Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Târgul meșterilor populari, la Oradea – ediția a XX-a

Vineri, sâmbătă și duminică

Târgul meșterilor populari, la Oradea – ediția a XX-a

An de an, dl director Aurel Chiriac invită la Oradea, la Târgul meșterilor populari, cei mai vrednici meșteri populari din țară, dar nu numai.

La cea de-a XX-a ediție, desfășurată vineri, sâmbătă și duminică (19 – 21 iulie 2013), așa după cum a estimat dl director, s-a înregistrat o participare record, în jur de 150 de meșteri populari. Printre ei, ne-am revăzut cu „abonații” târgului orădean, între care Maria Zapca din Săpânța, Maramureș, care estimează o participare personală record la târgul nostru, cam 13 ediții.
„Vin cu mult drag la Oradea!”
„Ceea ce se întâmplă aici, nu găsim nicăieri în țară. Dl director Aurel Chiriac ne primește cu atâta drag de fiecare dată! În fiecare dimineață vine să ne salute, ne întreabă dacă avem probleme, ne decontează drumul și cazarea..., dar manifestă și exigență pentru că vrea ca totul să iasă ca la carte”, ne spune doamna Maria. Lângă noi, o fetiță de trei ani, Anisia, ținea să vadă cum îi stă o pălărioară de oșean pe cap, iar dna Maria s-a bucurat de bucuria Anisiei.
Tot din Maramureș, vine cu sumane, pieptare, papuci de casă și pălincă de prune și dl Pop Gheorghe, din Dușești. Ne-au atras atenția sticlele, care aveau înăuntru, nu mere, pere, prune sau struguri, ci scăriță sau vârtelniță. Ăsta da meșteșug!
-Cum ați reușit să le vârâți înăuntru? întrebăm noi.
-Nu pot să vă răspund pentru că nu eu le fac, eu doar am turnat țuica să se coloreze, țuica, nu sticla. Vorbiți cu Toader din Bârsana. El le face!
Cornul de vânătoare sună. Ne apropiem de standul dlui Vitz Tiberiu, din Cluj - Napoca. Un domn tocmai scoate banii și plătește…două milioane (200 de lei) pentru un corn. Facem stânga împrejur și dăm de dl Dumitru Copil din Timișoara, tot o veche cunoștință. Același domn, care a cumpărat cornul de vânătoare, se interesează și de o potcoavă (care să-i poarte noroc). Ne arătăm curioși să aflăm ce face cu cornul și potcoava. Dl  Daniel Vlad le-a cumpărat pentru Pensiunea „Varadia” (din Calea Sîntandreiului).
Dăm cu ochii de nenea Popa care a venit la târg cu bicicleta, dar nu să o vândă. Preferă bicicleta în locul taxiului. L-am surprins povestind cu făuritorul de icoane pe sticlă de la Palatul Copiilor și Elevilor, dl profesor Gheorghe Costea. Dl profesor ține să se mândrească cu doi dintre ucenicii săi, elevi care deprind tainele picturii pe sticlă. „În iunie, Murg Ionuț ne-a adus premiul I de la Târgu Jiu, de la concursul „Pe fir de baladă”, iar Rad Antonie, premiul II. În 24 aprilie, Antonie și Ionuț au obținut fiecare câte un premiu I la Festivalul de meșteșuguri populare tradiționale „Mâini de aur” de la Huedin”.
Pe soții Aurelia și George Marincu, din comuna Valu lui Traian, județul Constanța, nu i-am mai văzut cu sculpturi pe la târgul nostru. „Nici nu aveați cum de vreme ce venim pentru prima oară la Oradea, ne lămurește dna Aurelia. De patru ani ieșim la târg. Până acum am fost la Brașov, Craiova, București, Tulcea Pitești, iar acum și la Oradea”. Admirăm superbele sculpturi, tablourile „Căruța cu cai”, „Căruța cu boi”…fiecare din cele două tablouri impresionante i-au luat sculptorului câte trei săptămâni de lucru.
Dna Filoteia Drajmici, din Paltinu, Suceava vine la târg, la Oradea, de 20 de ani, de la prima ediție. Am găsit-o povestind cu doamna Rodica Sandu, din Bucovina, pripășită prin Oradea. Doamna Filoteia încondeiază ouă cu motive bătrânești, tradiționale.
Multe sunt de văzut și de povestit la un târg de trei zile… Nu ne-am lăsat până nu l-am întâlnit pe nea Toader din Bârsana; doream să aflăm cum ajung scărițele și vârtelnițele în sticlă. Dl Toader (Pop Teodor) din Bârsana a fost la viața sa profesor și director, dar și președinte al Sfatului Popular, în vechiul regim. De 10 ani e pensionar și sculptează în lemn de prun, dud, nuc, paltin și tei. Pentru a introduce o scăriță sau vârtelniță într-o sticlă, e nevoie de o pensetă specială și de multă-multă răbdare! O zi întreagă îi trebuie pentru un exemplar pentru care nu cere mai mult de 30 de lei. Dar are alături un ajutor, pe Arvai Alexandru din Sighet. Din sculpturi, dl Toader ne-a prezentat pecetarul pentru prescură, cu inscripția „Iisus Hristos învinge”, cheia norocului (compusă din șase piese) și fusul cu țângalău (alcătuit din 24 de piese)…
Sunt de admirat și de lăudat roadele muncii manuale, niște adevărate bijuterii, opere de artă originale! Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Târgul meșterilor populari, la Oradea – ediția a XX-a.

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 02:05:40 Ora de vară a Europei de Est