Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Dați-ne binecuvântarea dumneavoastră pentru ca drumurile vieții să ne fie mai ușoare…”

Absolvenții clasei a VIII-a la ora adevărului

„Dați-ne binecuvântarea dumneavoastră pentru ca drumurile vieții să ne fie mai ușoare…”

Vineri (14 iunie 2013), sunetul prelung al clopoțelului a adunat absolvenții celor patru clase de-a VIII-a de la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” din Oradea în careu pentru festivitatea de încheiere a anului școlar și de…„Bun rămas!”

Emoționat peste măsură și cu gândul la Congresul Educației, directorul școlii, dl  prof. Gheorghe Troie, s-a trezit la „Congresul”… absolvenților.
În prezidiu, alături de dl director și directorul adjunct – prof. dr. Banto Norbert, au luat loc reprezentanți ai Comitetului reprezentativ al părinților (Ilea Sorin - președinte, Pintea Gheorghe – membru), consilierul educativ, dna profesor Ileana Crețiu și președintele Consiliului elevilor, eleva Ioana Dzițac – șefa de promoție cu 10.
Curios lucru și mai puțin obișnuit în practica școlară, absolvenții celor patru clase au luat loc pe scaune (bănci) în fața prezidiului. Au fost citite clasele și diriginții lor: a VIII-a A, diriginte, profesor Zaha Alina, a VIII-a B, prof. Indrieș Dorina, a VIII-a C, prof. Matiu Adriana, a VIII-a D, prof. Bucurean Anamaria.
„Tuturor absolvenților le spunem un călduros „La mulți ani”, pentru că este un moment de sărbătoare; le urăm un parcurs plin de împliniri, plin de izbânzi pentru că îi așteaptă un drum nu ușor…” În continuare, domnul director Troie Gheorghe a „refăcut” traseul devenirii absolvenților; ajunși în pragul primului examen de absolvire i-a îndemnat să-l privească și să-l trateze cu responsabilitate. Profesorii îi vor aștepta la pregătire și în zilele următoare.
După aprecierile, îndemnurile și felicitările adresate de președintele Comitetului reprezentativ al părinților, dl director a înmânat Ioanei Dzițac diploma de excelență „pentru rezultatele remarcabile în activitatea școlară și extracurriculară din perioada 2009-2013”.
Mănușa fiind aruncată, diriginții celor patru clase de-a VIII-a au înmânat premiile. După merituoșii la învățătură au fost premiați olimpicii și ceilalți câștigători ai concursurilor școlare. Unii și-au umplut brațele de diplome și gâtul de medalii, între care și Ioana Dzițac, elevul ideal, cuminte, disciplinat și strălucitor. Momentul artistic care a urmat a fost deschis de vocile de aur ale școlii: Oana Pereț și Ana-Maria Mihăieș (din clasa a VII-a). După înmânarea cheii, și absolvenții aveau să rememoreze prin vers și cânt traseul parcurs alături de profesorii pe care i-au „încondeiat” în chip simpatic împreună cu profesorul de muzică, Alina Zaha. La finalul festivității, absolvenții și-au abandonat baloanele, iar cerul s-a colorat în patru culori, primind mesajele și bucuria absolvirii.
„Copacul fericit”…
„Copacul (fericit)”, numele concursului derulat cu mult succes de elevii Școlii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu”, a fost invocat, în chip metaforic și sublim, de Ioana Dzițac, în cuvântul său, rostit la predarea cheii.
„A fost udat copacul, ceas de ceas, de-a lungul anilor de gimnaziu, cu grijă, cu răbdare, cu dragoste și cu înțelegere de către profesorii noștri dragi. A fost ocrotit copacul, ca să nu-l învingă ploile și vântul. Copacul a crescut împletindu-și ramurile și chemând păsările. Devenisem adolescenți, și parafrazându-l pe Gustave Thibon „vigoarea unui arbore nu este dată de numărul și lungimea ramurilor, ci de profunzimea și sănătatea rădăcinilor”, peste puține zile, însă, copacul va rămâne doar în imaginația și amintirea noastră, ca și sălile de clasă, laboratoarele, băncile în care am stat și pe care le-am udat cu lacrimi când sufletul ne era greu…”
Așadar, copacul a fost fericit, iar copii sensibili și talentați ca și Ioana îl vor invoca și la anul… și peste ani și ani. „Nouă, ne-au crescut aripile și orizonturile lumii ne cheamă. Dați-ne binecuvântarea dumneavoastră pentru ca drumurile vieții să ne fie mai ușoare…”, a mai spus Ioana Dzițac.
Ioana, cu binecuvântarea profesorilor și iubirea părinților, urcați cu încredere treptele spre Everestul cunoașterii. Ajunși sus, nu uitați, însă, de cei care v-au fost alături, înlesnindu-vă ascensiunea. Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Dați-ne binecuvântarea dumneavoastră pentru ca drumurile vieții să ne fie mai ușoare…”.

Trimite email
sâmbătă, 15 iunie 2024, 11:39:37 Ora de vară a Europei de Est