Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Adio, grădiniță!

Grupa mare, la examenul final!

Adio, grădiniță!

Copiii din grupa mare B, de la Grădinița Nr. 31 din Oradea, și-au dat, marți, 18 iunie 2013, examenul final ca preșcolari, în fața părinților, de la toamnă, ei lunând-o de la „zero” , în clasa pregătitoare, ca școlari.

Elevii doamnelor educatoare Jurcuțiu Florica și Sabău Carmen au prezentat, prin joc și cânt, un „arsenal” de cunoștințe, care ne îndreptățesc să credem că la școală, ei vor fi doar de FB.
„Parcă ieri ne-am întâlnit/ Și spre grădi am pornit/ Zâmbind cald și cu pasul grăbit/ Patru ani noi aveam/ Și timizi mai eram/ Parcă ieri, parcă ieri, parcă ieri.
Anii repezi s-au scurs/ Ca un stol de cocori/ Ca un fum ce se pierde prin nori/ Ne-am jucat și-am cântat/ Și-mpreună-am învățat/ Până ieri, până ieri, până ieri.
Serenada sau cântecul lor de „lebădă” a stors lacrimi celor mari, știind că de-acum copilăria lor nu va mai conta și valora în clasa pregătitoare, schimbând educatoarele cu doamna învățătoare. Și nu atât cadru didactic este marea schimbare și durerea, cât mediul, ambianța, sala de clasă care nu este și nu va fi nicicând sala lor de grupă cu scăunele, dulapul cu jucării și toate „tabieturile”...
„Școala din pădure”
În sceneta „Școala din pădure”, Andreea Ficuț – privighetoarea, în postură de învățătoare, a dialogat cu puișorii animalelor din pădure, evaluându-le cunoștințele de matematică, română și muzică. Interlocutorii s-au dovedit isteți, inventivi, dar și șmecheri, uneori, „trișând” în favoarea lor, precum iepurașul, care chiar dacă știe să adune morcovii, își mai oprește și lui unul.
-Am doi morcovi și încă doi/ Câți sunt toți, îmi spuneți voi?
-Toți sunt trei, îi răspunde iepurașul.
-Cum ai gândit?
-Patru eu am socotit, însă unul l-am oprit.
De la română, matematică și muzică, ei au trecut apoi să vorbească în germană, despre fructe, legume, animale și numere, cu profesorul de germană, doamna Szekely Erika.
Esența serbării a constituit-o „lecția” emoțională „Adio, grădiniță!”
Cu o floare sunt mai mare
Prin cântec și vers, din aproape în aproape, ei au rememorat anii frumoși petrecuți în grădiniță, de la grupa mică, în care mulți se desprindeau cu greu dimineața de fusta (blugii) mamei, ținând-o într-un plâns dureros zeci de minute, la grupa mijlocie și în prezentul istoric. În acest periplu, am întâlnit copilul politicos și sensibil, sfios, timid și tăcut, dar și pe Ionuț, cel plin de energie, avânt, dornic de a descoperi universul. Fiind grupa florilor, se-ntrebau mereu: „Care floare-i mai frumoasă?” În demersul lor reportericesc au făcut dovada unor cunoștințe multiple, din varii domenii ale cunoașterii, au numărat, au trecut și prin alfabet, asociind literele și cifrele cu unele lucruri și obiecte banale din jur pentru a le întipări grafia, prin corespondență, dar au survolat și alte țări și continente, depășind granițele disciplinelor  și concluzionând (ca filosofii): „Lăsați Terra să trăiască!” „Omenia, ea te-nvață să iubești orice națiune”.
Sufletul ar mai vrea copilărie, dar nu e timp pentru regrete. „Vom vedea ce va să fie/ Te sărut copilărie/ Drumul mi-l măsor cu-o floare/ Cu o floare sunt mai mare.
Cine are urechi să audă! Dar sunt prea sus cei care ar trebui să audă!
Þinem să mai remarcăm, dincolo de toată frumusețea și explozia de culoare a evenimentului, regretul și emoțiile educatoarelor la despărțirea de florile pe care, cu dragoste, le-au sădit și le-au crescut până la înflorire. Acum când ar fi vremea să rodească sunt condamnate să le predea altor grădinari și să preia alți bobocei plângăcioși.
Patrik și Patricia au întruchipat copilăria veșnică ce nu se stinge la chemarea școlii, ea dăinuie, iar unii o vor visa și regreta mereu... o viață!
„La revedere, grădiniță dragă/ La revedere, noi plecăm/ De-ai ști tu, dragă,/ Ce rău ne pare/ Și cât de mult  noi regretăm!”
Jocul de societatea „Pinata” și tortul au încercat să alunge tristețea și regretul, și au reușit pe moment, dar lacrimile vin din interior; le ștergi, le îndepărtezi pe moment de pe obraz, dar nu le poți seca izvorul. Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Adio, grădiniță! 

Trimite email
duminică, 11 mai 2025, 08:30:48 Ora de vară a Europei de Est