Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concursul național „Etica dincolo de școală” – ediția a III-a

La C.E. „Partenie Cosma”

Concursul național „Etica dincolo de școală” – ediția a III-a

În cadrul Colegiului Economic „Partenie Cosma” Oradea s-a organizat în decursul săptămânii trecute a III-a ediție a Concursului național „Etica dincolo de școală”, competiție cuprinsă în Calendarul Activităților Educative și Regionale al Ministerului Educației Naționale pentru anul școlar 2012/2013.

Concursul „Etica dincolo de școală” este  o competiție de prezentări Power Point cu două secțiuni de concurs: „Etica  profesioniștilor contabili” - Doctrina profesională și deontologia -, adresată elevilor de liceu din țară, de la filieră tehnologică, profil servicii; „Etica  în spațiul virtual”, adresată elevilor de la  liceele din țară, cu filieră teoretică.
Concursul național este rezultatul muncii unei echipe tinere, care a apărut în urma  dorinței de a dezvolta spiritul competitiv al elevilor. Proiectul vine în completarea curriculum-ului educațional prin propunerea unor activități extra-curriculare, non-formale, axate pe stimularea creativității.
„Viitorul unei națiuni este hotărât de modul în care aceasta își pregătește tineretul", afirma încă din secolul al XVII-lea marele umanist olandez Erasmus. Tocmai acesta a fost motivul pentru care s-a considerat oportună  organizarea unui astfel de concurs, dată fiind importanța temei în contextul actual al societății.
Partenerii acestui concurs au fost: Corpul Experților Contabili și a Contabililor Autorizați din România – filiala Bihor, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Oradea, Fundația Ruhama Oradea, Fundația  „Partenie Cosma” Oradea, Direcția  Generală a Finanțelor Publice Bihor.
Invitației unității noastre au dat curs  următoarele unități de învățământ din toate colțurile țării: județul Arad  (Colegiul Particular „Vasile Goldiș” Arad, Colegiul Economic Arad, Liceul Teoretic Sebiș), județul Alba (Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia), județul Bacău (Colegiul Tehnic „Dumitru Mangeron” Bacău), municipiul București (Colegiul Economic „Virgil Madgearu”), județul Bihor (Colegiul Economic „Partenie Cosma” Oradea, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș, Liceul Tehnologic Nr.1 Salonta, Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” Aleșd, Colegiul Tehnic „Unirea” Ștei), județul Cluj (Colegiul Economic „Iulian Pop” Cluj-Napoca, Colegiul Tehnic „Emil Negruțiu” Turda, Liceul Teoretic „Apaczai Csere Janos” Cluj-Napoca), județul Covasna (Liceul Tehnologic Economic Administrativ „Berde Áron” Sfântu Gheorghe), județul Galați (Colegiul Economic „Virgil Madgearu”  Galați, Colegiul Național de Agricultură și Economie Tecuci), județul Maramureș (Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” Baia Mare, Liceul Tehnologic „Marmația” Sighetu Marmației), județul Sălaj (Colegiul Tehnic „Al. Papiu Ilarian” Zalău, Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” Șimleu Silvaniei, Liceul Tehnologic „Voievodul Gelu” Zalău), județul Suceava (Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava).
În urma evaluării lucrărilor la cele două secțiuni de concurs s-au obținut următoarele rezultate: secțiunea "Etica  profesioniștilor  contabili" - Doctrina profesională și deontologia: Locul I echipa formată din elevii: Duma Cătălin, Lucaciu Bianca, Vancea Ioana (prof. coordonator Mariana Nosal), Colegiul Tehnic „Iuliu Mani” Șimleu Silvaniei; Locul II echipa alcătuită din elevii: Luca  Silvestru Ioan, Georgiu Ciprian-Marian (prof. coordonator Maria Popan), Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” Baia Mare; Locul III obținut de elevii: Balint Ana-Maria, Herdean Larisa, Ciupe  Lidia Damaris (prof. coordonator Anton Floare), Colegiul Tehnic Nr.1 Salonta.
La secțiunea de concurs „Etica în spațiul virtual
Pe locurile fruntașe s-au clasat următoarele echipe: Locul I: Anton Sabina-Iemima, Gheorghiță Nina, Lupu Claudia (prof. coordonator Luchian Adeline), Colegiul Economic „Virgil Madgearu” Galați; Locul II: Perva Mădălina, Popovici Vlad, Bimbo Amalia (prof. coordonator Vulpeș Titiana), Colegiul Economic Arad; Locul III: Simuț Ioana, Jurca Marina, Covaci Cristina (prof. coordonator Moca  Mihaela), Colegiul Economic „Partenie  Cosma” Oradea.
Dorim să mulțumim pe această cale  tuturor care au participat la competiție și în același timp persoanelor care au contribuit la asigurarea desfășurării în bune condiții a concursului.  Prof. coordonator, Monica Faur 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:34:21 Ora de vară a Europei de Est