Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 februarie 2021
1.*BREAKING Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare 2021 a fost pus în dezbatere: pe 15 martie încep înscrierile / Greșeală în metodologie, care spune că maximul este de 25 de elevi la clasă, deși legea prevede cel mult 22 elevi în învățământul primar
Ministerul Educației a pus, vineri, în dezbatere publică proiectul calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2021-2022, precum și proiectul metodologiei de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar viitor. Procedurile încep pe 10 martie, iar înscrierea începe pe 15 martie, cu evaluarea copiilor și emiterea recomandării de înscriere la școală. Proiectul de metodologie are o greșeală: stipulează că maximul de elevi la clasă este de 25 de elevi, deși legea educației prevede din august 2020 că sunt cel mult 22 elevi la clasă în învățământul primar.
Proiectul de metodologie prevede că înscrierea în clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari de grădiniță. Precizarea vine în contextul în care anul acesta școlar este primul în care grupa mare a devenit obligatorie, în România.
O noutate legată de obligativitatea grupei mari de grădiniță intervine, însă, atunci când este vorba despre înscrierea la clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 1 septembrie 2021. Concret, vor fi evaluați psihosomatic doar copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv și care NU au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate. Ceilalți, vor intra la școală pe baza unei recomandări primite de la grădiniță.
Ce spune metodologia: Părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar. De asemenea, și părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

2.*Redeschiderea unităților de învățământ este o ,,nebuloasă”, acuză Alianța studenților, care semnalează probleme birocratice și operaționale privind întoarcerea la școală / Măsurile propuse pentru studenți
Redeschiderea unităților de învățământ începând cu 8 februarie este descrisă de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R.), într-un comunicat transmis alături de Consiliul Național al Elevilor (C.N.E.), drept o ,,nebuloasă” care, spun organizațiile, persistă și în condițiile ordinului publicat vineri de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 februarie 2021
1.* Şcolile gimnaziale s-au redeschis astăzi în toată Grecia, alături de liceele din regiunile mai puţin afectate de pandemia de coronavirus, după o pauză de două luni şi jumătate pe durata căreia aceste unităţi de învăţământ au rămas închise. Totodată, Grecia a început luni pregătirile pentru al treilea val al pandemiei, în contextul în care Ministerul Sănătăţii se teme de o posibilă creştere a noilor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, transmite Agerpres.
„Prioritatea noastră este redeschiderea şcolilor, adoptând în continuare măsurile necesare pentru siguranţa voastră şi pentru sănătatea publică”, a declarat luni în faţa elevilor şi profesorilor eleni ministrul grec al Educaţiei, Niki Kerameus, care a vizitat o şcoală gimnazială de la marginea Atenei.

2.* Sunt prea puține cabinete și cadre medicale în școli, stocurile de măști trebuie verificate, sute de unități de învățământ nu au autorizație sanitară, avertizează Consiliul Elevilor, înaintea deciziei privind reluarea școlii
Capacitatea cabinetelor școlare de a realiza teste rapide este semnificativ scăzută, iar multe dintre cadrele medicale școlare, și așa puține sunt în acest moment detașate către alte instituții, arată Consiliul Național al Elevilor într-o poziție publicată înaintea deciziei ministerelor Educației și al Sănătății cu privire la modul în care va începe al doilea semestru, posibil în format fizic. Organizația mai apreciază că milioanele de măști anunțate de ministrul Cîmpeanu ca fiind disponibile în școli trebuie verificate pentru conformitate, având în vedere incidentele cu alte stocuri comercializate.

3.* Rectorul SNSPA Remus Pricopie, considerații despre ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: Ușurința partidelor de a promova la ministere oameni fără pregătire în domeniu și fără experiență în gestionarea sistemelor mari este “cât se poate de periculoasă”
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a emis, luni, un comunicat în care sunt citate considerațiile rectorului acestei instituții, Remus Pricopie, prezentat și în calitate de fost ministru al Educației și Cercetării, despre nevoia de competență profesională în poziții de conducere ministerială. Singurul exemplu folosit în comunicat este cel al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, despre care rectorul arată că nu este medic, în condițiile în care promovarea în funcții ministeriale a unor oameni fără pregătire în domeniul acoperit ar fi “cât se poate de periculoasă”.

4.* VIDEO Cîmpeanu: În Europa doar trei țări nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare – Germania, Danemarca și Portugalia / Ne concentrăm atenția pentru pregătirea școlilor în eventualitatea unei decizii favorabile mâine (astăzi – n.n.)
Doar trei state din cele 27 ale Uniunii Europene nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare sau nu au luat încă o decizie pentru deschiderea lor, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a mai spus că se fac pregătiri pentru deschiderea școlilor în eventualitatea unei decizii de reluare fizică a cursurilor în clase.
,,La acest moment (luni, 1 februarie 2021 – n.n.) pot să vă spun că interesul major pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică se păstrează”.

„Petale de stea”… din inima mea!

Ieri, la Primăria Oradea, lansare de carte

„Petale de stea”… din inima mea!

Mihaela Maria Dindelegan și-a lansat ieri (joi, 27 iunie 2013), prima sa carte, intitulată „Petale de stea”, un volum de versuri, izvorâte din inima sa, după cum singură a recunoscut în deschiderea manifestării, găzduite de sala mică a Primăriei Oradea.

