Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Parcurile industriale orădene creează mii de locuri de muncă

Prima fabrică Emerson urmează să-și înceapă producția în februarie 2014

Parcurile industriale orădene creează mii de locuri de muncă

Primarul Oradiei, dl ing. Ilie Bolojan, a susținut miercuri, 31 iulie 2013, o conferință de presă împreună cu administratorul Parcului Industrial, dna Delia Ungur în care a făcut cunoscut rezultatul negocierilor purtate în lunile iunie și iulie cu reprezentanții firmei Emerson, dar nu numai.

Firma Emerson promite mult(e)!
„În urma negocierilor care au avut loc în cursul lunilor iunie - iulie, am convenit cu firma Emerson să continue investițiile începute în Parcul Industrial cu a doua etapă. Este vorba de concesionarea unei suprafețe suplimentare de 10 hectare de teren pe care va fi construită o suprafață de 6 hectare, o investiție de aproximativ 30 de milioane de euro, garantată prin contractul pe care Consiliul Local îl va avea astăzi (miercuri – n.n.) pentru aprobare, investiție care va genera cel puțin 1.000 de locuri de muncă noi în municipiul Oradea în următorii ani.
Așa cum știți, am semnat o astfel de convenție în cursul anului trecut cu firma Emerson, atunci au fost concesionate 14 hectare de teren, valoare investiției angajate a fost de minim 50 de milioane de euro și minim 1.500 de locuri de muncă create în prima etapă. Lucrările de construcție sunt în derulare, sunt în grafic, și din angajamentele companiei, în februarie 2014, va începe producția la prima etapă”.
În continuare, doamna Delia Ungur a prezentat gradul de ocupare din parcurile industriale orădene.
„Parcul Industrial de pe Șoseaua Borșului este ocupat momentan în proporție de 80 la sută. Suprafața rămasă disponibilă pentru viitoare investiții este de 27 de hectare. Avem 34 de contracte semnate, investițiile sunt în stadii diferite, unele sunt finalizate. Avem deja opt companii care își desfășoară activitatea acolo, altele în curs de construcții și altele care sunt la fază de proiect. Valoarea investițiilor străine atrase până în momentul de față, conform contractelor semnate, este de 200 de milioane de euro și s-a reușit crearea a 5.000 de locuri de muncă noi. În momentul de față deja 1.500 de persoane lucrează zi de zi pe acel amplasament.
Parcul Industrial Eurobusiness II cu o suprafață de 23 de hectare este ocupat în proporție de 70 la sută, suprafața rămasă disponibilă pentru investiții este de 6 hectare momentan și acolo am semnat 17 contracte. Cam toate companiile localizate în Parcul Industrial II sunt companii locale, care vor începe investiția în a II-a parte a anului 2013, după ce municipalitatea, împreună cu Parcul Industrial vor asigura condițiile pentru organizarea de șantier. Ca proiecte viitoare, lucrăm la Parcul Industrial III, cel de pe strada Uzinelor, cu o suprafață de aproximativ 20 de hectare. Þinta noastră este ca până la sfârșitul anului să obținem titlul de „parc industrial”. De asemenea, tot pentru acest amplasament există deja discuții cu potențiali investitori. Și foarte important, un proiect demarat deja anul trecut, extinderea Parcului Industrial II prin obținerea unei suprafețe adiționale de aproximativ 60 de hectare, pe amplasamentul fostei unități militare”, a mai spus administratorul Parcului Industrial.  
Răspunzând întrebărilor, aflăm că firma Emerson a investit în Parcul Industrial până în prezent, doar în construcții, 80 de milioane de euro.
Cea mai mare investiție din parc, compania Plexus, care a inaugurat sediu din Parcul Industrial anul acesta, în luna mai, deja desfășoară activitatea în Parcul Industrial”.
Cei ce doresc să facă investiții în Parcul Industrial au o serie de facilități oferite de administrația locală: scutiri de la plata impozitului pe clădiri și pe teren, pentru construcțiile din Parcul Industrial, faptul că există utilități la limita de proprietate, un preț competitiv al terenului. Prețul pornește de la 8 euro pe metru pătrat. Dle primar avea să adauge că „în Parcul de pe Borșului, în celelalte parcuri, prețurile pot fi reduse, dar asta ține de negocierile cu respectivele companii. La o investiție foarte mare, cu o suprafață angajată foarte mare, se reduce prețul. Problema nu este prețul pe care îl încasăm, ci ce se generează acolo. La 3.000 de locuri de muncă nu te uiți la un euro pe metru pătrat, față de 1.000 de locuri de muncă. Dacă sunt investiții foarte mari și ce tipuri de tehnologii se aduc…” a mai precizat dl primar.
Legat de cererea de forță de muncă la aceste companii, s-a precizat faptul că ponderea este între 10 și 20 la sută cu studii superioare și 80-90 la sută studii medii, respectiv muncitori calificați, „dar la Emerson, de exemplu, 95 la sută din personalul angajat va necesita calificare superioară, raportul fiind 30 la sută și 70 la sută. Și aici vreau să trag un nou semnal de alarmă: Proiectul școlii profesionale pe care l-am inițiat și în promovarea căruia vă rugăm să ne susțineți: Oradea are nevoie de oameni calificați”, a precizat dna Delia Ungur.
Important pentru mediul universitar!
„Ce este important pentru mediul universitar este să avem la Oradea excelențe în domenii care au corespondență în economia reală. Pentru că e puțin probabil ca toate specializările să aibă corespondență masivă în economia reală. De aceea este foarte important, de exemplu, să dezvoltăm în domeniul maselor plastice, al matrițelor, excelență deținută de grupul Plastor. Sunt vreo patru matrițerii în România. Una este în Oradea. Aici este vorba de inginerie mecanică, mase plastice, prelucrări cu laser ș.a.m.d. Roboți, linii de proiectare roboți. Avem trei sau patru companii unde avem sute de ingineri care lucrează în Oradea pentru marile companii, grupul Fiat, grupul Audi ș.a.m.d. Tehnologia care va fi adusă aici de compania Emerson, motoare... Deci avem nevoie de o determinare mai mare în zonele tehnice pentru a se muta specializările către economia reală. Altfel vom avea absolvenți, dar care nu au acoperire pe piața muncii. Și e păcat și pentru acești tineri, e păcat și pentru universitate, e păcat și pentru companii”, a ținut să sublinieze dl primar Ilie Bolojan.
„Să încurajăm elevii să urmeze cursurile Școlii profesionale!”
În acest context, al formării forței de muncă (calificate), doamna Delia Ungur a reiterat necesitatea: „Să încurajăm elevii să urmeze cursurile Școlii profesionale”, având în vedere cererea de forță de muncă din aceste parcuri industriale orădene. Să ne reamintim faptul că din septembrie, la trei colegii tehnice orădene („Traian Vuia”, „Constantin Brâncuși” și „Transilvania”) au fost înființate cinci clase de școală profesională, tocmai pentru calificările cerute în parcurile industriale orădene.
Să precizăm însă că școală profesională (susținută cu burse de statul român) există și în celelalte colegii tehnice din Oradea și județ. Ovidiu Dan      

Trimite email

duminică, 9 mai 2021