Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Impactul implementării proiectului transfrontalier HURO 0802/082 asupra serviciilor medicale din județele Bihor și Hajdú-Bihar”

Vineri, la Hotel Ramada, Simpozionul profesional medical

„Impactul implementării proiectului transfrontalier HURO 0802/082 asupra serviciilor medicale din județele Bihor și Hajdú-Bihar”

Vineri, 5 iulie 2013, a avut loc, la Hotel Ramada din Oradea, Simpozionul profesional medical intitulat „Impactul implementării proiectului transfrontalier HURO 0802/082 asupra serviciilor medicale din județele Bihor și Hajdú-Bihar”, eveniment organizat în cadrul proiectului Bihar Counties Health Care Contribution (Colaborarea sistemelor sanitare ale județelor Bihor și Hajdú-Bihar) – BIHARMED.

Cuvântul de deschidere i-a aparținut deputatului UDMR de Bihor, Szabo Odon, cel care a inițiat acest proiect. Domnia sa a subliniat oportunitatea și importanța stabilirii unei relații trainice între partenerii proiectului -  Consiliul Județean Bihor, Spitalul Kenezy din Debrețin, Spitalul Județean din Oradea, Spitalul Clinic de Recuperare Medicală din Băile Felix, care au contribuit în egală măsură la buna desfășurare a acestui proiect demarat în anul 2011.
Cu acest prilej, echipa proiectului a prezentat o serie de lucrări de specialitate:
•Protocolul investigației CT multislice a pacienților cu trombembolism pulmonar; statistica investigațiilor în intervalul 1 ianuarie – 1 iulie 2013;
•Evaluarea imagistică computer-tomografică a trombembolismului pulmonar cu aparatul CT multislice Optica 520 GE, implementat prin programul transfrontalier HURO, în secția de radiologie și imagistică medicală a Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea
•Beneficiile antrenamentului robotic cu dispozitivul LOKOMAT în reabilitarea deficitelor de mers la pacienții cu afecțiuni neurologice severe
•Osteodensitometria DXA - necesitate și calitate în managementul modern al osteoporozei
•Tratarea problemelor de articulații
•Posibilitățile viitoare de cooperare în domeniul medical între județele Bihor și Hajdú-Bihar.
Despre proiectul „Bihar Countie’s Health Care Contribution”, Akronim BIHARMED, cod HURO/0802/082
Proiectul a fost depus de către Consiliul Județean Bihor (LP), în calitate de Lider de Proiect, împreună cu Egészségügyi Járóbeteg Központ Debrecen (Centrul Medical de Servicii Ambulatoriu, Debrecen)-(PP1), Kenézy Korház Rendelõintézet Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Korlátolt (Spitalul Kenézy – Centrul Medico-Social de Sănătate, Debrecen) (PP2), Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea (PP3) și Spitalul Clinic de Recuperare  Medicală  Băile Felix (PP4), în calitate de parteneri ai proiectului depus, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013, pe Axa prioritară 2.Întărirea coeziunii sociale și economice în zona de frontieră, Domeniul major de intervenție 2.4. Protejarea sănătății și prevenirea amenințărilor comune, 2.4.1. Dezvoltarea infrastructurii pentru protejarea sănătății și prevenirea amenințărilor comune. Proiectul „Bihar Countie’s Health Care Contribution”, finanțat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013,  de către Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), completat de co-finanțarea națională a celor două State Membre, Ungaria și România, are ca obiectiv general realizarea unei colaborări în domeniul unor servicii medicale și a asistenței de urgență între furnizorii de servicii medicale din Debrecen – Oradea – Băile  Felix.
Ca și obiective specifice, proiectul își propune ca prin activitățile sale să ducă la creșterea calității și cantității serviciilor medicale de urgență pe lângă culoarele majore de trafic internațional, aflate în perimetrul județelor Hajdu Bihar și Bihor, strângerea relațiilor de colaborare în vederea creșterii de imagistică și a intervențiilor chirurgicale în osteoporoză și dezvoltarea colaborării în vederea deservirii cererii crescute de servicii de recuperare în regim de spitalizare, datorită numărului crescut de intervenții chirurgicale. În perioada de derulare a proiectului s-au achiziționat o serie de echipamente de ultimă generație pentru partenerii din proiect, iar specialiștii au avut ocazia de a participa la numeroase workshop-uri. Astfel, spitalul Kenezy din Debrecen a achiziționat un aparat modern RMN, pentru care se va construi o clădire specială. Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea a fost înzestrat cu un Computer Tomograf, un aparat DEXA pentru stabilirea densității osoase, o masă de operație cu extensie ortopedică și un aparat Rx cu braț C pentru utilizare în sala de operație-ortopedie.
Promotorii acestui proiect sunt de părere că, poate, cel mai mare câștig din această asociere medicală îl are Spitalul de Recuperare Medicală din Băile Felix, care a achiziționat un aparat Lokomat, singurul echipament pentru reabilitarea locomoției din România și, probabil, cel mai modern din Europa de Est. De asemenea, pentru spitalul din Băile Felix se vor achiziționa și două mese verticalizatoare.
Acest proiect, inițiat de Consiliul Județean Bihor, asigură colaborarea sistemelor sanitare ale județul Bihor și Hajdu – Bihar (Ungaria), îmbunătățirea infrastructurii existente prin achiziția unor aparate medicale performante, dezvoltarea sistemului de schimb de pacienți, monitorizează deplasarea pacienților și nu în ultimul rând întărește relația dintre medicii din România și Ungaria prin realizarea schimbului de experiență.
Perioada inițială de desfășurare a fost între 1 martie 2011 - 31 decembrie 2012, însă aceasta a fost prelungită. Bugetul total este de de 2 133 261,32 euro. (Teo I.)

Trimite email
joi, 18 aprilie 2024, 20:36:53 Ora de vară a Europei de Est