Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Orădenii sunt așteptați să-și spună părerea cu privire la PUG și Regulamentul Local de Urbanism

Începând de luni,

Orădenii sunt așteptați să-și spună părerea cu privire la PUG și Regulamentul Local de Urbanism

Primăria Oradea anunță că începând de luni, 5 august 2013, încep dezbaterile publice cu privire la elaborarea propunerilor PUG și a Regulamentului Local de Urbanism (PUG).

Toți cetățenii interesați sunt așteptați să participe.
Astfel, poate participa în calitate de martor orice cetățean interesat, în limita locurilor disponibile. Persoanele interesate să-și expună punctul de vedere legat de subiectul supus dezbaterii se vor înscrie folosind formularul de înscriere și vor trimite în prealabil un punct de vedere scris, împreună cu toate datele de contact (nume, prenume, adresă/e-mail/ telefon), personal la Centrul pentru relații cu publicul (parter Primăria Oradea) sau pe adresa de e-mail arhitectsef@oradea.ro, până cel târziu în ziua anterioară dezbaterii publice.
Primăria municipiului Oradea anunță astfel, desfășurarea etapei a IV-a a procesului de refacere a planului urbanistic general al municipiului Oradea, constând în elaborarea propunerilor PUG și al Regulamentul Local de Urbanism (RLU) aferent acestuia.
În temeiul art. 19 al Regulamentului local de implicare a publicului în elaborarea sau revizuirea documentațiilor de urbanism și amenajarea teritoriului, aprobat prin HCL nr. 161/2011, în perioada 15.07.2013 – 28.08.2013, publicul poate să consulte documentația privind refacerea Planului Urbanistic General al municipiului Oradea, pe site-ul www.oradea.ro sau la sediul Primăriei municipiului Oradea – Centrul pentru relații cu publicul, în intervalul orar 12.00 – 15.30.
Dezbaterile publice cu cetățenii municipiului Oradea vor avea loc în perioada 5 – 8 august, după următorul program:
•5 august, între orele 15.00 – 18.00,  Zona I delimitată de: str. Suișului – str. Matei Corvin – str. Vămii – zona situată la nord de calea ferată până la intersecția cu Crișul Repede – zona situată la nord de albia Crișului Repede (Cartier Podgoria, Cartier Iorga, Cartier Oncea, Cartier Episcopia Bihor)
•6 august, între orele 15.00 – 18.00,  Zona II delimitată de: str. Suișului – str. Matei Corvin – str. Vămii - str. Uzinelor – str. Podului – str. Ovid Densușianu – zona situată la sud de cursul Pârâului Pețea – str. Octavian Goga – str. Traian Blajovici – str. Ogorului (excluzând Cartierul Grigorescu) – str. Nufărului – str. Morii – str. Bumbacului - str. Ion Bradu - cursul Pârâului Pețea până la intersecția cu str. Seleușului – str. Seleușului – Calea Clujului latura sudică, până la limita administrativă a municipiului
•7 august, între orele 15.00 – 18.00,  Zona III delimitată de: str. Podului – str. Ovid Densușianu – zona situată la nord de cursul Pârâului Pețea –Str. Octavian Goga – B-dul Decebal – str. Menumorut - B-dul  Dacia - str. Eroul Necunoscut – str. Păcii – str. Rozmarinului – str. Berzei – zona căii ferate până la str. Podului (Cartierul Rogerius, Cartierul Ioșia Nord, Cartierul Ioșia), str. Traian Blajovici – str. Ogorului – str. Nufărului – str. Morii, str. Bumbacului – str. Ion Bradu – cursul Pârâului Pețea - str. Seleușului – Calea Clujului – str. Dragoș Vodă – Calea Mareșal Al. Averescu – str. Mierlei - str. Avântului – str. Eftimie Murgu - str. Miron Costin – str. Panait Cerna – str. Sucevei – str. Ion Vidu – str. Bacăului – str. Făgărașului – str. Traian Blajovici (Cartierul Europa, Cartierul Salca, Cartierul Nufărul, Cartierul Velența). Cartierul Grigorescu și zonele de locuințe situate între str. Seleușului – str. Dragoș Vodă partea de nord a Căii Clujului și cursul Crișului Repede până la limita administrativă a municipiului Oradea.
