Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

A VIII-a ediție a Programului MOL - Pot ajuta?

Peste 300 de copii și tineri vor fi sprijiniți prin

A VIII-a ediție a Programului MOL - Pot ajuta?

În perioada 9 mai - 30 iunie 2013, au fost primite 406 proiecte din toată țara.
MOL va sprijini cu 295.000 de lei peste 300 de copii și tineri, prin cele 128 de proiecte câștigătoare din domeniul artelor și sportului.

Programul MOL – Pot Ajuta? a ajuns la a VIII-a ediție, iar finanțările cumulate de la prima ediție până în prezent se apropie de 2 milioane de lei, pentru aproape 1.700 de tineri talentați.
MOL România va susține cu o sumă totală de 295.000 de lei un număr de 318 copii și tineri cu performanțe deosebite în sport sau artă, în cadrul celei de-a VIII-a ediții a Programului MOL „Pot ajuta?”, dedicat promovării tinerelor talente.
„Susținem performanțele și aspirațiile tinerilor, ceea ce pentru noi înseamnă o implicare activă și pe termen lung în viața comunității. Câștigătorii celor șapte ediții anterioare au fost premiați la circa 600 de competiții naționale și internaționale iar, cu această a VIII-a ediție, finanțările totale acordate prin Programul MOL – Pot ajuta? se apropie de 2 milioane de lei, pentru 1.700 de sportivi și artiști talentați”, a declarat Kinga Daradics, CEO și Country Chairman al MOL România.
Juriile de artă și de sport și Consiliul Director al Fundației pentru Comunitate au alocat fondurile către cele mai bune 128 dintre cele 406 proiecte depuse în cadrul celor trei categorii: Sport, Artă și 18+. Proiectele câștigătoare provin din 21 de județe ale țării, cea mai mare parte din București, iar beneficiarii sunt 318 copii și tineri.
Printre candidaturile notabile se numără cea a Amaliei Tătăran (categoria 18+), componentă a lotului olimpic feminin de spadă, care a obținut o finanțare pentru achiziția de echipament sportiv de calitate și pentru participarea la Cupa Mondială.
 „Acest program contribuie nemijlocit și la formarea viitorilor tineri talentați. Participarea pianistei Alexandra Maria Zlătior din Cluj-Napoca la cursul de vară al Royal Conservatoire of Scotland, a fost posibilă numai datorită sprijinului oferit de MOL România, care o va ajuta pe tânăra artistă în a lua decizii foarte importante pentru viitorul studiilor sale. Ștefania Călinescu din Corbeni, jud. Argeș, ne-a transmis bucuria sa, pentru că cele două fiice ale sale au avut șansa obținerii acestei finanțări, necesare începerii unei cariere în domeniul artelor”, a declarat András Imre, directorul executiv al Fundației pentru Comunitate.
Juriul de arte a decis finanțarea a 33 de proiecte din totalul de 107 depuse, suma totală alocată fiind de 80.000 de lei. Pentru sport, membrii juriului au analizat 279 de candidaturi, împărțind fondul de sponsorizare de 165.000 de lei către 83 de câștigători. Pentru categoria de vârstă de peste 18 ani, suma totală disponibilă a fost de 50.000 de lei, alocată unui număr de 12 tineri talentați care au împlinit deja vârsta de 18 ani și au fost sprijiniți prin programul MOL - Pot ajuta? la edițiile precedente.
„Am fost bucuroși să constatăm anul acesta o îmbunătățire semnificativă în calitatea proiectelor depuse. Dacă la edițiile precedente din dosarele din categoria „arte plastice și fotografie” se remarcau doar câteva candidaturi care întruneau criteriile de selecție, în acest an majoritatea proiectelor meritau să fie susținute. Dacă această creștere se va menține și în anii viitori, va fi și mai greu să împărțim bugetul alocat acestei categorii”, a declarat Timotei Nădășan, membru al juriului de artă.
„În urma experienței acumulate ca președinte al juriului în Programul MOL – Pot  Ajuta?, pot afirma că nu ne-a fost deloc ușor să decidem beneficiarii ediției 2013. Mai presus de premiile în bani pe care le-au câștigat, sportivii respectivi și-au îmbogățit experiența privind realizarea unei candidaturi în cadrul unui program care a dovedit o dată în plus că prin muncă și tenacitate orice proiect bun poate fi dus până la capăt”, a declarat Violeta Beclea Szekely, președintele juriului de sport.
Rezultatele sunt publicate pe www.pentrucomunitate.ro și www.molromania.ro
Despre program
Programul are deja o tradiție de șapte ani, perioadă în care MOL România a acordat sponsorizări în valoare de peste 1.645.000 de lei unui număr de 1.380 de sportivi și tineri artiști din România. În anul 2012, tinerii beneficiari au fost premiați sau au obținut locuri cu punctaj privind clasamentele naționale și internaționale la 582 de campionate, cupe și competiții naționale, la 261 de competiții internaționale, la 34 campionate și cupe europene, respectiv la 12 campionate și cupe mondiale.
În cadrul programului „Pot ajuta?”, un solicitant poate să obțină finanțare în valoare maximă de 10.000 lei pentru a acoperi cheltuielile de transport legate de activitatea sa sportivă sau artistică sau pentru a achiziționa echipamente și materiale. Din finanțarea totală a ediției a VIII-a, 160.000 de lei sunt destinați sportului și 80.000 de lei domeniului artelor.
În acest an, programul oferă din nou un fond de 50.000 lei la categoria 18+, în cadrul căreia pot solicita sprijin acei tineri care au beneficiat deja de sponsorizări în ultimii doi ani și au împlinit vârsta de 18 ani.
Vă facem cunoscuți membrii juriului de artă: Márkos Albert, violonist, concertmaestrul Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca, președintele juriului, Miriam Cuibuș, actriță a Teatrului Național din Cluj-Napoca, lector al Facultății de Teatru și TV din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Timotei Nădășan, grafician, director al revistei de artă contemporană IDEA, Nelida Nedelcuț, profesor universitar, prorector al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Erich Türk, organist, lector al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
Membrii juriului de sport: Violeta Beclea Szekely, campioană europeană, vicecampioană olimpică la atletism, director al departamentului de marketing și comunicare din cadrul Comitetului Olimpic și Sportiv Român, președintele juriului, Alina Alexoi, jurnalist sport TVR, Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic, Simona Richter, antrenorul secund al lotului național feminin de judo, prima medaliată olimpică din România la judo, Doina Sava, antrenor al loturilor naționale de natație.
ANDRÁS Imre,
director executiv

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 03:18:23 Ora de vară a Europei de Est