Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Revista de cultură „Curtea de la Argeș” Nr. 8

Fiind week-end, dl rector Ioan Dzițac ne propune spre lecturare

Revista de cultură „Curtea de la Argeș” Nr. 8

Din editorialul dlui redactor-șef Gheorghe Păun aflăm cum se promovează politicienii: „Demonstrăm că partidele politice pot în mod deliberat decide să recruteze numai politicieni mediocri, în ciuda faptului că ele ar putea selecta persoane de cea mai bună calitate”…, iar subiectul nu este nou (sau senzațional!) în științele politice. De, interesul poartă…fesul, vorba aceea.

În rubrica „Apostoli ai zilelor noastre”, citim și ne crucim de cele aflate de la ÎPS Calinic despre Albania – Þara Vulturilor, care în 1967 era… și s-a declarat prima țară atee din lume.
La fel de interesante ni se par lucrurile pe care le citim despre SUA în articolul „Nepărtinitor despre SUA”, scris de Johan Galtung.
În „Agendele paralele ale oamenilor iluștri”, dl Dragoș Vaida, vorbind despre globalizare, afirmă că „economicul nu-i apropie pe oameni, ci, mai degrabă, îi dezbină”.
La Seniori ai culturii îl avem pe academicianul Dinu C. Giurescu.
Dl Marian Nencescu scrie la rubrica „Istoria văzută de un martor” despre „Istoria Românilor”, a lui Constantin și Dinu C. Giurescu.
Celălalt Senior al culturii, prezentat în numărul din august al revistei este baritonul Nicolae Herlea.
Academicianul Solomon Marcus ne copleșește cu „150 de ani de matematică universitară bucureșteană”; „Când vezi cât de jos au putut să coboare chestiunile propuse candidaților la bacalaureat, te întrebi ce mai reprezintă diploma respectivă?”, se întreabă distinsul academician Solomon Marcus.
Tot „Istoria de lângă noi” mai cuprinde: Femei celebre din istoria României, iar dl Gheorghe Vlad se oprește la Elena Văcărescu.
La Știința, parte a culturii, ne este prezentat un pionier al informaticii poloneze: Zdzislaw Pawlak.
După Gauss, „matematica este regina științelor, iar teoria numerelor este regina matematicii”. Ce credeți, de ce 13 mai 2013 a fost zi de sărbătoare pentru teoria numerelor?
Doamna profesor Elena Stoica și copiii din Albești și Corbeni (cu arta lor) au fost ambasadorii României în lume, după cum aflăm din articolul „Totul ține de educație”. Ne uimesc primarii din Europa, America, Asia, cu deschiderea lor spre artă și copii, „iar Japonia este absolut uluitoare… cu interesul pe care îl acordă copiilor, concursurilor numeroase, unde oamenii de rând sunt protagoniștii (ne spune doamna profesor Elena Stoica). De ce în Japonia totul este artă?!
Rândurile acestea sunt un pretext pentru a încerca descifrarea mecanismului intern al funcționării unor state, în particular, relația dintre oficialități/administrație și artă/cultură”.
În numărul de față al revistei, semnează: scriitori, ÎPS Calinic, arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, academicieni, profesori universitari, muzicologi, psiho-sociologi, istorici, diplomați și publiciști din: Cluj-Napoca, Norvegia, București, Roșiorii de Vede, Zalău, SUA, Polonia Noua Zeelandă, Golești – Argeș, Spania și Corbeni – Argeș. Ovidiu Dan
Pentru lecturare accesați adresa: www.curteadelaarges.ro

Trimite email

luni, 3 august 2020