Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Cununie la Primăria Oșorhei și 10 ore de folclor pe scena de la Alparea

Duminică, la Serbările comunei Oșorhei

Cununie la Primăria Oșorhei și 10 ore de folclor pe scena de la Alparea

Duminică (21 iulie 2013), în cea de-a treia zi a Serbărilor comunei Oșorhei, la Primăria Oșorhei a fost oficiată o cununie, iar pe scena Serbărilor de la Alparea, a avut loc un maraton folcloric de 10 ore, înregistrat de Hora TV.

Casă de piatră!
Traian Gomboș din Fughiu și Camelia Ofrim din Filipeștii de Pădure (de 24 și respectiv 20 de ani) și-au unit destinele duminică, la Primăria din Oșorhei. Curios este că ei s-au cunoscut și s-au plăcut tocmai în… Belgi; acolo și-au găsit de lucru.
Noi le dorim „Casă de piatră! Și, de ce nu și o vilă… în România!
Maratonul folcloric de la Alparea
Ziua de duminică a fost una de pomină pentru iubitorii de folclor prezenți la Serbările comunei Oșorhei.
Maratonul muzicii și dansurilor populare tradiționale a fost deschis de membrii Ansamblului folcloric al Școlii Gimnaziale „Aurel Pop” din Oșorhei, instruiți de doamna profesor Valerica Negruț. Tot din categoria tinerelor speranțe, au evoluat pe scenă micii artiști: Cătălin Bulgaru din Oșorhei (elev în clasa a II-a B la C.N. „Iosif Vulcan” Oradea, elevul dnei profesor Rodica Panti), care face canto popular la Palatul Copiilor și Elevilor, cu prof. Ana-Maria Gal; Bianca Rișco din Botean, eleva dnei înv. Maria Boța. Bianca face canto cu dna Felicia Costin și are deja imprimat un CD cu 13 piese, lansat la Hora TV, în 13 mai; Larisa Deac are doar 7 ani și este elevă în clasa I la Școala Gimnazială Nr. 16 din Oradea. Și ea face canto tot cu dna Felicia Costin; Maria Alexandra Secan are 8 ani și învață la Liceul de Artă. La o vârstă atât de fragedă, Maria e obișnuită cu scena de câțiva ani. Eleva dnei Corina Szatmari și-a lansat CD-ul în 24 aprilie, tot la Hora TV și deține deja câteva premii și mențiuni; Anca Pavel e ca și absolventă a Liceului de Artă. După Anca, au urcat pe scenă membrii și colaboratorii Ansamblului „Poienarii”, coordonat de Romina Nemeș. Ei au prezentat un dans popular din Botean și soliști vocali: Romina Nemeș, Iulia Lucaciu, Flavia Sferle, Feciorii Bihorului (Remus Bondar, Călin Ban, Aurel Ionoi și Ciprian Mocan), o „păpușă” de șase anișori – Coita Monica din Dobrești, interpretând „Buna me de la Dobrești”; ea a fost urmată de solista Veronica Stoicu; acompaniamentul muzical a fost realizat de: Florin Sfârlea – la vioară, Călin Bacrău – la clape și Mircea Rediș – la tobă.  
După Ansamblul maghiar din Borș, au evoluat pe scenă: Radu Barbura, Aurica Vaida, Lia Bereș (cu Jesica, alături, în vârstă de 3 anișori) și Ana-Maria Gal.
Apoi, maestrul coregraf al Ansamblului „Bihorul”, dl Ioan Silaghi, ne-a propus să cunoaștem echipa tânără (dansatori și soliști cu vârsta de la 7 la 25 de ani): Andrada Crăciun, Diana Tulea, Camelia Szanto Torja, Romina Suciu și Simona Brișcan; urmate de Ansamblul și taraful „Crișana”, condus de Nazarius Varga, soliști: Ioana Urs, Violeta Gherman și Vlad Ștef. Tinerii soliști au încălzit atmosfera pentru cei doi veterani profesioniști: Voichița Mihoc și Florica Duma. Ca în perioada sa de glorie, doamna Duma a fost bisată la greu! Gheața fiind spartă, regalul artistic a continuat pe aceleași coordonate, cu soliști vocali și instrumentiști îndrăgiți: orchestra familiei Varga („Zbiciu”), Corina Szatmari, Dan Moisa, la vioară cu goarnă (și el nepot de-al maestrului „Zbiciu”), Cătălin Varga – fiul, Călin Varga – tatăl (în dialog, la viori cu goarnă, în premieră), urmați de un nou duet la viori cu goarnă, bunicul și nepotul („Zbiciu” și Nazarius); Alex de la Oradea a interpretat două piese, după care scena a fost monopolizată de Mirela Petrean („Cu ce m-am ales în viață”), care a „aprins” publicul, pregătindu-l pentru maestrul Vasile Coca, de la Hora TV, care a făcut show, îmbinând armonios cântecele cu lipici la public cu bancurile bune. Iar după un alt solist îndrăgit, Cornel Borza, care a cântat mai mult din mijlocul publicului, s-a lăsat cortina peste ediția a V-a a Serbărilor, dar nu oricum, ci cu un superb foc de artificii la care, până și Luna a stat în loc, să admire frumusețea spectacolului de lumini de pe cerul Oșorheiului la miez de noapte! (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze (109 poze), accesați Galeria foto: Cununie la Primăria Oșorhei și 10 ore de folclor pe scena de la Alparea.  

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 19 octombrie 2019