Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

„Impactul implementării proiectului transfrontalier HURO 0802/082 asupra serviciilor medicale din județele Bihor și Hajdú-Bihar”

Vineri, la Hotel Ramada, Simpozionul profesional medical

„Impactul implementării proiectului transfrontalier HURO 0802/082 asupra serviciilor medicale din județele Bihor și Hajdú-Bihar”

Vineri, 5 iulie 2013, a avut loc, la Hotel Ramada din Oradea, Simpozionul profesional medical intitulat „Impactul implementării proiectului transfrontalier HURO 0802/082 asupra serviciilor medicale din județele Bihor și Hajdú-Bihar”, eveniment organizat în cadrul proiectului Bihar Counties Health Care Contribution (Colaborarea sistemelor sanitare ale județelor Bihor și Hajdú-Bihar) – BIHARMED.

Cuvântul de deschidere i-a aparținut deputatului UDMR de Bihor, Szabo Odon, cel care a inițiat acest proiect. Domnia sa a subliniat oportunitatea și importanța stabilirii unei relații trainice între partenerii proiectului -  Consiliul Județean Bihor, Spitalul Kenezy din Debrețin, Spitalul Județean din Oradea, Spitalul Clinic de Recuperare Medicală din Băile Felix, care au contribuit în egală măsură la buna desfășurare a acestui proiect demarat în anul 2011.
Cu acest prilej, echipa proiectului a prezentat o serie de lucrări de specialitate:
•Protocolul investigației CT multislice a pacienților cu trombembolism pulmonar; statistica investigațiilor în intervalul 1 ianuarie – 1 iulie 2013;
•Evaluarea imagistică computer-tomografică a trombembolismului pulmonar cu aparatul CT multislice Optica 520 GE, implementat prin programul transfrontalier HURO, în secția de radiologie și imagistică medicală a Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea
•Beneficiile antrenamentului robotic cu dispozitivul LOKOMAT în reabilitarea deficitelor de mers la pacienții cu afecțiuni neurologice severe
•Osteodensitometria DXA - necesitate și calitate în managementul modern al osteoporozei
•Tratarea problemelor de articulații
•Posibilitățile viitoare de cooperare în domeniul medical între județele Bihor și Hajdú-Bihar.
Despre proiectul „Bihar Countie’s Health Care Contribution”, Akronim BIHARMED, cod HURO/0802/082
Proiectul a fost depus de către Consiliul Județean Bihor (LP), în calitate de Lider de Proiect, împreună cu Egészségügyi Járóbeteg Központ Debrecen (Centrul Medical de Servicii Ambulatoriu, Debrecen)-(PP1), Kenézy Korház Rendelõintézet Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Korlátolt (Spitalul Kenézy – Centrul Medico-Social de Sănătate, Debrecen) (PP2), Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea (PP3) și Spitalul Clinic de Recuperare  Medicală  Băile Felix (PP4), în calitate de parteneri ai proiectului depus, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013, pe Axa prioritară 2.Întărirea coeziunii sociale și economice în zona de frontieră, Domeniul major de intervenție 2.4. Protejarea sănătății și prevenirea amenințărilor comune, 2.4.1. Dezvoltarea infrastructurii pentru protejarea sănătății și prevenirea amenințărilor comune. Proiectul „Bihar Countie’s Health Care Contribution”, finanțat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013,  de către Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), completat de co-finanțarea națională a celor două State Membre, Ungaria și România, are ca obiectiv general realizarea unei colaborări în domeniul unor servicii medicale și a asistenței de urgență între furnizorii de servicii medicale din Debrecen – Oradea – Băile  Felix.
Ca și obiective specifice, proiectul își propune ca prin activitățile sale să ducă la creșterea calității și cantității serviciilor medicale de urgență pe lângă culoarele majore de trafic internațional, aflate în perimetrul județelor Hajdu Bihar și Bihor, strângerea relațiilor de colaborare în vederea creșterii de imagistică și a intervențiilor chirurgicale în osteoporoză și dezvoltarea colaborării în vederea deservirii cererii crescute de servicii de recuperare în regim de spitalizare, datorită numărului crescut de intervenții chirurgicale. În perioada de derulare a proiectului s-au achiziționat o serie de echipamente de ultimă generație pentru partenerii din proiect, iar specialiștii au avut ocazia de a participa la numeroase workshop-uri. Astfel, spitalul Kenezy din Debrecen a achiziționat un aparat modern RMN, pentru care se va construi o clădire specială. Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea a fost înzestrat cu un Computer Tomograf, un aparat DEXA pentru stabilirea densității osoase, o masă de operație cu extensie ortopedică și un aparat Rx cu braț C pentru utilizare în sala de operație-ortopedie.
Promotorii acestui proiect sunt de părere că, poate, cel mai mare câștig din această asociere medicală îl are Spitalul de Recuperare Medicală din Băile Felix, care a achiziționat un aparat Lokomat, singurul echipament pentru reabilitarea locomoției din România și, probabil, cel mai modern din Europa de Est. De asemenea, pentru spitalul din Băile Felix se vor achiziționa și două mese verticalizatoare.
Acest proiect, inițiat de Consiliul Județean Bihor, asigură colaborarea sistemelor sanitare ale județul Bihor și Hajdu – Bihar (Ungaria), îmbunătățirea infrastructurii existente prin achiziția unor aparate medicale performante, dezvoltarea sistemului de schimb de pacienți, monitorizează deplasarea pacienților și nu în ultimul rând întărește relația dintre medicii din România și Ungaria prin realizarea schimbului de experiență.
Perioada inițială de desfășurare a fost între 1 martie 2011 - 31 decembrie 2012, însă aceasta a fost prelungită. Bugetul total este de de 2 133 261,32 euro. (Teo I.)

Trimite email

luni, 17 mai 2021