Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Trei biserici urmează să fie reabilitate prin fonduri transfrontaliere

În cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria

Trei biserici urmează să fie reabilitate prin fonduri transfrontaliere

În luna ianuarie a anului 2012, Primăria municipiului Oradea, prin Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională a depus spre finanțare în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria, Axa prioritară 2 de dezvoltare a turismului, Proiectul Punți crișene - Proiect de promovare a ecumenismului regional în Bihor Hajdu - Bihar.

Proiectul are o valoare de 1.720.656 euro, din care municipiului Oradea îi revin 1.404.534 euro, acesta fiind al șaptelea proiect câștigat de municipalitate în cadrul programului de cooperare transfrontalieră.
Obiectivele proiectului sunt reabilitarea, restaurarea și introducerea în circuitul turistic al orașului a trei biserici din centru, și anume Biserica cu Lună, Biserica Romano-Catolică din Cetatea Oradea și Biserica Reformată de pe strada Primăriei (Orașul Nou).
Astfel, urmează renovarea fațadelor la Biserica Romano-Catolică din Cetate, unde se va urmări consolidarea tuturor podestelor și planșeelor de lemn respectiv a scărilor turnului, înlocuirea pavajului spațiului interior cu plăci de piatră, similipiatră sau gresie pozate în nisip sau șapă de ciment, realizarea unei hidroizolații cu folii de polietilenă extrudată de-a lungul perimetrului clădirii, refacerea pavajului perimetral, reabilitarea finisajelor de tencuieli la soclu și pe porțiunile inferioare cu tencuieli poroase de renovare pentru permiterea aerisirii zidăriilor, refacerea zugrăvelii tuturor fațadelor și pereților interiori, realizarea unei rețele electrice de iluminat exterior arhitectural al turnului, realizarea sistemului de iluminat interior etc.
În ceea ce privește Biserica cu Lună, aici se va realiza un drenaj subteran perimetral al bisericii și coborârea cotei de teren pe latura nordică a bisericii inclusiv amenajarea curții interioare cu pavaj din piatră naturală, se va reabilita sistemul de canalizare pluvială de-a lungul perimetrului bisericii, se va realiza un soclu de piatră perimetral, distanțat de parament, care permite aerisirea zidăriei, vor fi reabilitate scările de acces la orologiu și la etajul clopotelor, se va restaura mobilierul istoric al bisericii: scaun arhieresc, amvon, strane, se va realiza o nouă poartă metalică cu grilaj pentru accesul dinspre Piața Unirii, se va realiza un sistem de siguranță și supraveghere interioară pentru biserică, se va reabilita sistemul de încălzire al bisericii și vor fi reabilitate instalațiile de alimentare cu energie electrică.
Tot în cadrul proiectului se va realiza și reabilitarea Bisericii Reformate de pe strada Primăriei din Orașul Nou.
Astfel, la acest imobil se are în vedere consolidarea fundațiilor colțului nord-vestic al clădirii, marcat de fenomenul tasării inegale și de apariția unor fisuri, renovarea fațadelor și remedierea problemelor de etanșeitate și racordare, înlocuirea segmentelor de burlane și jgheaburi deteriorate, reabilitarea tâmplăriei ferestrelor și ușilor, consolidarea tuturor planșeelor de lemn ale turnurilor, realizarea unei hidroizolații cu folii de polietilenă extrudată de-a lungul perimetrului clădirii, refacerea pavajului trotuarului perimetral, reabilitarea finisajelor de tencuieli cu tencuieli poroase de renovare pentru permiterea aerisirii zidăriilor, refacerea zugrăvelii tuturor fațadelor, realizarea unei rețele electrice de iluminat exterior arhitectural și a unei instalații de paratrăsnet.
În cadrul acestui proiect, partenerii din Ungaria ai Primăriei Municipiului Oradea sunt: Parohia Ortodoxă din Korosszegapati - Apateu, Biserica Reformată - Calvină din Hajdúböszörmény și Biserica Romano-Catolică din Oroshaza.
După depunerea de către partenerii implicați în proiect a documentelor solicitate de finanțator urmează etapa semnării contractului de finanțare, implementarea proiectului urmând să demareze cel mai probabil din luna octombrie a acestui an. (Biroul de presă)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:38:24 Ora de vară a Europei de Est