Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Cununie la Primăria Oșorhei și 10 ore de folclor pe scena de la Alparea

Duminică, la Serbările comunei Oșorhei

Cununie la Primăria Oșorhei și 10 ore de folclor pe scena de la Alparea

Duminică (21 iulie 2013), în cea de-a treia zi a Serbărilor comunei Oșorhei, la Primăria Oșorhei a fost oficiată o cununie, iar pe scena Serbărilor de la Alparea, a avut loc un maraton folcloric de 10 ore, înregistrat de Hora TV.

Casă de piatră!
Traian Gomboș din Fughiu și Camelia Ofrim din Filipeștii de Pădure (de 24 și respectiv 20 de ani) și-au unit destinele duminică, la Primăria din Oșorhei. Curios este că ei s-au cunoscut și s-au plăcut tocmai în… Belgi; acolo și-au găsit de lucru.
Noi le dorim „Casă de piatră! Și, de ce nu și o vilă… în România!
Maratonul folcloric de la Alparea
Ziua de duminică a fost una de pomină pentru iubitorii de folclor prezenți la Serbările comunei Oșorhei.
Maratonul muzicii și dansurilor populare tradiționale a fost deschis de membrii Ansamblului folcloric al Școlii Gimnaziale „Aurel Pop” din Oșorhei, instruiți de doamna profesor Valerica Negruț. Tot din categoria tinerelor speranțe, au evoluat pe scenă micii artiști: Cătălin Bulgaru din Oșorhei (elev în clasa a II-a B la C.N. „Iosif Vulcan” Oradea, elevul dnei profesor Rodica Panti), care face canto popular la Palatul Copiilor și Elevilor, cu prof. Ana-Maria Gal; Bianca Rișco din Botean, eleva dnei înv. Maria Boța. Bianca face canto cu dna Felicia Costin și are deja imprimat un CD cu 13 piese, lansat la Hora TV, în 13 mai; Larisa Deac are doar 7 ani și este elevă în clasa I la Școala Gimnazială Nr. 16 din Oradea. Și ea face canto tot cu dna Felicia Costin; Maria Alexandra Secan are 8 ani și învață la Liceul de Artă. La o vârstă atât de fragedă, Maria e obișnuită cu scena de câțiva ani. Eleva dnei Corina Szatmari și-a lansat CD-ul în 24 aprilie, tot la Hora TV și deține deja câteva premii și mențiuni; Anca Pavel e ca și absolventă a Liceului de Artă. După Anca, au urcat pe scenă membrii și colaboratorii Ansamblului „Poienarii”, coordonat de Romina Nemeș. Ei au prezentat un dans popular din Botean și soliști vocali: Romina Nemeș, Iulia Lucaciu, Flavia Sferle, Feciorii Bihorului (Remus Bondar, Călin Ban, Aurel Ionoi și Ciprian Mocan), o „păpușă” de șase anișori – Coita Monica din Dobrești, interpretând „Buna me de la Dobrești”; ea a fost urmată de solista Veronica Stoicu; acompaniamentul muzical a fost realizat de: Florin Sfârlea – la vioară, Călin Bacrău – la clape și Mircea Rediș – la tobă.  
După Ansamblul maghiar din Borș, au evoluat pe scenă: Radu Barbura, Aurica Vaida, Lia Bereș (cu Jesica, alături, în vârstă de 3 anișori) și Ana-Maria Gal.
Apoi, maestrul coregraf al Ansamblului „Bihorul”, dl Ioan Silaghi, ne-a propus să cunoaștem echipa tânără (dansatori și soliști cu vârsta de la 7 la 25 de ani): Andrada Crăciun, Diana Tulea, Camelia Szanto Torja, Romina Suciu și Simona Brișcan; urmate de Ansamblul și taraful „Crișana”, condus de Nazarius Varga, soliști: Ioana Urs, Violeta Gherman și Vlad Ștef. Tinerii soliști au încălzit atmosfera pentru cei doi veterani profesioniști: Voichița Mihoc și Florica Duma. Ca în perioada sa de glorie, doamna Duma a fost bisată la greu! Gheața fiind spartă, regalul artistic a continuat pe aceleași coordonate, cu soliști vocali și instrumentiști îndrăgiți: orchestra familiei Varga („Zbiciu”), Corina Szatmari, Dan Moisa, la vioară cu goarnă (și el nepot de-al maestrului „Zbiciu”), Cătălin Varga – fiul, Călin Varga – tatăl (în dialog, la viori cu goarnă, în premieră), urmați de un nou duet la viori cu goarnă, bunicul și nepotul („Zbiciu” și Nazarius); Alex de la Oradea a interpretat două piese, după care scena a fost monopolizată de Mirela Petrean („Cu ce m-am ales în viață”), care a „aprins” publicul, pregătindu-l pentru maestrul Vasile Coca, de la Hora TV, care a făcut show, îmbinând armonios cântecele cu lipici la public cu bancurile bune. Iar după un alt solist îndrăgit, Cornel Borza, care a cântat mai mult din mijlocul publicului, s-a lăsat cortina peste ediția a V-a a Serbărilor, dar nu oricum, ci cu un superb foc de artificii la care, până și Luna a stat în loc, să admire frumusețea spectacolului de lumini de pe cerul Oșorheiului la miez de noapte! (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze (109 poze), accesați Galeria foto: Cununie la Primăria Oșorhei și 10 ore de folclor pe scena de la Alparea.  

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 17:57:52 Ora de vară a Europei de Est