Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Electrocentrale Oradea SA a intrat în procedura de insolvență

„Se va furniza în continuare apă caldă în municipiu”

Electrocentrale Oradea SA a intrat în procedura de insolvență

Primarul Ilie Bolojan a anunțat ieri, 14 august 2013, în cadrul unei conferințe de presă că SC Electrocentrale Oradea SA a intrat în procedura de insolvență.

Astfel, vineri 9 august, consiliul de administrație al societății, constatând că societatea are datorii pe care nu le poate achita, a cerut Tribunalului Bihor insolvența societății.
În cursul zilei de azi s-a primit de la Tribunal admiterea cererii de insolvență și numirea Casei de Insolvență Transilvania Filiala Bihor SPRL, iar în cadrul ședinței de Consiliu de azi a fost inaintat consilierilor proiectul de hotărâre privind mandatarea Adunării generale a Acționarilor (AGA) SC Electrocentrale Oradea pentru a numi administratorul special al societății privind procedura insolvenței.
Primarul Ilie Bolojan a explicat motivele care au condus la solicitarea insolvenței, care pot fi grupate în mai multe categorii.
Astfel, SC Electrocentrale Oradea SA se confruntă în prezent cu o situație economică dificilă drept pentru care conducerea societății a ajuns la concluzia că se impune o reorganizare a acesteia în urma căreia să fie achitate datoriile restante conform unui program de plată a creanțelor și o restructurare operațională și financiară a societății însoțită de lichidarea unor bunuri din patrimoniu în conformitate cu un plan de reorganizare al societății.
”Starea de insolvență a societății a fost generată de: practicarea de tarife reglementate de autoritățile de reglementare în domeniul energiei și a serviciilor de utilități publice sub costurile reale ale societății, pierderea unor clienți importanți consumatori de aburi ca urmare a falimentului acestora, randamentul scăzut al centralei termice și inexistența unor soluții tehnice care să determine creșterea acestui randament, gradul de uzură a instalațiilor precum și lipsa resurselor financiare pentru retehnologia centralei și pentru realizarea de investiții menite să reducă pierderile tehnologice în sistem, toate acestea au condus la  adâncirea crizei financiare cu care se confruntă societatea” , a menționat primarul Ilie Bolojan.
Datoriile societății la data de 30 iunie se ridicau la o sumă de 302.175.144 lei, din care suma de 185.373.505 lei reprezintă datorii pe termen scurt, iar suma de 116.801.639 lei sunt datorii pe termen mediu și lung. Prin urmare datoriile înregistrate de societate sunt superioare valorii lichidității.
Cu toate acestea, având în vedere importanța serviciilor oferite de către Electrocentrale SA s-a constatat că societatea trebuie să-și continue activitatea. Astfel, administrația locală va depune toate eforturile pentru găsirea soluțiilor care să asigure continuitate în funcționarea societății, astfel ca populația municipiului să nu fie afectată.
”Vreau să asigur orădenii că există stocuri de cărbune pentru încălzirea apei calde și că se  va furniza în continuare apă caldă în municipiu” a declarat Ilie Bolojan.
Prezentă la conferința de presă, d-na Nadia Haș, directorul economic la Electrocentrale Oradea SA a menționat că în ultima perioadă au fost derulate negocieri cu furnizorii care au pornit procedurile de executare silită împotriva societății, însă având în vedere cuantumul datoriilor acumulate de aceasta cea mai bună decizie pentru asigurarea continuității serviciilor oferite de Electrocentrale a fost solicitarea întrării în insolvență.
Starea actuală de insolvență nu va afecta însă proiectul termiei pe fonduri europene care trebuie dus la bun sfârșit și care va asigura cetățenilor condiții de calitate în furnizarea agentului termic. (Biroul de presă)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:13:44 Ora de vară a Europei de Est