Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul de reabilitare a Pieței Unirii a fost revizuit

Nu corespundea conceptului de piață publică

Proiectul de reabilitare a Pieței Unirii a fost revizuit

În luna martie 2012, Primăria Oradea a semnat contractul de finanțare în cadrul programului Regio de reabilitare, modernizare și refacere scuaruri în Piața Unirii.

În urma discuțiilor cu mai mulți arhitecți și specialiști, a fost decisă revizuirea proiectului tehnic elaborat inițial, în vederea îmbunătățirii acestuia. Revizuirea proiectului a fost elaborată recent, urmând ca noua formă a proiectului să fie prezentată în cadrul ședinței Consiliului Local din data de 20 iunie.
Proiectul revizuit a fost prezentat marți, 18 iunie 2013, în cadrul unei conferințe de presă, de viceprimarul Mircea Mălan și arhitectul Horia Gavriș.
Conform spuselor viceprimarului Mălan, revizuirea proiectului a fost necesară datorită faptului că proiectul inițial nu corespundea conceptului de piață publică. „Pornind de la această idee, am încercat să găsim colaboratori pentru realizarea unei alte variante, iar proiectul elaborat arată că atunci când orădenii pun suflet se realizează o muncă de înaltă calitate”, a explicat viceprimarul.
Față de proiectul elaborat inițial, cel revizuit vine cu o serie de modificări. Astfel, se va schimba circulația rutieră din centru, accesul mașinilor fiind interzis pe tronsonul biserica Sf. Ladislau - biserica cu Lună și vor dispărea parcările din Piața Unirii. Cele două stații de tramvai din locația actuală vor fi mutate în apropierea bisericii Sf. Ladislau. De asemenea, vor fi construite 4 fântâni arteziene din piatră naturală în nuanțe verde și roșu cărămiziu, care vor delimita un spațiu ce va oferi posibilitatea organizării unor evenimente majore ale orașului.
Totodată, s-a pus și problema spațiului verde, care conform noului proiect va fi mult mai extins și mult mai variat decât cel existent. În urma discuțiilor cu specialiști în domeniu, s-a hotărât înlocuirea în totalitate a arborilor și arbuștilor existenți cu plante valoroase care pot oferi o priveliște atractivă pieței pe toată perioada anului. Se va realiza și un gazon care va fi întreținut prin irigație subterană, stratul de gazon fiind în același plan cu piața.
O altă noutate o reprezintă apariția unui obelisc din piatră în dreptul străzii Vasile Alecsandri, acesta funcționând ca un ceas solar.
Pentru a scoate în evidență valorile arhitectuale ale pieței vor fi montate 52 de corpuri de iluminat din fier forjat, în proiect regăsindu-se și un sistem de iluminat a clădirilor din jurul pieței.
Tot aici va fi construit un post trafo special care va fi folosit în exclusivitate pentru necesitățile Pieței Unirii, se va construi un sistem audio specific pentru toate tipurile de manifestări care vor fi organizate în fața palatului Vulturul Negru și va fi instalat și un sistem video pentru supravegherea pieței.
În ciuda faptului că, față de proiectul inițial, cel revizuit a suferit modificări esențiale, care au contribuit în mod cert la evidențierea valorilor arhitectuale ale centrului istoric orădean, viceprimarul Mălan a explicat că modificările sugerate de noul proiect tehnic (fântânile din piatră cu stâlpi ornamentali, stâlpurile de iluminat din fier forjat, elementele noi ale spațiului verde etc.) nu modifică valorile financiare ale proiectului, atât cheltuielile eligibile cât și cele neeligibile rămânând aceleași. Acest lucru s-a datorat și contribuției benevole a unor specialiști, care s-au implicat direct în revizuirea proiectului. Aceștia au fost și ei prezenți la conferința de presă, unde viceprimarul a ținut să le mulțumească pentru spiritul lor civic.
Prezent la conferință, arhitectul Horia Gavriș, autorul proiectului tehnic revizuit a menționat: „Scopul proiectului a fost de a identifica Oradea și valorile pe care le prezintă pentru Europa, în așa fel încât piața să fie utilizabilă zi de zi pentru cetățeni. Oradea transmite bucuria de a trăi, iar pentru un arhitect este fascinant să te implici în identificarea tradițiilor și posibilităților implementării spiritului națiunii. Prin elementele de arhitectură existente în noul proiect au fost unificate stilurile dominante ale Pieței Unirii și pentru a aduce proiectului o plusvaloare s-a pus accent pe evidențierea tradițiilor existente.”
În cazul în care la ședința Consiliului Local din 20 iunie consilierii aprobă modificările aduse proiectului tehnic pentru reabilitarea, modernizarea și refacerea scuarurilor în Piața Unirii, se va realiza un caiet de sarcini conform cu proiectul elaborat, urmând apoi să se organizeze procedura de licitație pentru reabilitarea Pieței Unirii. „În conformitate cu etapele procedurii de licitație publică, sperăm că lucrările vor fi finalizate până la sfârșitul anului viitor”, a spus viceprimarul Mircea Mălan.
(Biroul de presă al Primăriei Oradea)
 
