Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Medalion Elena Farago – poeta copiilor

Vineri, la Lic. Ped. “I. Vulcan” Oradea

Medalion Elena Farago – poeta copiilor

Timp de o lună, elevii clasei a II-a B de la Liceul Pedagogic “Iosif Vulcan” din Oradea au învățat la orele de lectură și alte poezii scrise de Elena Farago, în afara celor învățate din manual, iar vineri (29 februarie 2008) s-au întrecut în a le recita în cadrul unui medalion Elena Farago - poeta copiilor, la 130 de ani de la naștere.

Activitatea s-a desfășurat în Cabinetul de documentare și informare al liceului, cu participarea părinților elevilor, aflați în trei ipostaze: de simpli spectatori ori membri ai juriului, iar la final, (co)autori la realizarea unor desene.
Din start, inst. Maria Duma, învățătoarea clasei, a împărțit elevii în patru grupe, fiecare echipaj purtând câte un nume de animal, din cele mai frecvent întâlnite în poeziile Elenei Farago (cățeluși, pisici, puișori și gâze), iar și în cadrul  grupei fiecare copil purta un număr de concurs, pe baza căruia concura cu numerele surate din celelalte echipaje. Reprezentanții echipajelor au avut de rezolvat diferite sarcini, ieșind în fața clasei, fiecare la câte un pupitru: să asocieze titlul poeziei cu imaginea (sugestivă) care reda cel mai exact conținutul; să recunoască cuvântul care nu se potrivește în contextul dat; adăugarea cuvântului care lipsește din strofă; adăugarea versului omis; formularea mesajului educativ al poeziei indicate; ultima sarcină a putut fi rezolvată în colaborare cu părinții prezenți la activitate – realizarea unui desen care să ilustreze conținutul poeziei (sau al unui vers).
“Să fim mai buni!”
La final, elevii care au obținut  (prin concurs) dreptul de a recita poeziile au făcut un adevărat show, fiecare trăind momentul, recitând expresiv, la meserie, cu sensibilitate și talent, ca niște actori.
“Mă bucur de reușita lor. Cu toții au fost minunați! Recitând expresiv, au reușit să cucerească publicul și să exprime exact mesajul poeziei, pentru că, în definitiv, acesta este cel mai important: mesajul.
Iar mesajul poeziilor Elenei Farago este: “Să fii bun!” “Să nu faci rău nimănui!”
“Nimănui să nu-i faci rău/ Că te vede Dumnezeu!”, ține să sublinieze învățătoarea clasei.
Efortul și talentul recitatorilor au fost răsplătite cu diplome, iar finalul a fost unul neașteptat pentru părinți. La un semn, fiecare copil s-a îndreptat spre mămica lui cu un buchet de ghiocei, un dar de Mărțișor. (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Medalion Elena Farago – poeta copiilor.
  

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:00:35 Ora de vară a Europei de Est