•8 august, între orele 15.00 – 18.00 Zona IV delimitată de: Crișul Repede – str. Mareșal Al. Averescu - str. Mierlei – str. Avântului - str. Eftimie Murgu – str. Miron Costin – str. Avântului – str. 12 Octombrie – str. Griviței – str. D. Cantemir – str. Cicero – P-ța Independenței – str. M. Kogălniceanu, - str. C-tin Tănase – str. Sucevei – str. Ion Vidu – str. Bacăului – str. Al. Vaida Voievod – str. Făgărașului – Grădina Zoologică – str. Octavian Goga – B-dul Decebal – str. Menumorut – Piața Ion Creangă – B-dul Dacia – str. Eroul Necunoscut – str. Păcii – str. Rozmarinului – str. Berzei – P-ța București - linia de cale ferată – str. Olteniei – str. Romaniței – Parcul I. Brătianu – Aleea Ștrandului până la cursul Crișului Repede (Ansamblul urban Centrul Istoric Oradea).
Reguli ce trebuiesc respectate de persoanele care doresc să participe la dezbatere
La dezbaterile publice poate participa în calitate de martor orice cetățean interesat, în limita locurilor disponibile. Persoanele interesate să-și expună punctul de vedere legat de subiectul supus dezbaterii se vor înscrie folosind formularul de înscriere și vor trimite în prealabil un punct de vedere scris, împreună cu toate datele de contact (nume, prenume, adresă/e-mail/ telefon), personal la Centrul pentru relații cu publicul (parter, Primăria Oradea) sau pe adresa de e-mail arhitectsef@oradea.ro, până cel târziu în ziua anterioară dezbaterii publice.
Punctul de vedere scris va fi redactat sintetic, în maximum 2 pagini. Participanții sunt invitați să vină cu 30 minute înaintea începerii dezbaterii, pentru a se înregistra la secretariatul de organizare. În ziua dezbaterii, pot fi acceptate depoziții suplimentare, în limita spațiului fizic disponibil.
Vorbitorii vor fi invitați la microfon în ordinea înscrierii și transmiterii punctelor de vedere scrise. Vorbitorii vor avea un timp de maximum 2 minute pentru propria expunere verbală. Membrii echipei elaboratoare a PUG-ului pot pune întrebări clarificatoare vorbitorilor, în maximum 30 secunde. Vorbitorii răspund concis, în maximum 1 minut. Timpul maxim acordat pentru fiecare intervenție este de 5 minute.
Toate luările de poziție verbale se înregistrează și fac parte din Procesul verbal al dezbaterii publice. Mass-media și publicul larg vor avea rol de observatori în cadrul evenimentului, neputând avea intervenții în sală în timpul audierii vorbitorilor.
Procesele verbale ale dezbaterilor publice vor fi publicate pe site-ul www.oradea.ro, în maximum 2 săptămâni, precum și într-un comunicat de presă.
Persoana responsabilă cu informarea și consultarea publicului este dna Dorina Milici, consilier în cadrul Instituției Arhitect Șef – Compartimentul Urbanism și Avize, telefon 0259/408.876, e-mail:  milici@oradea.ro
Observațiile/sugestiile în urma dezbaterilor publice vor putea fi transmise în scris până în 14 august 2013 (inclusiv) fie Centrului pentru Relații cu Publicul, din cadrul primăriei, fie pe adresele de e-mail arhitectsef@oradea.ro  sau milici@oradea.ro (Biroul de presă)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:21:42 Ora de vară a Europei de Est