Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Târgul meșterilor populari, ediția a XX-a

În perioada 19-21 iulie, în Parcul „Nicolae Bălcescu”

Târgul meșterilor populari, ediția a XX-a

Complexul „Muzeul Þării Crișurilor” (instituție subordonată Consiliului Județean Bihor) organizează la Oradea, în parteneriat cu: Consiliul Județean Bihor, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor și în colaborare cu: Primăria Municipiului Oradea, Asociația „Prietenii Muzeului Þării Crișurilor”, Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” Oradea, Liceul Tehnologic „Ioan Bococi” Oradea și Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”, cea de-a XX-a ediție a Târgului meșterilor populari, în perioada 19-21 iulie 2013.

Această ediție aniversară a Târgului meșterilor populari aduce în atenție câteva noutăți. Numărul meșterilor este cel mai mare de până acum: 150 invitați din toate zonele etnografice ale țării (Bihor, Maramureș, Dobrogea, Suceava, Neamț, Vâlcea, Harghita, Arad, Hunedoara, Bistrița-Năsăud, Sibiu, Dolj, Gorj, Argeș, Brașov, Cluj, Prahova, Mureș, Galați, Alba, Sălaj, Timiș, Bacău, Vrancea, București etc.), ce vor expune cele mai însemnate creații ale meșteșugului lor (olărit, prelucrarea lemnului, cojocărit, țesături, podoabe țărănești, împletituri de papură și nuiele, icoane și pictură naivă, instrumente muzicale, măști, ouă încondeiate, icoane pe sticlă, icoane pe lemn, turtă dulce, colac secuiesc, sumane, țesături, obiecte din scoarță de copac, etc.). De asemenea, sunt invitați noi creatori populari din domeniile: lemn, prelucrarea pieilor, ceramică. Vor fi prezenți, în continuare, și meșteri populari din Ungaria. În contextul târgului va fi o zonă destinată atelierelor de creație, unde doritorii vor putea avea acces, după un orar ce va fi anunțat, să descopere tainele unor meșteșuguri putând chiar lucra la războiul de țesut, la roata olarului, la cioplitul lemnului sau cu instrumentele de încondeiat ouă etc. Și pentru că sărbătorim 20 de ani de când organizăm această manifestare pentru orădeni și nu numai, Muzeul Þării Crișurilor dorește să își exprime mulțumirea față de meșterii care au luat parte la edițiile anterioare ale Târgului, prin acordarea de diplome de participare, iar celor care ne-au fost alături încă de la prima ediție organizată, din 1993, de diplome de fidelitate.
 Timp de trei zile  târgul propune și spectacole folclorice care vor fi susținute doar de bihoreni, respectiv ansambluri reprezentând vetre folclorice importante ale județului nostru.
Un stand alături de meșterii populari vor avea și tinerii de la Asociația „Down” Oradea – Centrul de Zi „Iedera” și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor – Centrul cu Profil Ocupațional pentru Persoane cu Dizabilități „Wilhelmina”, care vor expune obiecte confecționate de ei (lumânări, mărgele, brățări, inele, felicitări etc.).
Programul târgului și al spectacolelor folclorice
Vineri: 11.00 - 21.00
Sâmbătă: 9.00 - 21.00
Duminică: 9.00 - 18.00
Deschiderea oficială a târgului va avea loc vineri, 19 iulie 2013, ora 18.30.
Spectacole folclorice
Vineri, 19 iulie, ora 18.30
Ansamblul folcloric ,,Poienarii” – coordonator ansamblu: Nemeș Romina, interpreți: Mădălina Bar, Roxana Mihalca, Alexandra Paina, Andrada Crăciun 
Ansamblul „Miorița”, al Casei de Cultură din Salonta, coordonator  ansamblu: Laza Carmen, interpreți: Andrada Crăciun, Chifor Lavinia, Anca Pavel, Andrada Tulvan, Romina Nemeș, Roxana Ilisie, Ioana Urs, Anamaria Gal, Corina Lele Ionescu
Ansamblul „Plaiurile Crișului Repede” din Sântandrei, coordonator ansamblu: Mircea Dărăban
Ansamblul Școlii Gimnaziale  ,,Nicolae  Popoviciu” din Beiuș,  coordonator ansamblu: Daniela Rada
Sâmbătă, 20 iulie, ora 17.30
Ansamblul folcloric din Tulca, coordonator  ansamblu: prof. Laura Herdean, interpreți: Mădălina Ilea, Alexandra Paina, Mădălina Martin
Ansamblul folcloric „Codrenii” din Roșia, coordonator ansamblu: Daniela Gherlea, interpreți: Adriana Știube, Anca Pavel, Andreea Pușcaș
Ansamblul folcloric din Borumblaca, coordonator ansamblu: Dorina Liț, interpreți: Andrada Crăciun, Romina Nemeș
Ansamblul folcloric „Sărcăuța /Bărdăuța” din Borod, coordonator  ansamblu: Florica Suciu, interpreți: Roxana Ilisie, Ioana Urs
Ansamblul folcloric „Cununița” din Mădăras, coordonator ansamblu: Marinela Aristan, interpretă, Violeta Gherman.
Duminică, 21 iulie, ora 17.00
Ansamblul folcloric ,,Zestrea Buduresii” din Budureasa, coordonator  ansamblu: Radu Olea (primar), interpreți: Vlad Ștef, Paula Lezeu, Mădălina Martin
Ansamblul folcloric ,,Muguri și mlădițe de tezaur” din Beiuș, coordonator ansamblu: Anca Banda, interpreți: Simona Cap, Florina Morar
Ansamblul folcloric ,,Doina Șteiului” din Ștei, coordonator ansamblu: Iuliana Fodor, interpreți: Roxana Mihalca, Roxana Ilisie
Ansamblul folcloric „Dumbrava” din Bălnaca, coordonator ansamblu: Gavrilaș Ioan, interpreți: Anca Pavel, Ioana Urs
Ansamblul folcloric din Șuncuiuș, coordonator  ansamblu: Livia Ianc, interpretă, Violeta Gherman 
Ansamblul folcloric „Nuntașii Bihorului”
(Radu Robert Huza)

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 20:32:56 Ora de vară a Europei de Est