Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Carnavalul florilor” – ediția 2013

Marți, 20 august, la Debrețin, iar miercuri, 21 august, la Oradea

„Carnavalul florilor” – ediția 2013

Dl Ovidiu Mureșan, viceprimar al Municipiului Oradea, a participat ieri (marți, 13 august 2013) la Debrețin, la conferința de presă organizată pentru prezentarea evenimentului lunii august Carnavalul florilor, aflat la cea de-a 44-a ediție.

La conferința, găzduită de Centrul Kolcsey din Debrețin (Ungaria), au mai participat: viceprimarul orașului Debrețin, dl Bela Somogyi, Jurij Gleba din Ucraina, Endre Szalipszki - consulul general al Ucrainei, Dr. Uzonyi Attila - șeful Poliției din Debrețin, Edit Bodor, director general Fonix Nonprofit SRL, Kukla Krisztian – director general MODEM, precum și alți invitați.
Carnavalul florilor, la Debrețin, în 20 august
Carnavalul florilor, manifestare tradițională, aflată la cea de-a 44-a ediție, este organizat marți, la Debrețin, în 20 august, de Ziua Națională a Ungariei. Se spune că la realizarea celor 16 care alegorice (mașini cu flori) care vor participa la carnaval, vor fi folosite trei milioane de flori, tăiate, uscate, dar și proaspete, un festin demn de cartea recordurilor, la care vor participa zeci de formații cultural artistice, profesioniste, copii și tineri, soliști îndrăgiți și trupe cunoscute din Ungaria și din străinătate care vor susține concerte. Alaiul va porni din Piața Petõfi până la stadionul Gyulai Istvan. Mașinile cu flori vor putea fi votate prin SMS, publicul stabilind astfel care au fost cele mai frumoase și mai reușite care alegorice, organizatorii pregătind premii atât pentru câștigători, cât și pentru public. Mai multe informații, în acest sens, puteți găsi accesând: www.debreceniviragkarneval.hu, www.fonixinfo.hu
„Să avem grijă de copii și de vârstnicii noștri!”
Având în vedere manifestarea de amploare care va avea loc și la actuala ediție, șeful poliției a ținut să informeze populația prin intermediul presei despre restricțiile de circulație, străzile blocate, parcările care vor putea fi folosite de cei care vor veni la eveniment; s-au lansat semnale pentru mărirea vigilenței, pentru siguranța cetățenilor și a bunurilor acestora. Dintre toate măsurile de prevenire a evenimentelor nedorite, ne-a atras atenția un mic amănunt, deloc de neglijat în caz de mare aglomerație, când unii copii s-ar putea pierde de grup (părinți). „Părinții să scrie cu carioca pe mâna copiilor numărul de telefon al părinților”, pentru o mai bună comunicare în vederea găsirii lor, spune comisarul-șef.
Miercuri, 21 august, Carnavalul florilor la Oradea
Patru dintre carele alegorice din Debrețin vor ajunge miercuri, 21 august în Municipiul Oradea, la cea de-a IX-a ediție a „Carnavalului florilor” din municipiul de pe Crișul Repede.
În cuvântul său, dl viceprimar Ovidiu Mureșan a arătat ceea ce însemnă acest Carnaval al florilor pentru Oradea („această oază de frumusețe și o efervescență multicoloră”). „Am pregătit și pentru acest an un program deosebit care să satisfacă gusturile tuturor locuitorilor din orașul Oradea… Pentru manifestările din acest an, am ales Parcul 1 Decembrie, o locație generoasă pentru spectacolele care vor avea loc. Dl viceprimar a subliniat apoi „bunele relații pe care administrația locală orădeană le are cu administrația din Debrețin în materie de derulare de proiecte și în alte domenii, cum ar fi: mediu de afaceri, sociale și economice, și îmi doresc ca și pe viitor să continuăm în aceeași manieră”. La rândul său, dl viceprimar Ovidiu Mureșan a lansat gazdelor invitația de a participa la manifestările noastre tradiționale din fiecare toamnă, reunite în cadrul Festivalului „Toamna orădeană”.  
După prezentarea în detaliu a ediției din acest an a Carnavalului florilor, organizatorii ne-au oferit și o surpriză: un mini car alegoric cu trei copii care a „defilat” prin sala de conferințe, iar afară, în fața Centrului, un arcaș național (și internațional) ne-a făcut o prezentare și demonstrație cu arcul cu săgeți în fața labirintului verde. Tot pentru acest eveniment, gazdele au pregătit o gustare de mâncăruri tradiționale și de bere din Cehia.
Carele alegorice dezvoltă o anumită tematică
Vizitând atelierele unde se pregătesc carele alegorice, am aflat informații interesante, legate de acest eveniment tradițional. Poate nu vă vine să credeți  ce volum mare de muncă și de materiale presupune pregătirea acestor care alegorice care în timp înseamnă două luni de travaliu. Fiecare car este conceput pe o tematică anume și presupune multă muncă de creație. „Fiindcă în acest an se împlinesc 975 de ani de la moartea Sfântului Ștefan – regele Ungariei – tema principală a carnavalului va fi Sfântul Ștefan și sfaturile sale. În jurul acestei idei, am încercat să colecționăm acele legende specifice poporului maghiar, cu variantele lor, precum o să fie de exemplu legenda Lacului Sfânta Ana din Ardeal, car care va veni de asemenea la Oradea. Tot un car foarte important este carul Colegiului Reformat din Debrețin, colegiu care în acest an împlinește 475 de ani de la înființare, iar cu această ocazie, administrația locală s-a gândit ca să dedice un car acestei instituții”, au ținut să ne informeze gazdele noastre.
Așadar, stimați orădeni (și bihoreni), în 20 august, sunteți invitați la Debrețin la magnificul „Carnaval al florilor”, iar a doua zi, la Oradea, la același carnaval, în variantă locală!
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (96 de poze), accesați Galeria foto: „Carnavalul florilor” – ediția 2013.

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 09:56:04 Ora de vară a Europei de Est