Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


„Carnavalul florilor” – ediția 2013

Marți, 20 august, la Debrețin, iar miercuri, 21 august, la Oradea

„Carnavalul florilor” – ediția 2013

Dl Ovidiu Mureșan, viceprimar al Municipiului Oradea, a participat ieri (marți, 13 august 2013) la Debrețin, la conferința de presă organizată pentru prezentarea evenimentului lunii august Carnavalul florilor, aflat la cea de-a 44-a ediție.

La conferința, găzduită de Centrul Kolcsey din Debrețin (Ungaria), au mai participat: viceprimarul orașului Debrețin, dl Bela Somogyi, Jurij Gleba din Ucraina, Endre Szalipszki - consulul general al Ucrainei, Dr. Uzonyi Attila - șeful Poliției din Debrețin, Edit Bodor, director general Fonix Nonprofit SRL, Kukla Krisztian – director general MODEM, precum și alți invitați.
Carnavalul florilor, la Debrețin, în 20 august
Carnavalul florilor, manifestare tradițională, aflată la cea de-a 44-a ediție, este organizat marți, la Debrețin, în 20 august, de Ziua Națională a Ungariei. Se spune că la realizarea celor 16 care alegorice (mașini cu flori) care vor participa la carnaval, vor fi folosite trei milioane de flori, tăiate, uscate, dar și proaspete, un festin demn de cartea recordurilor, la care vor participa zeci de formații cultural artistice, profesioniste, copii și tineri, soliști îndrăgiți și trupe cunoscute din Ungaria și din străinătate care vor susține concerte. Alaiul va porni din Piața Petõfi până la stadionul Gyulai Istvan. Mașinile cu flori vor putea fi votate prin SMS, publicul stabilind astfel care au fost cele mai frumoase și mai reușite care alegorice, organizatorii pregătind premii atât pentru câștigători, cât și pentru public. Mai multe informații, în acest sens, puteți găsi accesând: www.debreceniviragkarneval.hu, www.fonixinfo.hu
„Să avem grijă de copii și de vârstnicii noștri!”
Având în vedere manifestarea de amploare care va avea loc și la actuala ediție, șeful poliției a ținut să informeze populația prin intermediul presei despre restricțiile de circulație, străzile blocate, parcările care vor putea fi folosite de cei care vor veni la eveniment; s-au lansat semnale pentru mărirea vigilenței, pentru siguranța cetățenilor și a bunurilor acestora. Dintre toate măsurile de prevenire a evenimentelor nedorite, ne-a atras atenția un mic amănunt, deloc de neglijat în caz de mare aglomerație, când unii copii s-ar putea pierde de grup (părinți). „Părinții să scrie cu carioca pe mâna copiilor numărul de telefon al părinților”, pentru o mai bună comunicare în vederea găsirii lor, spune comisarul-șef.
Miercuri, 21 august, Carnavalul florilor la Oradea
Patru dintre carele alegorice din Debrețin vor ajunge miercuri, 21 august în Municipiul Oradea, la cea de-a IX-a ediție a „Carnavalului florilor” din municipiul de pe Crișul Repede.
În cuvântul său, dl viceprimar Ovidiu Mureșan a arătat ceea ce însemnă acest Carnaval al florilor pentru Oradea („această oază de frumusețe și o efervescență multicoloră”). „Am pregătit și pentru acest an un program deosebit care să satisfacă gusturile tuturor locuitorilor din orașul Oradea… Pentru manifestările din acest an, am ales Parcul 1 Decembrie, o locație generoasă pentru spectacolele care vor avea loc. Dl viceprimar a subliniat apoi „bunele relații pe care administrația locală orădeană le are cu administrația din Debrețin în materie de derulare de proiecte și în alte domenii, cum ar fi: mediu de afaceri, sociale și economice, și îmi doresc ca și pe viitor să continuăm în aceeași manieră”. La rândul său, dl viceprimar Ovidiu Mureșan a lansat gazdelor invitația de a participa la manifestările noastre tradiționale din fiecare toamnă, reunite în cadrul Festivalului „Toamna orădeană”.  
După prezentarea în detaliu a ediției din acest an a Carnavalului florilor, organizatorii ne-au oferit și o surpriză: un mini car alegoric cu trei copii care a „defilat” prin sala de conferințe, iar afară, în fața Centrului, un arcaș național (și internațional) ne-a făcut o prezentare și demonstrație cu arcul cu săgeți în fața labirintului verde. Tot pentru acest eveniment, gazdele au pregătit o gustare de mâncăruri tradiționale și de bere din Cehia.
Carele alegorice dezvoltă o anumită tematică
Vizitând atelierele unde se pregătesc carele alegorice, am aflat informații interesante, legate de acest eveniment tradițional. Poate nu vă vine să credeți  ce volum mare de muncă și de materiale presupune pregătirea acestor care alegorice care în timp înseamnă două luni de travaliu. Fiecare car este conceput pe o tematică anume și presupune multă muncă de creație. „Fiindcă în acest an se împlinesc 975 de ani de la moartea Sfântului Ștefan – regele Ungariei – tema principală a carnavalului va fi Sfântul Ștefan și sfaturile sale. În jurul acestei idei, am încercat să colecționăm acele legende specifice poporului maghiar, cu variantele lor, precum o să fie de exemplu legenda Lacului Sfânta Ana din Ardeal, car care va veni de asemenea la Oradea. Tot un car foarte important este carul Colegiului Reformat din Debrețin, colegiu care în acest an împlinește 475 de ani de la înființare, iar cu această ocazie, administrația locală s-a gândit ca să dedice un car acestei instituții”, au ținut să ne informeze gazdele noastre.
Așadar, stimați orădeni (și bihoreni), în 20 august, sunteți invitați la Debrețin la magnificul „Carnaval al florilor”, iar a doua zi, la Oradea, la același carnaval, în variantă locală!
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (96 de poze), accesați Galeria foto: „Carnavalul florilor” – ediția 2013.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 2 decembrie 2021