Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Impactul implementării proiectului transfrontalier HURO 0802/082 asupra serviciilor medicale din județele Bihor și Hajdú-Bihar”

Vineri, la Hotel Ramada, Simpozionul profesional medical

„Impactul implementării proiectului transfrontalier HURO 0802/082 asupra serviciilor medicale din județele Bihor și Hajdú-Bihar”

Vineri, 5 iulie 2013, a avut loc, la Hotel Ramada din Oradea, Simpozionul profesional medical intitulat „Impactul implementării proiectului transfrontalier HURO 0802/082 asupra serviciilor medicale din județele Bihor și Hajdú-Bihar”, eveniment organizat în cadrul proiectului Bihar Counties Health Care Contribution (Colaborarea sistemelor sanitare ale județelor Bihor și Hajdú-Bihar) – BIHARMED.

Cuvântul de deschidere i-a aparținut deputatului UDMR de Bihor, Szabo Odon, cel care a inițiat acest proiect. Domnia sa a subliniat oportunitatea și importanța stabilirii unei relații trainice între partenerii proiectului -  Consiliul Județean Bihor, Spitalul Kenezy din Debrețin, Spitalul Județean din Oradea, Spitalul Clinic de Recuperare Medicală din Băile Felix, care au contribuit în egală măsură la buna desfășurare a acestui proiect demarat în anul 2011.
Cu acest prilej, echipa proiectului a prezentat o serie de lucrări de specialitate:
•Protocolul investigației CT multislice a pacienților cu trombembolism pulmonar; statistica investigațiilor în intervalul 1 ianuarie – 1 iulie 2013;
•Evaluarea imagistică computer-tomografică a trombembolismului pulmonar cu aparatul CT multislice Optica 520 GE, implementat prin programul transfrontalier HURO, în secția de radiologie și imagistică medicală a Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea
•Beneficiile antrenamentului robotic cu dispozitivul LOKOMAT în reabilitarea deficitelor de mers la pacienții cu afecțiuni neurologice severe
•Osteodensitometria DXA - necesitate și calitate în managementul modern al osteoporozei
•Tratarea problemelor de articulații
•Posibilitățile viitoare de cooperare în domeniul medical între județele Bihor și Hajdú-Bihar.
Despre proiectul „Bihar Countie’s Health Care Contribution”, Akronim BIHARMED, cod HURO/0802/082
Proiectul a fost depus de către Consiliul Județean Bihor (LP), în calitate de Lider de Proiect, împreună cu Egészségügyi Járóbeteg Központ Debrecen (Centrul Medical de Servicii Ambulatoriu, Debrecen)-(PP1), Kenézy Korház Rendelõintézet Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Korlátolt (Spitalul Kenézy – Centrul Medico-Social de Sănătate, Debrecen) (PP2), Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea (PP3) și Spitalul Clinic de Recuperare  Medicală  Băile Felix (PP4), în calitate de parteneri ai proiectului depus, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013, pe Axa prioritară 2.Întărirea coeziunii sociale și economice în zona de frontieră, Domeniul major de intervenție 2.4. Protejarea sănătății și prevenirea amenințărilor comune, 2.4.1. Dezvoltarea infrastructurii pentru protejarea sănătății și prevenirea amenințărilor comune. Proiectul „Bihar Countie’s Health Care Contribution”, finanțat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013,  de către Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), completat de co-finanțarea națională a celor două State Membre, Ungaria și România, are ca obiectiv general realizarea unei colaborări în domeniul unor servicii medicale și a asistenței de urgență între furnizorii de servicii medicale din Debrecen – Oradea – Băile  Felix.
Ca și obiective specifice, proiectul își propune ca prin activitățile sale să ducă la creșterea calității și cantității serviciilor medicale de urgență pe lângă culoarele majore de trafic internațional, aflate în perimetrul județelor Hajdu Bihar și Bihor, strângerea relațiilor de colaborare în vederea creșterii de imagistică și a intervențiilor chirurgicale în osteoporoză și dezvoltarea colaborării în vederea deservirii cererii crescute de servicii de recuperare în regim de spitalizare, datorită numărului crescut de intervenții chirurgicale. În perioada de derulare a proiectului s-au achiziționat o serie de echipamente de ultimă generație pentru partenerii din proiect, iar specialiștii au avut ocazia de a participa la numeroase workshop-uri. Astfel, spitalul Kenezy din Debrecen a achiziționat un aparat modern RMN, pentru care se va construi o clădire specială. Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea a fost înzestrat cu un Computer Tomograf, un aparat DEXA pentru stabilirea densității osoase, o masă de operație cu extensie ortopedică și un aparat Rx cu braț C pentru utilizare în sala de operație-ortopedie.
Promotorii acestui proiect sunt de părere că, poate, cel mai mare câștig din această asociere medicală îl are Spitalul de Recuperare Medicală din Băile Felix, care a achiziționat un aparat Lokomat, singurul echipament pentru reabilitarea locomoției din România și, probabil, cel mai modern din Europa de Est. De asemenea, pentru spitalul din Băile Felix se vor achiziționa și două mese verticalizatoare.
Acest proiect, inițiat de Consiliul Județean Bihor, asigură colaborarea sistemelor sanitare ale județul Bihor și Hajdu – Bihar (Ungaria), îmbunătățirea infrastructurii existente prin achiziția unor aparate medicale performante, dezvoltarea sistemului de schimb de pacienți, monitorizează deplasarea pacienților și nu în ultimul rând întărește relația dintre medicii din România și Ungaria prin realizarea schimbului de experiență.
Perioada inițială de desfășurare a fost între 1 martie 2011 - 31 decembrie 2012, însă aceasta a fost prelungită. Bugetul total este de de 2 133 261,32 euro. (Teo I.)

Trimite email

sâmbătă, 11 iulie 2020