Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Petale de stea”… din inima mea!

Ieri, la Primăria Oradea, lansare de carte

„Petale de stea”… din inima mea!

Mihaela Maria Dindelegan și-a lansat ieri (joi, 27 iunie 2013), prima sa carte, intitulată „Petale de stea”, un volum de versuri, izvorâte din inima sa, după cum singură a recunoscut în deschiderea manifestării, găzduite de sala mică a Primăriei Oradea.

„Eu am scris inima mea!”
„Cartea „Petale de stea” este inspirată din viața mea. Poate că veți găsi în ea versuri, unele, pe care le veți considera prea personale; oricum, ideea este că eu am scris inima mea. Am scris ceea ce este în ea. Am pus în cuvinte, am pus în versuri și, mi-a trebuit până la urmă mult curaj să vă adun azi aici la o lansare de carte. M-au încurajat mulți prieteni…să nu las versurile în dulap. Scriu de trei ani de zile în continuu. Nu știu dacă din fericire sau din nefericire, mă văd oamenii în tramvai sau în stația de tramvai, mă-treabă: Ce scrieți, ritmul în care circulă tramvaiele? Veți afla în carte motivul pentru care scriu și nu mă pot opri. Am sperat să mă pot opri, până la urmă nu am reușit. Au fost care au încercat să mă oprească, dar n-au reușit. Și, prin urmare tot scriu”, a ținut să ne informeze Mihaela, cu o sinceritate dezarmantă.
În acest prim volum, a adunat doar versurile scrise la sfârșitul lunii martie 2013, în decurs de o săptămână, „versuri pe care să le pot oferi celor din jurul meu, cu intenția, în primul rând, ca să mă-nțeleagă, să-mi înțeleagă inima, să-mi înțeleagă durerile, suferința, bucuria, plăcerea, unde caut împlinirea și ce doresc de la viață. Trei luni de zile am lăsat versurile pe care le-am scris să zacă în dulap. Am zis: nu mai vreau să-aud de ele…”.
Pe moment, Mihaela a ezitat să le publice ca să nu dea apă la moară unor răutăcioși „să le disece, să le facă praf și țăndări, să se întrebe: cine, ce, oare despre cine-ai scris, cum ai scris, pe cine vrei să atingi, pe cine ridici în slăvi?”
Și totuși, după trei luni, a prins curaj (zicând „Ce va fi va fi”) și le-a publicat, inclusiv pe cele scrise recent, în această lună.
Cu sinceritate și deschidere, dl viceprimar Ovidiu Mureșan a mărturisit ineditul situației și al momentului: „Probabil că și de-acum încolo să procedăm de aceeași manieră. Adică, dacă suntem mulțumiți de performanțele profesionale ale cuiva din primărie, și aici mă refer la Mihaela Dindelegan, care conduce cu mult profesionalism Orășelul Copiilor, aceste persoane trebuie să le susținem și în activitățile colaterale. Și a fost propunerea mea ca această lansare de  carte să o facem aici, în primărie…”, a precizat dl viceprimar Ovidiu Mureșan. Despre volum a vorbit foarte frumos, parcurgând ideile exprimate, pe care le-a ilustrat în chip fericit cu versuri, dna inginer Miorița Săteanu, după care cinci recitatori de la colegiile naționale „Mihai Eminescu” și „Emanuil Gojdu” (Bianca, Tabita, Lisa, Gabriela și Diana) au recitat din versurile Mihaelei. Lor li s-a alăturat dna Ileana Bodi de la Uniunea Femeilor Bihor.
Mulțumind pentru frumoasa prezentare și pentru emoționantul moment poetic, doamna Mihaela a dorit să adreseze mulțumiri dlui Ovidiu Pop și Editurii Duran’s pentru tipărirea volumului, iar dlui Nicu Iovan pentru site-ul cărții (www.petaledestea.ro).
Precizând motivul pentru care a introdus în volum o poezie de Vasile Voiculescu („Bătea la poarta cerului”), Mihaela a recitat poezia, dar și versurile proprii care o completează, după care a invitat-o pe prietena sa Doina Dumiter (fost jurnalist) să intervină. Povestind despre relația lor de prietenie, Doina a recitat șase din poeziile Mihaelei care vor apărea în cel de-al doilea volum.
„Vreau să vă îndemn să citiți această carte pe îndelete!”
Trebuie să remarcăm faptul că Mihaela are mulți prieteni și admiratori care au onorat-o cu prezența, iar unii poeți chiar i-au pregătit câteva catrene, între care Alexandru Sfârlea, (un alt poet – „mic și negru”, după cum singur s-a prezentat) și dr. Lucian Munteanu. Deschizându-și intervenția cu un catren („Sală mică, sală mare/ Minunată adunare/ Zeci și sute de petale/ Și o floare fermecătoare), dl dr. Lucian Munteanu a ținut să-și exprime bucuria „de a participa, de mai bine de o oră, la un act de cultură românească, pură, începând cu această carte, continuând cu ceea ce a prezentat doamna Miorița Săteanu și apoi cu ceea ce am putut să citim de-aicea (din volumul Mihaelei – n.n.) și ceea ce au recitat tinerele eleve de colegiu. Am găsit lucruri foarte frumoase în această carte. Vreau să vă îndemn să citiți această carte pe îndelete! Eu cred că așa se citește o poezie de calitate. Doamna Dindelegan, în calitatea dânsei de poetă, are niște metafore superbe”, a conchis dl dr. Lucian Munteanu.
În același registru s-au încadrat și aprecierile făcute de doamna comisar-șef de poliție Ioana Indrieș, care, cunoscând-o foarte bine, și apreciindu-i calitățile și sensibilitatea, a îndemnat-o să-și scoată la lumină creațiile. „Eu sunt una din acele persoane care o vedeam pe tramvai cu agenda plină de gânduri și care acum câțiva ani, doi-trei, o întrebam: Mihaela, dar totuși, de ce nu arăți lumii întregi, celor care te cunosc, ceea ce scrii tu? La care mi-a răspuns simplu: „Nu a venit încă timpul”.
Mă bucur că astăzi, a venit momentul. Vreau să te felicit din tot sufletul și să îți doresc succes”, a spus doamna comisar-șef de poliție Ioana Indrieș.
De la o vreme, m-am retras în liniște… în timp ce Mihaela, înconjurată de prieteni, împărțea autografe în stânga și în dreapta, cu aceeași bucurie cu care ne-a primit pe toți, cu flori și miere de salcâm… în păhărelele sale aurite. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Petale de stea”… din inima mea!

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 08:52:43 Ora de vară a Europei de Est