Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Communicating EU Policies Beyond the Borders”

Conferința internațională

„Communicating EU Policies Beyond the Borders”

Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene al Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării și Institutul de Studii Euroregionale Oradea-Debrecen – Centru de Excelență Jean Monnet – organizează conferința internațională „Communicating EU Policies Beyond the Borders”, care marchează etapa de diseminare a rezultatelor Proiectului Jean Monnet – Multilateral Research Group, intitulat Initiative and Constraint in the Mapping of European Evolving Borders (ICMEEB).

Proiectul și-a propus (și a reușit cu succes, potrivit opiniei participanților) să găsească noi orientări și direcții pentru îmbunătățirea comunicării externe a Uniunii Europene în relațiile sale cu întreaga lume. În acest sens, au fost dezvoltate două dimensiuni: una teoretică (care a definit direcțiile de cercetare ale grupurilor de lucru coordonate de cele 5 universități partenere: Universitatea din Oradea, Universitatea din Siena – Italia, Universitatea din Azore – Portugalia, Universitatea din Forli – Italia și Universitatea din Wroclaw – Polonia) ) și una digitală (care a însemnat crearea unei baze de date reunind surse primare și secundare din domeniul frontierelor).
Evenimentul se desfășoară în perioada 3-12  iunie 2013 sub forma unui seminar itinerant în patru țări (România, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova), pe traseul Oradea-Debrecen-Uzhgorod-Cernăuți-Chișinău.
Deschiderea manifestării a avut loc luni, 3 iunie 2013, în Aula Magna a Universității din Oradea, la care au luat cuvântul: prof.univ.dr. Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea, Cornel Popa, președintele Consiliului Județean Bihor, Claudiu Pop, prefectul Județului Bihor, Ovidiu Mureșan, viceprimar al Municipiului Oradea, prof.univ.dr.Vasile Pușcaș, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, fost negociator-șef România – UE (2000-2004), fost ministru al Integrării Europene (2008-2009), prof.univ.dr. Sorin Curilă, președinte al Senatului Universității din Oradea, prof.univ.dr. Istvan Suli Zakar, Universitatea din Debrecen, co-director al Institutului de Studii Euroregionale Debrecen-Oradea, prof.univ.dr. Maria Manuela Tavares Ribeiro, Universitatea din Coimbra, prof.univ.dr. Adrian Ivan, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, vicepreședinte al Asociației Române de Relații Internaționale și Studii Europene, ARRISE - ECSA România, președintele Comisiei de Științe Politice, Sociale și ale Comunicării din ARACIS, col.dr. Marian Dincă, din partea Centrului de excelență NATO Oradea, conf.univ.dr. George Anglițoiu, SNSPA București, prof.univ.dr. Grigore Silași, Universitatea de Vest din Timișoara.
Cu acest prilej au fost prezentate rezultatele proiectului de către prof.univ.dr. Ioan Horga (manager de proiect – Universitatea din Oradea), prof.univ.dr. Ariane Landuyt (manager știintific al proiectului – Universitatea din Siena), Penelope Frangakis (Centrul Virtual de Cunoaștere Europeană Sagem-Luxemburg):
-Publicarea a 5 numere tematice ale revistei Eurolimes (Communication and European Frontiers, Permeability and Impermeability of Socio-Economic Frontiers within European Union, Enlargements, Borders and the Changes of EU Political priorities, A Security Dimension as Trigger and result of Frontier Modifications, Cross-Border Governance and the Borders Evolutions)
-Crearea website-ului proiectului: http://borders.cvce.eu
-Crearea unor dosare tematice pe probleme legate de frontiere
-Realizarea bibliografiei tematice și a unei bazei de date digitale
-Editarea volumului: Communicating EU Policies beyond the Borders. Proposals for a Constructive Neighbour Relation and New EU External Communication Strategy.
Evenimentul a continuat marți, 4 iunie, cu seminarul internațional The Prioritization of EU Enlargements: A Strategic Choice to Encourage Constructive Neighbour Relations, în sala Consiliului de Administrație a Universității din Oradea, care a generat un schimb de idei legate de rezultatele fiecărui grup de lucru al proiectului.
În perioada 5-12 iunie, participanții la conferință își continuă activitățile prin participarea la o vizită de studiu pentru diseminarea rezultatelor proiectului în Ungaria, Ucraina și Republica Moldova.
manager de proiect, 
decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării,
prof.univ.dr. Ioan HORGA

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:07:08 Ora de vară a Europei de Est