PRECIZĂRI
cu privire la problematica proiectului de reabilitare a Pieței Unirii

Având în vedere conținutul unor informații – trunchiate, manipulatoare sau tendențioase pealocuri
- apărute în mass media în ultimele zile, despre abandonarea vechiului proiect de reabilitare a
Pieței Unirii de către Primăria Oradea și promovarea unei soluții noi, ținem să facem următoarele
precizări:
Contractul pentru Proiectul de reabilitare și modernizare a Pieței Unirii și a Pieței Ferdinand a
fost atribuit către SC. Proiect Bihor SA., în urma unei licitații publice, în 2010. Această metodă de atribuire prin sistemul electronic de achiziții publice, deschisă tuturor competitorilor, care îndeplinesc condițiile minimale impuse prin Caietul de sarcini, a fost și este cea mai răspândită formă legală de atribuire, deși în practica europeană concursurile de arhitectură, ca soluții alternative sunt preferate în cazurile cu implicații publice majore iar Ordinul Arhitecților din România (OAR) promovează insistent această formă, ca o garanție a calității.
Din motivul colaborării câștigătorului cu mai mulți arhitecți cu viziuni diferite, odată cu prezentarea variantelor de soluții, la prima dezbatere organizată de Primăria Oradea, în data de 23 septembrie 2010, cu participarea reprezentaților municipalității, ai OAR filiala Bihor, ai șefilor administrației locale, acestea au fost supuse la vot, una din cele trei variante obținând cca. 70% din sufragii.
În urma mai multor runde de discuții avute cu OAR, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice, respectiv dezbateri publice ulterioare, la care au participat alături de membrii Consiliului Local, OTL, furnizorii locali de utilități, Poliția Rutieră, Direcția Județeană de Cultură, Culte și Patrimoniu Național și reprezentanți ai societății civile, mai cu seamă ecologiști – și despre care mass-media a făcut prezentări largi -, proiectul a suferit o serie de modificări, în perspectiva optimizării și consensului.
Varianta finală, realizată în cursul lunilor octombrie-noiembrie 2010, la care au colaborat arhitecți, urbaniști, geologi, topografi, ingineri din diferite specialități (rezistență, drumuri și circulații, electrice, iluminat, telecomunicații, lucrări edilitare, hidraulică), biologi, restauratori, a obținut în lunile care au urmat, avizele și acordurile necesare, iar pe 26 martie 2012, primarul Ilie Bolojan a semnat contractul de finanțare cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord Vest pentru
lucrările care urmau să fie definitivate până în septembrie 2013.
De atunci și până la mijlocul lunii aprilie 2013, în mod oficial nu au fost exprimate niciun fel de critici, rezerve sau obiecții cu privire la acest proiect, el a fost postat atât pe site-ul Primăriei, cât și pe blogul primarului Ilie Bolojan, ca important mijloc de promovare a modernizării urbei. Autorii nu au
primit vreo notificare referitoare la necesitatea unor intervenții asupra proiectului.
Inițiativa unor modificări partizane s-a născut însă mai devreme. Pe la sfârșitul lunii noiembrie 2012 viceprimarul Mircea Mălan și-a manifestat nemulțumirea față de tipul de rocă / dalaj utilizat și a
cromaticii acestuia, solicitând proiectanților operarea unor schimbări în acest sens. Întrucât argumentele erau subiective, iar discuțiile cu managementul proiectului indicau dificultăți majore sau chiar imposibilitatea procedurală și administrativă de a opera asemenea modificări, autorii nu au dat curs sugestiilor.
La începutul anului 2013 Primăria a solicitat firmei clujene Atelier Mass regândirea proiectului, astfel încât să satisfacă necesitățile nou formulate de dl. viceprimar, însă după prezentarea peste vreo două luni a soluției, care a însemnat o reconfigurare parțială, dar corelată cu vechiul concept, corectând și anumite inadvertențe tehnice ale pavajului, aceasta a fost refuzată.
*
În perspectiva atribuirii ulterioare directe a sarcinii reproiectării radicale sub pretextul deficiențelor conceptuale și tehnice ale vechiului proiect, pentru o informare corectă a publicului, facem următoarele precizări legate de obiecțiile prezentate pentru presă:
