDA SPEDITION SRL, S.C.PORȚI FORJATE SRL, S.C.SEMACA TRANS SRL, S.C. DANIDIA EXIM SRL, S.C.MARMOB SRL, S.C.SALUBRAM SA, S.C.STILO EVORA SRL.
Astfel că luni, 3 iunie 2013,  în săptămâna dedicată lor, „copiii” de la C.N. „O.Goga” au asistat cu toții la inaugurarea spațiului de joacă mult așteptat. Inaugurarea a avut loc într-un cadru festiv, cu invitați de seamă: din partea Primăriei Municipiului Marghita, dl primar Pocsaly Zoltan, dl viceprimar Lazăr Ioan, din partea Consiliului Local, domnii consilieri Claudiu Ciarnău și Emil Șandor, din partea Inspectoratului Județean Bihor dl inspector școlar Florin Negruțiu, precum și sponsorii care au contribuit la reușita realizării parcului.
Beneficiarii direcți ai acestui proiect sunt elevii claselor primare și gimnaziale (cls. 0-VI ), precum și cadrele didactice care își desfășoară activitatea în cadrul C.N. „O.Goga”,  iar printre beneficiarii indirecți se vor număra părinții elevilor și comunitatea locală.
Proiectul are ca obiective principale creșterea numărului de activități recreative pe parcursul pauzelor (sub atenta supraveghere a profesorilor însoțitori), precum și după orele de curs (în regim afterschool), antrenarea elevilor în activități în aer liber, creșterea numărului de activități extrașcolare.
Realizarea acestui spațiu urmărește, de asemenea, creșterea interesului pentru activități în aer liber într-un mediu curat și sănătos, îmbunătățirea calității vieții, elevii dezvoltându-și capacitatea de păstrare și îngrijire a unor spații pentru relaxare.
Ecourile din partea elevilor nu au întârziat să apară. După cum menționa eleva colegiului nostru, Ștefania Gergely, vicepreședinte al Consiliului Județean al Elevilor, vicepreședinte al Consilului Regional al Elevilor, precum și membru al Consilului Național al Elevilor... „Ideea de a crea un parc special pentru colegii noștri mai mici, a surâs tuturor. Noi, liceenii, având deja un parc de recreere, am susținut inițiativa școlii de a oferi  un spațiu asemănător și celor mici. Produsul final este exact așa cum ne așteptam: frumos, plin de culoare și voie bună - elemente esențiale în copilăria fiecăruia dintre noi. Evenimentul de inaugurare a fost unul elegant și la subiect. Faptul că acest parc a fost construit și din materiale reciclate, provenite din fosta tribună din curtea liceului, a fost un lucru extrem de inovativ și folositor, atât pentru mediu cât și pentru buget. Ne bucurăm și noi de fericirea celor mici și sperăm că printr-o bună conduită și respectare, parcul să primească cât mai multe generații de copii. Esența întregului proiect a fost și va fi întotdeauna bucuria copiilor”...
Prof. Simona Stoianovici

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:28:15 Ora de vară a Europei de Est