Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Meșteri vestiți și artiști renumiți

La cea de-a 20-a ediție a Târgului meșterilor populari

Meșteri vestiți și artiști renumiți

A 20-a ediție a „Târgului meșterilor populari”, desfășurată în Parcul Bălcescu, între l9 - 21 iulie 2013, a reunit peste 80 de reprezentanți ai meșteșugurilor și artelor tradiționale românești și ale minorităților din toată țara, care au expus o gamă variată de produse și obiecte de artizanat și artistice, majoritatea de mare interes și de o deosebită calitate, reliefând, încă o dată, nepieritorul spirit creativ al satului românesc.

Mii de vizitatori au admirat, în cele trei zile, obiecte de ceramică, lemn, icoane pe sticlă și pictură naivă, costume populare și țesături și cusături de interior, podoabe și găteli, obiecte gospodărești și instrumente muzicale tradiționale, produse culinare etc, bucurându-se apoi de spectacole folclorice, care au descrețit frunțile și au adus buna dispoziție în sufletul iubitorilor de vers și melodie autentice.
După cum remarcam deja, spectacolele folclorice au atras un public numeros, ele desfășurându-se până târziu în noapte și reunind formații și soliști vocali și instrumentiști, reprezentative pentru specificul Bihorului,  încântând și ridicând de numeroase ori în picioare publicul, care a răsplătit cu aplauze și ovații efortul și talentul, prestația artistică și frumusețea costumelor populare și a actanților, evoluția lor fiind mai mult decât remarcabilă. De altfel, majoritatea artiștilor participanți sunt recunoscuți și în țară, și în străinătate, ei fiind protagoniștii unor festivaluri de tradiție și amploare, de unde s-au întors mereu cu premii, apreciați fiind pentru harul și devoțiunea lor pentru universul rural, cântec și dans.
În această conjunctură, trebuie remarcate, în primul rând, Ansamblurile „Dumbrava” și a Căminului Cultural din Șuncuiuș, cu extraordinarii lor reprezentanți și costume, jocuri bătrânești și de tineri, de pe Crișul Repede, dar și „Miorița” din Salonta, „Cununița” din Beiuș, „Plaiurile Crișului Repede” din Sîntandrei, „Vatra” din Derna, „Cununița” din Mădăras, Ansamblul Căminului Cultural din Borumblaca, „Ardeleana” din Tulca, „Muguri și mlădițe de tezaur” din Beiuș, „Moșuț” din Vadu-Crișului, „Codrenii” din Roșia etc, care au oferit o gamă variată și profesionistă de suite de dansuri din întreg arealul etnofolcloric bihorean. Acestor formații, care au evoluat la cote superioare, pătrunzând în inima publicului prin cântec și emoție artistică, s-au alăturat soliștii deja afirmați în peisajul  cântecului popular: Violeta Gherman, Corina Lele-Ionescu, Daniela Rada, Anamaria Gal, Roxana Ilisie, Anca Pavel, Sabina Leonte-Alb, Romina Nemeș, Ioana Urs, Lavinia Chifor, Andrada Tulvan, Andrada Crăciun, Simona Cap, alături de care și-au etalat calitățile: Adriana Știube, Andrada Oros, Mădălina Ilea, Flavia Sferle, Ionuț Purge, Alexandru Trandafir etc, dar și Veronica Nicodim-Stoicu, Ileana Grațiana Pop și „Feciorii Bihorului”.
Să mai notăm și prezentarea spectacolelor, care a fost realizată de Violeta Gherman, o interpretă și un tânăr intelectual în plină consacrare, care îmbină farmecul cu distincția, realizând agreabile și elevate comunicări cu publicul, care i-a oferit dragoste și aprecieri unanime.
Organizat de Muzeul Tării Crișurilor, care a avut în Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor mai mult decât un partener serios și competent, Târgul meșterilor populari de anul acesta a fost, indubitabil, unul dintre evenimentele majore de manifestare a culturii tradiționale românești, cu accent pe Bihor. Să-i felicităm pe organizatori și să le urmăm să nu coboare niciodată ștacheta! (A.D.)

Trimite email
duminică, 6 iulie 2025, 06:47:30 Ora de vară a Europei de Est