Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Parcurile industriale orădene creează mii de locuri de muncă

Prima fabrică Emerson urmează să-și înceapă producția în februarie 2014

Parcurile industriale orădene creează mii de locuri de muncă

Primarul Oradiei, dl ing. Ilie Bolojan, a susținut miercuri, 31 iulie 2013, o conferință de presă împreună cu administratorul Parcului Industrial, dna Delia Ungur în care a făcut cunoscut rezultatul negocierilor purtate în lunile iunie și iulie cu reprezentanții firmei Emerson, dar nu numai.

Firma Emerson promite mult(e)!
„În urma negocierilor care au avut loc în cursul lunilor iunie - iulie, am convenit cu firma Emerson să continue investițiile începute în Parcul Industrial cu a doua etapă. Este vorba de concesionarea unei suprafețe suplimentare de 10 hectare de teren pe care va fi construită o suprafață de 6 hectare, o investiție de aproximativ 30 de milioane de euro, garantată prin contractul pe care Consiliul Local îl va avea astăzi (miercuri – n.n.) pentru aprobare, investiție care va genera cel puțin 1.000 de locuri de muncă noi în municipiul Oradea în următorii ani.
Așa cum știți, am semnat o astfel de convenție în cursul anului trecut cu firma Emerson, atunci au fost concesionate 14 hectare de teren, valoare investiției angajate a fost de minim 50 de milioane de euro și minim 1.500 de locuri de muncă create în prima etapă. Lucrările de construcție sunt în derulare, sunt în grafic, și din angajamentele companiei, în februarie 2014, va începe producția la prima etapă”.
În continuare, doamna Delia Ungur a prezentat gradul de ocupare din parcurile industriale orădene.
„Parcul Industrial de pe Șoseaua Borșului este ocupat momentan în proporție de 80 la sută. Suprafața rămasă disponibilă pentru viitoare investiții este de 27 de hectare. Avem 34 de contracte semnate, investițiile sunt în stadii diferite, unele sunt finalizate. Avem deja opt companii care își desfășoară activitatea acolo, altele în curs de construcții și altele care sunt la fază de proiect. Valoarea investițiilor străine atrase până în momentul de față, conform contractelor semnate, este de 200 de milioane de euro și s-a reușit crearea a 5.000 de locuri de muncă noi. În momentul de față deja 1.500 de persoane lucrează zi de zi pe acel amplasament.
Parcul Industrial Eurobusiness II cu o suprafață de 23 de hectare este ocupat în proporție de 70 la sută, suprafața rămasă disponibilă pentru investiții este de 6 hectare momentan și acolo am semnat 17 contracte. Cam toate companiile localizate în Parcul Industrial II sunt companii locale, care vor începe investiția în a II-a parte a anului 2013, după ce municipalitatea, împreună cu Parcul Industrial vor asigura condițiile pentru organizarea de șantier. Ca proiecte viitoare, lucrăm la Parcul Industrial III, cel de pe strada Uzinelor, cu o suprafață de aproximativ 20 de hectare. Þinta noastră este ca până la sfârșitul anului să obținem titlul de „parc industrial”. De asemenea, tot pentru acest amplasament există deja discuții cu potențiali investitori. Și foarte important, un proiect demarat deja anul trecut, extinderea Parcului Industrial II prin obținerea unei suprafețe adiționale de aproximativ 60 de hectare, pe amplasamentul fostei unități militare”, a mai spus administratorul Parcului Industrial.  
Răspunzând întrebărilor, aflăm că firma Emerson a investit în Parcul Industrial până în prezent, doar în construcții, 80 de milioane de euro.
Cea mai mare investiție din parc, compania Plexus, care a inaugurat sediu din Parcul Industrial anul acesta, în luna mai, deja desfășoară activitatea în Parcul Industrial”.
Cei ce doresc să facă investiții în Parcul Industrial au o serie de facilități oferite de administrația locală: scutiri de la plata impozitului pe clădiri și pe teren, pentru construcțiile din Parcul Industrial, faptul că există utilități la limita de proprietate, un preț competitiv al terenului. Prețul pornește de la 8 euro pe metru pătrat. Dle primar avea să adauge că „în Parcul de pe Borșului, în celelalte parcuri, prețurile pot fi reduse, dar asta ține de negocierile cu respectivele companii. La o investiție foarte mare, cu o suprafață angajată foarte mare, se reduce prețul. Problema nu este prețul pe care îl încasăm, ci ce se generează acolo. La 3.000 de locuri de muncă nu te uiți la un euro pe metru pătrat, față de 1.000 de locuri de muncă. Dacă sunt investiții foarte mari și ce tipuri de tehnologii se aduc…” a mai precizat dl primar.
Legat de cererea de forță de muncă la aceste companii, s-a precizat faptul că ponderea este între 10 și 20 la sută cu studii superioare și 80-90 la sută studii medii, respectiv muncitori calificați, „dar la Emerson, de exemplu, 95 la sută din personalul angajat va necesita calificare superioară, raportul fiind 30 la sută și 70 la sută. Și aici vreau să trag un nou semnal de alarmă: Proiectul școlii profesionale pe care l-am inițiat și în promovarea căruia vă rugăm să ne susțineți: Oradea are nevoie de oameni calificați”, a precizat dna Delia Ungur.
Important pentru mediul universitar!
„Ce este important pentru mediul universitar este să avem la Oradea excelențe în domenii care au corespondență în economia reală. Pentru că e puțin probabil ca toate specializările să aibă corespondență masivă în economia reală. De aceea este foarte important, de exemplu, să dezvoltăm în domeniul maselor plastice, al matrițelor, excelență deținută de grupul Plastor. Sunt vreo patru matrițerii în România. Una este în Oradea. Aici este vorba de inginerie mecanică, mase plastice, prelucrări cu laser ș.a.m.d. Roboți, linii de proiectare roboți. Avem trei sau patru companii unde avem sute de ingineri care lucrează în Oradea pentru marile companii, grupul Fiat, grupul Audi ș.a.m.d. Tehnologia care va fi adusă aici de compania Emerson, motoare... Deci avem nevoie de o determinare mai mare în zonele tehnice pentru a se muta specializările către economia reală. Altfel vom avea absolvenți, dar care nu au acoperire pe piața muncii. Și e păcat și pentru acești tineri, e păcat și pentru universitate, e păcat și pentru companii”, a ținut să sublinieze dl primar Ilie Bolojan.
„Să încurajăm elevii să urmeze cursurile Școlii profesionale!”
În acest context, al formării forței de muncă (calificate), doamna Delia Ungur a reiterat necesitatea: „Să încurajăm elevii să urmeze cursurile Școlii profesionale”, având în vedere cererea de forță de muncă din aceste parcuri industriale orădene. Să ne reamintim faptul că din septembrie, la trei colegii tehnice orădene („Traian Vuia”, „Constantin Brâncuși” și „Transilvania”) au fost înființate cinci clase de școală profesională, tocmai pentru calificările cerute în parcurile industriale orădene.
Să precizăm însă că școală profesională (susținută cu burse de statul român) există și în celelalte colegii tehnice din Oradea și județ. Ovidiu Dan      

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 20:15:50 Ora de vară a Europei de Est