1.În ceea ce privește „lipsa ideii de piață publică”, - în accepțiunea noastră o suprafață pietonală preponderent mineralizată, destinată activităților tipic urbane, culturale și sociale, o agoră a întâlnirilor și manifestărilor publice și private, care se raportează cu o oarecare smerenie și simț al măsurii la moștenirea valorilor arhitecturale și urbanistice ale contextului -, ea a stat la baza soluției inițiale, fiind amplu argumentată în toate dezbaterile publice și profesionale, prin prezentarea unor tendințe, soluții și analogii contemporane, naționale și internaționale. Soluția inițială a fost criticată în prima fază, tocmai pentru că propunea eliminarea tuturor suprafețelor înierbate, inaccesibile și înlocuirea acestora cu pavaj, eliminând bordurile.
2.Matricea structurală propusă a pieței s-a supus unei configurații carteziene, specifice pieței încă de la conturarea ei la începutul sec. XVIII, și până în prezent, refolosind la nivelul amprentelor și a capetelor de scuaruri înierbate elementele consacrate ale aranjamentului de borduri conceput de arhitectul Duiliu Marcu, restul ansamblului interbelic fiind supus unor restaurări și refaceri integrale, conform proiectului inițial. S-a dorit deci păstrarea într-o măsură dominantă a elementelor constitutive ale imaginii tradiționale a pieței (trasee, axe, perspective, accente, continuitate și dinamică spațială), așa cum s-au înrădăcinit în mentalul colectiv în perioada de după 1890, păstrând o anumită neutralitate care să scoată în evidență valențele arhitecturale ale clădirilor.
3.În privința circulațiilor, atragem atenția că propunerea impunea scoaterea circulației din axul
central al pieței, între pod și str. V. Alecsandri, pentru a crea condițiile elementare realizării unei piețe publice unitare. În cursul primei dezbateri primarul Ilie Bolojan a solicitat renunțarea la această variantă și introducerea ei doar într-o a doua etapă, „după ce locuitorii se vor obișnui” cu noua configurație. Acuzele privind nerezolvarea optimă a circulației derivă deci – se pare - din lipsa de comunicare dintre decidenții autorității locale.
4.Plăcile și cubeții de andezit, de diferite nuanțe, cu caracteristici fizice compatibile cu condițiile de climă specifice, constituie cele mai des utilizate materiale de pavare nu doar în țară, dar și în majoritatea țărilor europene, ele fiind prezente și dominante în mai toate piețele urbane reabilitate în ultimii ani  (București, Brașov, Sibiu, Cluj Napoca, Baia Mare, Arad, Timișoara etc.). Obiecțiile privind modul de tăiere a fețelor sau dispunerea cubeților implică detalii tehnice, ce pot sau puteau fi supuse după caz unor modificări minore în contextul proiectului.
5.Problema spațiilor verzi din piață a stârnit cele mai vehemente discuții. În cele din urmă, după dezbateri consecutive și parcurgerea „copac cu copac" a vegetației existente, împreună cu reprezentanții ecologiștilor, au fost identificate exemplarele sănătoase / valoroase, care au fost păstrate toate, în contrast cu actualul proiect, în care se defrișează întreaga vegetație moștenită.
6.Obiecțiile privind nota pesimistă, lipsa culorilor vii, a priveliștilor atractive, dorința de unificare a stilurilor, respectiv imprimarea unei noi identități/ personalități distincte a orașului le considerăm subiective, străine criteriilor profesionale impuse și neacoperite de Tema de proiectare și de Caietul de sarcini.
Considerăm că prin argumentele sus-menționate se pot demonta ușor toate acuzele invocate în sprijinul necesității obiective a întocmirii unui nou proiect. Dincolo de impresiile și opiniile personale ale domnului viceprimar, exprimate în mass-media, singurele repere de ordin profesional invocate se
leagă de consultări avute cu domnul Șerban Sturdza, fostul președinte al Ordinului Arhitecților din România, arhitectul Arnold Macalik și membrii firmei Planwerk. Așteptăm cu nerăbdare punctul de vedere al celor menționați, cu privire la modul de atribuire al unui nou proiect, respectiv la calitatea acestuia, pentru a confirma sau infirma consimțământul lor.
*
Fiind conștienți de dezavantajele achizițiilor publice neprecedate de un concurs, ne asumăm fără nicio reținere retragerea sau după caz revizuirea proiectului și subscriem la orice fel de demers de a relansa o competiție reală de soluții, prin concurs, în condițiile în care circumstanțele organizării și criteriile evaluării garantează calitatea produsului.
arh. Tamás Emõdi,
șef proiect complex „Reabilitare, modernizare și refacere scuaruri în Piața Unirii din Oradea”- (2010)

P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Proiectul de reabilitare a Pieței Unirii a fost revizuit.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 21:36:32 Ora de vară a Europei de Est