Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Specialiștii s-au pronunțat pe tema reabilitării Pieței Unirii

Marți

Specialiștii s-au pronunțat pe tema reabilitării Pieței Unirii

Primăria Oradea a organizat ieri, 2 iulie 2013, o consultare cu specialiștii pe tema reabilitării Pieței Unirii, la care au fost invitați reprezentanți ai Ordinului Arhitecților din România (OAR) - Șerban Tigănaș, președinte și Șerban Sturdza, vicepreședinte, specialiști locali în urbanism, artă și arhitectură, precum și reprezentanți ai principalelor instituții de cultură din municipiu.

Din partea Primăriei Oradea au participat viceprimarul Mircea Mălan, arhitectul-șef Adriana Lipoveanu, precum și membri ai Comisiei Municipale de Urbanism și Amenajarea Teritoriului.
Din partea OAR – filiala Bihor au participat arhitecții Raluca Covăcescu - președinte, Pafka Ernest, Vlad Popescu Sturz, Octavian Muth - vicepreședinți, Anemarie Szabo, Tamas Emodi, Ladislau Vagi, Demian Zsolt, Andrei Luncan, Adrian Pescaru și alții.
Având în vedere importanța proiectului pentru orașul Oradea și faptul că el a dat naștere la unele discuții în spațiul public, alături de arhitecții care s-au implicat până acum în realizarea diverselor proiecte ale Pieței Unirii au fost invitați și reprezentanți ai instituțiilor care au legătură cu domeniul urbanistic și cultural, cum ar fi Aurel Chiriac, director Muzeul Þării Crișurilor, Aurel Roșu, președinte Uniunea Artiștilor Plastici, Marcela Prada, prorector Universitatea Oradea, Ramona Novicov, critic de artă și Lucian Silaghi, director Direcția Județeană de Cultură și Patrimoniu Național Bihor.
Întâlnirea moderată de președintele OAR Șerban Tigănaș a avut drept scop prezentarea principalelor stadii pe care le-a parcurs până acum proiectul de reabilitare a Pieței Unirii, oferindu-se astfel posibilitatea celor prezenți să-și exprime opiniile cu privire la proiect și să ofere sugestii cu privire la îmbunătățirea acestuia.
Viceprimarul Mircea Mălan a prezentat în linii mari intenția municipalității de a se realiza o piață publică accesibilă în totalitate pietonilor, de o mai mare atractivitate și care să ofere și posibilitatea dezvoltării economice a centrului orașului. Arhitecții Anemarie Szabo, Emodi Tamas și Horia Gavriș, care au lucrat la diverse propuneri de proiecte pentru Piața Unirii, au prezentat fiecare planurile pe care le-au realizat până acum, cei prezenți putând urmări astfel felul în care s-au conturat soluțiile actualului proiect de reabilitare al pieței.
Cele mai multe intervenții s-au făcut pe marginea celui mai recent proiect, realizat de arhitectul Horia Gavriș (Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București), proiect care a fost apreciat de mulți dintre cei prezenți pentru faptul că le oferă orădenilor un spațiu de întâlnire în care să se poată simți bine împreună. În același timp, au fost exprimate și critici, dar și propuneri de modificare a lui.
Viceprimarul Mircea Mălan a subliniat în finalul acestei consultări cu specialiștii importanța punerii în practică a acestui proiect, finanțat din fonduri europene. „Lucrările trebuie finalizate până la sfârșitul anului 2014. Dacă nu realizăm acest proiect acum, șansele de a-l face din bani europenii în anii următori se anulează. Trebuie să trecem de la vorbe la fapte”, a spus viceprimarul, care a mai arătat că proiectul rămâne în continuare deschis.(Biroul de presă)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:55:36 Ora de vară a Europei de Est