„Eu am scris inima mea!”
„Cartea „Petale de stea” este inspirată din viața mea. Poate că veți găsi în ea versuri, unele, pe care le veți considera prea personale; oricum, ideea este că eu am scris inima mea. Am scris ceea ce este în ea. Am pus în cuvinte, am pus în versuri și, mi-a trebuit până la urmă mult curaj să vă adun azi aici la o lansare de carte. M-au încurajat mulți prieteni…să nu las versurile în dulap. Scriu de trei ani de zile în continuu. Nu știu dacă din fericire sau din nefericire, mă văd oamenii în tramvai sau în stația de tramvai, mă-treabă: Ce scrieți, ritmul în care circulă tramvaiele? Veți afla în carte motivul pentru care scriu și nu mă pot opri. Am sperat să mă pot opri, până la urmă nu am reușit. Au fost care au încercat să mă oprească, dar n-au reușit. Și, prin urmare tot scriu”, a ținut să ne informeze Mihaela, cu o sinceritate dezarmantă.
În acest prim volum, a adunat doar versurile scrise la sfârșitul lunii martie 2013, în decurs de o săptămână, „versuri pe care să le pot oferi celor din jurul meu, cu intenția, în primul rând, ca să mă-nțeleagă, să-mi înțeleagă inima, să-mi înțeleagă durerile, suferința, bucuria, plăcerea, unde caut împlinirea și ce doresc de la viață. Trei luni de zile am lăsat versurile pe care le-am scris să zacă în dulap. Am zis: nu mai vreau să-aud de ele…”.
Pe moment, Mihaela a ezitat să le publice ca să nu dea apă la moară unor răutăcioși „să le disece, să le facă praf și țăndări, să se întrebe: cine, ce, oare despre cine-ai scris, cum ai scris, pe cine vrei să atingi, pe cine ridici în slăvi?”
Și totuși, după trei luni, a prins curaj (zicând „Ce va fi va fi”) și le-a publicat, inclusiv pe cele scrise recent, în această lună.
Cu sinceritate și deschidere, dl viceprimar Ovidiu Mureșan a mărturisit ineditul situației și al momentului: „Probabil că și de-acum încolo să procedăm de aceeași manieră. Adică, dacă suntem mulțumiți de performanțele profesionale ale cuiva din primărie, și aici mă refer la Mihaela Dindelegan, care conduce cu mult profesionalism Orășelul Copiilor, aceste persoane trebuie să le susținem și în activitățile colaterale. Și a fost propunerea mea ca această lansare de  carte să o facem aici, în primărie…”, a precizat dl viceprimar Ovidiu Mureșan. Despre volum a vorbit foarte frumos, parcurgând ideile exprimate, pe care le-a ilustrat în chip fericit cu versuri, dna inginer Miorița Săteanu, după care cinci recitatori de la colegiile naționale „Mihai Eminescu” și „Emanuil Gojdu” (Bianca, Tabita, Lisa, Gabriela și Diana) au recitat din versurile Mihaelei. Lor li s-a alăturat dna Ileana Bodi de la Uniunea Femeilor Bihor.
Mulțumind pentru frumoasa prezentare și pentru emoționantul moment poetic, doamna Mihaela a dorit să adreseze mulțumiri dlui Ovidiu Pop și Editurii Duran’s pentru tipărirea volumului, iar dlui Nicu Iovan pentru site-ul cărții (www.petaledestea.ro).
Precizând motivul pentru care a introdus în volum o poezie de Vasile Voiculescu („Bătea la poarta cerului”), Mihaela a recitat poezia, dar și versurile proprii care o completează, după care a invitat-o pe prietena sa Doina Dumiter (fost jurnalist) să intervină. Povestind despre relația lor de prietenie, Doina a recitat șase din poeziile Mihaelei care vor apărea în cel de-al doilea volum.
„Vreau să vă îndemn să citiți această carte pe îndelete!”
Trebuie să remarcăm faptul că Mihaela are mulți prieteni și admiratori care au onorat-o cu prezența, iar unii poeți chiar i-au pregătit câteva catrene, între care Alexandru Sfârlea, (un alt poet – „mic și negru”, după cum singur s-a prezentat) și dr. Lucian Munteanu. Deschizându-și intervenția cu un catren („Sală mică, sală mare/ Minunată adunare/ Zeci și sute de petale/ Și o floare fermecătoare), dl dr. Lucian Munteanu a ținut să-și exprime bucuria „de a participa, de mai bine de o oră, la un act de cultură românească, pură, începând cu această carte, continuând cu ceea ce a prezentat doamna Miorița Săteanu și apoi cu ceea ce am putut să citim de-aicea (din volumul Mihaelei – n.n.) și ceea ce au recitat tinerele eleve de colegiu. Am găsit lucruri foarte frumoase în această carte. Vreau să vă îndemn să citiți această carte pe îndelete! Eu cred că așa se citește o poezie de calitate. Doamna Dindelegan, în calitatea dânsei de poetă, are niște metafore superbe”, a conchis dl dr. Lucian Munteanu.
În același registru s-au încadrat și aprecierile făcute de doamna comisar-șef de poliție Ioana Indrieș, care, cunoscând-o foarte bine, și apreciindu-i calitățile și sensibilitatea, a îndemnat-o să-și scoată la lumină creațiile. „Eu sunt una din acele persoane care o vedeam pe tramvai cu agenda plină de gânduri și care acum câțiva ani, doi-trei, o întrebam: Mihaela, dar totuși, de ce nu arăți lumii întregi, celor care te cunosc, ceea ce scrii tu? La care mi-a răspuns simplu: „Nu a venit încă timpul”.
Mă bucur că astăzi, a venit momentul. Vreau să te felicit din tot sufletul și să îți doresc succes”, a spus doamna comisar-șef de poliție Ioana Indrieș.
De la o vreme, m-am retras în liniște… în timp ce Mihaela, înconjurată de prieteni, împărțea autografe în stânga și în dreapta, cu aceeași bucurie cu care ne-a primit pe toți, cu flori și miere de salcâm… în păhărelele sale aurite. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Petale de stea”… din inima mea!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 5 martie 2021