Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Bilanțul de activitate a doamnei deputat Florica Cherecheș

9 declarații politice, 5 întrebări adresate miniștrilor, 10 propuneri legislative și un amendament la Constituție

Bilanțul de activitate a doamnei deputat Florica Cherecheș

În cadrul primei sesiuni parlamentare, doamna deputat Florica Cherecheș a desfășurat o activitate bogată, susținând 9 declarații politice, 5 întrebări adresate miniștrilor, 10 propuneri legislative și un amendament la Constituție, a participat la conferințe, seminarii și grupuri de lucru, a avut numeroase întâlniri cu orădenii și a promovat Oradea în țară și în Europa.

Declarațiile politice au atins subiecte precum: importanța familiei, situația copiilor abandonați și regimul adopției, susținerea introducerii în programa școlară a educației pentru sănătate și intensificarea demersurilor pentru a preveni sarcinile nedorite, pentru a preveni avorturile, deoarece în România, la fiecare 4 minute are loc un avort. Alte subiecte au fost: succesul obținut de orădeni în vederea modificării Legii nr. 153 din 2011 privind măsuri de creștere a calității arhitectural ambientale a clădirilor astfel încât clădirile și ansamblurile clasate sau în curs de clasare ca monumente istorice putând să beneficieze de facilitățile prevăzute de lege, asigurarea dezvoltării durabile în contextul explorării și exploatării gazelor de șist.
În urma identificării unor probleme sau sesizărilor primite la Biroul parlamentar, s-au formulat întrebări către miniștrii de resort cu privire la finanțarea învățământului particular și confesional, activitatea zilierilor, probleme apărute în implementarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă, reabilitarea DN 76, modernizarea aeroportului din Oradea și realizarea unor conexiuni de transport mai bune între Oradea și București, precum și deblocarea posturilor din creșe.
Doamna deputat, alături de alți parlamentari, a propus mai multe inițiative legislative cu privire la îmbunătățirea și sprijinirea copiilor, părinților și profesorilor, cum ar fi: finanțarea programului „Școală după școală” de către stat prin introducerea unui tichet în valoare de 100 de lei, finanțarea programului „Masă la școală” prin acordarea elevilor, în mod gratuit, a unei mese la școală, în limita unei valori zilnice de 10 lei/elev, reglementarea „Avocatului elevului”, considerarea perioadei aferente concediului pentru creșterea copilului în vârstă până la 2 ani, respectiv 3 ani, ca o perioadă de neîntrerupere a vechimii de 10 ani, necesară stabilirii sporului de stabilitate în învățământ.
Protejarea consumatorilor a constituit un alt punct de interes pentru doamna deputat, în acest sens fiind propusă o inițiativă legislativă care prevede obligativitatea inscripționării pe etichete a tuturor informațiilor, pornind de la compoziția alimentului până la termenul de expirare și crearea unor standuri separate cu produsele alimentare care urmează să expire în câteva zile.
În calitate de membru al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din cadrul Camerei Deputaților, doamna deputat s-a implicat în modificarea legii educației și în activități legate de învățământul preuniversitar. Astfel, a desfășurat în colaborare cu unitățile de învățământ și alte instituții din municipiul Oradea mai multe evenimente, cum ar fi: Marșul împotriva violenței în școli, Ziua Europei și a fost alături de elevii orădeni la mai multe concursuri școlare, a participat la Congresul Național al Educației. Interesul pentru promovarea și repunerea învățământului profesional pe harta educațională a condus la stabilirea unei cooperări strânse cu experți în educație din Finlanda, Austria și Germania.
O preocupare deosebit de importantă a avut-o în procesul de revizuire a Constituției în vederea apărării familiei tradiționale, depunând un amendament de modificare a articolului 48 alin. 1 din Constituția României, în scopul definirii familiei ca fiind întemeiată pe căsătoria liber consimțită dintre un bărbat și o femeie, pentru a asigura un cadru legal securizant, propice dezvoltării armonioase a copiilor și a societății.
În calitate de creștin și membru al Grupului ecumenic de rugăciune din Parlamentul României, format din parlamentari creștini cu confesiuni religioase diferite (ortodocși, catolici, greco-catolici, protestanți, neo-protestanți), a participat la Micul dejun cu rugăciune organizat la Londra de către Grupul ecumenic de rugăciune din Parlamentul britanic și la Conferința „Între reglementările europene și naționale: Mai este loc pentru creștinism?”, organizată la Vatican de către Institutul Dignitatis Humanae. Totodată, doamna deputat va contribui la organizarea „Micului dejun cu rugăciune” din București, ce va avea loc în perioada 25 – 26 septembrie, având ca temă „Demnitatea umană”. La acest eveniment sunt așteptați să participe 150 de invitați străini și români.
În calitate de membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, a lansat, atât la Londra, cât și prin intermediul Ambasadei Marii Britanii la București, invitația mai multor investitori britanici de a vizita Oradea, în vederea realizării de investiții în parcurile industriale ale municipalității. Doamna deputat urmează să organizeze o vizită oficială a acestor investitori, în colaborare cu Ambasada Marii Britanii.
În luna iunie, doamna deputat a întreprins o vizită în Finlanda, interesul pentru această țară provenind atât din calitatea de membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Finlanda, cât și din dorința de a înțelege mai bine cel mai performant sistem educațional din lume, așa cum este cel finlandez. La Helsinki, doamna deputat a participat la o conferință internațională și a avut întâlniri cu ministrul de Interne al Finlandei, cu un membru al Comisiei de învățământ din Parlament și cu alți parlamentari finlandezi.
Atât vizita în Finlanda cât și cea la Vatican, au fost suportate din bugetul propriu de către doamna deputat.
Pentru următoarea sesiune parlamentară, doamna deputat își propune să modifice legea creșelor și să contribuie activ la modificarea normelor metodologice de aplicare a noii legi în cadrul grupului de lucru informal ce a fost constituit la inițiativa dânsei din reprezentanți ai Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și ai Ministerului Educației Naționale, să aducă îmbunătățiri la legea adopției pentru a veni în sprijinul copiilor abandonați, lipsiți de ocrotirea unei familii naturale, pentru ca aceștia să beneficieze cât mai curând de una adoptivă. Va studia, de asemenea, propunerile pentru îmbunătățirea legislației în ceea ce privește învățământul profesional, susținând modificarea Legii educației în acest sens.
Având în vedere experiența profesională în domeniul economiei sociale și la solicitarea mai multor ONG-uri care lucrează în domeniu, doamna deputat va iniția formarea unui grup de lucru pe economie socială la nivelul Parlamentului României, așa cum există și în Parlamentul european, în vederea informării parlamentarilor cu privire la acest „al treilea sector”, cum este numit, și susținerea lui pe plan legislativ, având în vedere importanța lui pentru economia națională și pentru creșterea gradului de angajare.
Fulvia Dumitreanu,
consilier parlamentar

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 12:12:17 Ora de vară a Europei de Est