Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Lansarea concursului „Actionăm responsabil!” - competiția inițiativelor de responsabilitate socială

Federația Junior Chamber International (J.C.I.) Romania

Lansarea concursului „Actionăm responsabil!” - competiția inițiativelor de responsabilitate socială

Federația Junior Chamber International (JCI) Romania, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Asociația „Institutul pentru Politici Sociale” a lansat concursul național „Acționăm responsabil!” - competiția inițiativelor de responsabilitate socială.

Concursul, dedicat inițiativelor de responsabilitate socială, se adresează sindicatelor, patronatelor, ONG-urilor, asociațiilor de IMM-uri și camerelor de comerț.
Proiectele de responsabilitate socială pot fi înscrise în competiție în perioada 10 iunie – 31 iulie 2013, pe unul din următoarele domenii:
a.Respectarea și promovarea drepturilor omului și practici în domeniul relațiilor de muncă;
b.Protecția mediului;
c.Practici corecte de operare;
d.Protecția consumatorului;
e.Implicarea și dezvoltarea comunității;
f.Promovarea responsabilității sociale în companii
„După aproape 3 ani în care am promovat valorile și principiile responsabilității sociale, în care am atras peste 250 de organizații partenere în rețea, am antrenat în workshop-uri și training-uri 500 de persoane, am scris zeci de articole pe diferite domenii, am selectat aproximativ 50 de proiecte ca modele de bună practică la nivel național, a venit momentul să provocăm aât partenerii din rețea, cât și alte organizații care au valori similare, să gândească și să implementeze proiecte performante de promovare a responsabilității sociale. Și suntem mai mult decât bucuroși să îi premiem pe cei mai buni, așa cum se cuvine, și prin aceasta să le dăm un imbold, dar și un sprijin pentru a-și pune ideile în practică” - Rodica Lupu, senator J.C.I. Romania, manager  „Aționăm responsabil!” – Rețeaua Socială RSC
Vor fi premiate cele mai bune 12 proiecte
Primele șase proiecte vor primi câte 16.000 lei fiecare, iar următoarele șase, câte 10.000 lei fiecare.
Valoare totală a premiilor acordate va fi de 156.000 lei.
Evaluarea preliminară a proiectelor înscrise în competiție se va realiza de către un juriu de specialitate în perioada 1– 31 august 2013, urmând ca evaluarea finală să aibă loc între 1 și 14 septembrie.
Anunțarea câștigărilor se va face pe website-ul www.actionamresponsabil.ro  pe data de 15 septembrie 2013. O festivitate de premiere va fi organizată în luna noiembrie 2013.
Despre proiectul „Acționăm responsabil!” – Rețeaua socială RSC
Cofinanțat prin Programul Operțional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, proiectul „Acționăm responsabil!” – Rețeaua socială RSC este destinat promovării dialogului social și soluționării provocărilor cu care diferite organizații se confruntă în implementarea inițiativelor de responsabilitate socială. Până în prezent, echipa a creat deja o rețea de peste 250 de membri din cele 8 regiuni de dezvoltare, aceștia comunicând în permanență informații, știri și rapoarte de R.S.C. prin intermediul portalului www.actionamresponsabil.ro.
Până în prezent, în cadrul proiectului au avut loc 7 conferințe regionale, 5 conferințe naționale și o conferință internațională, 16 workshop-uri, 2 cursuri de Manager în Responsabilitate socială cu acreditare ANC pentru 160 de participanți, reprezentați ai ONG-urilor, asociațiilor de IMM-uri, camerelor de comerț, comitetelor sectoriale, sindicatelor și patronatelor și 6 mese rotunde, acestea reunind peste 800 de participanți, reprezentanți din corporații, IMM-uri, patronate, asociații și diverse organizații ale societății civile. Cele 8 centre regionale asigură în mod constant asistență directă organizațiilor și persoanelor interesate, la sediile din orașele: București, Iași, Constanța,  Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova, Ploiești, Târgu Mureș, Brașov.
Pentru informații suplimentare, vă rugăm accesați: www.actionamresponsabil.ro 
Alina Aura Gheorghe

Trimite email

sâmbătă, 28 noiembrie 2020