Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
7 noiembrie 2023

Prima de carieră didactică – informații importante, detalii utile / Cum pot cadrele didactice să obțină rapid creditele profesionale transferabile pentru educație nonformală (P)

Prima de Carieră Didactică a fost oferită în timpul grevei profesorilor ca o soluție pentru cheltuielile legate de activitatea pe care cadrele didactice o desfășoară, dar informațiile oferite până acum nu sunt foarte bine organizate și nu există un rezumat util.
Nu este foarte clar, de exemplu, de ce s-a oferit pe un card diferit de cel de salariu, cum se utilizează cardul primit, de ce sunt atât de mulți furnizori acceptați (deși activitatea lor n-are nicio legătură cu restricțiile privind cheltuirea sumelor de către profesori).
În acest material veți afla:
De unde vin banii;
De ce s-a utilizat un card separat;
De ce sunt atât de mulți furnizori în lista care acceptă cardul;
Care sunt regulile cu privire la cheltuirea banilor;
Care sunt cheltuielile sigur eligibile;
Care sunt beneficiile acestei prime;
Ce cursuri se pot achiziționa.
Răspunsurile au fost elaborate de echipa Docentix https://www.docentix.com/ – (The e-Learning Company este una dintre firmele afiliate care oferă exclusiv cursuri online în limba română).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 octombrie 2023

Conferință pentru profesori și învățători la Cluj – Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA, pe 19 octombrie: Școala de Bani începe școala – discutăm despre educație financiară într-un context transdisciplinar / Înscrieri deschise pentru cadrele didactice

Conferința Școala de bani începe școala...

A treia conferință regională din seria „Școala de bani începe școala: resurse educaționale transdisciplinare de educație financiară”, este organizată pe 19 octombrie 2023, de la ora 13.30, la UBB – Aula FSEGA, de Edupedu.ro cu sprijinul Școala de Bani – BCR, alături de partenerul instituțional Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA (Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor). Înscrierile sunt deschise pentru participanți, prin completarea acestui formular.
Noțiunile de educație financiară, dar și mai important, cum să le aplice și să afle despre bani în cât mai multe contexte, în cât mai multe și variate împrejurări, exact ca în viață, sunt foarte importante pentru elevi. Care este valoarea banilor, cum să-și gestioneze veniturile și cheltuielile, cum să economisească și să investească, cum să împrumute bani în mod responsabil și cum să se protejeze de fraude financiare, toate aceste chestiuni trebuie să găsească răspunsuri și explicații și de la oamenii care aduc cunoașterea în viața lor, de la cadrele didactice.
Se organizează în total o serie de patru conferințe regionale. Prima dintre ele a avut loc la Timișoara, la Universitatea de Vest, pe 21 septembrie 2023, iar cea de-a doua la București, pe 19 octombrie, la Academia de Studii Economice din Bucureșt, care a fost și partener instituțional alături de Inspectoratul Școlar al Municipiului București. În cadrul acestor evenimente, peste 250 de profesori participanți au interacționat și în cadrul unui atelier de educație financiară și au avut ocazia de a discuta cu experții și organizatorii din proiect. La final, s-au acordat diplome de participare semnate atât de reprezentanții Școala de Bani, cât și de partenerii din inspectoratele școlare și universități. Seria de conferințe regionale se încheie la Iași, pe 16 noiembrie. Înscrierile sunt deschise pentru participanți atât pentru evenimentul de la Cluj-Napoca cât și pentru cel de la Iași, prin completarea acestui formular.
Școala de Bani și BCR au lansat în 2022 proiectul LifeLab, care, după ce a fost pilotat în două școli din sistemul de învățământ preuniversitar, urmează să fie extins la nivel național. Primul an de LifeLab a însemnat peste 50 de profesori, 1.200 de elevi, 15 cursuri de pregătire pentru profesori și 100 de materiale educaționale dezvoltate de profesorii LifeLab. La sfârșitul programului, cunoștințele de educație financiară ale elevilor s-au îmbunătățit considerabil: de la 46% la 65% (pentru elevii din ciclul gimnazial) și de la 40% la 55% (pentru elevii din ciclul liceal). Totodată, 93% dintre elevi și-au exprimat dorința să învețe cât mai multe noțiuni financiare practice și aplicabile.
Pentru profesori sunt esențiale formarea, sprijinul și resursele, în orice demers didactic. LifeLab a pregătit resurse multiple. În plus, Școala de Bani a susținut CCD Prahova pentru a implementa un program de formare gratuit, acreditat de Ministerul Educației.
Participarea este gratuită, dar locurile sunt limitate, se acordă diplome de participare. Sunt invitați să participe în principal profesorii din mediul preuniversitar, pentru care au fost create resursele educaționale cu o abordare transdisciplinară, prin care noțiunile de educație financiară pot fi introduse în predarea mai multor materii, pe toate ciclurile de învățare din preuniversitar: preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
27 septembrie

Ai peste 16 ani, ești la liceu și ești creativ?
Înscrie-te până pe 31 octombrie la competiția de inovație Solve for Tomorrow / Poți participa individual sau cu prietenii și colegii, în echipe, iar cei selectați vor beneficia de sesiuni de mentorat, workshop-uri și ateliere pentru a-și pune în practică proiectele (P)…

Vizita documentară la Casa Corpului Didactic Bihor

În cadrul programului Conferinței Naționale a A.B.R.

Vizita documentară la Casa Corpului Didactic Bihor

Miercuri, 4 septembrie 2013, în cadrul programului Conferinței Naționale a Asociației Bibliotecarilor din România, un punct forte l-a constituit Vizita documentară a bibliotecarilor la Casa Corpului Didactic a Județului Bihor.

Ca o gazdă bună și distinsă, doamna director Carmen Bodiu și-a primit oaspeții cu pâine și sare, cu sufletul deschis, „dar mai ales cu hrana spirituală a cuvintelor pe care noi, toți, cei de-aici, le oferim semenilor noștri, prin intermediul gândurilor, experiențelor și învățămintelor, adunate și păstrate într-o carte”, ca să o cităm pe doamna director.
Printre oaspeții aleși care i-au trecut pragul s-au numărat: prof. univ. dr. Mircea REGNEALĂ, Universitatea din București, președintele Asociației Bibliotecarilor din România, dl. Ovidiu MUREȘAN, viceprimar al Municipiului Oradea, dl. Lucian Muntean – poet, recunoscută personalitate a culturii locale, dl. Emil Mircea Neșiu – poet, membru al Uniunii Scriitorilor, dl. Ștefan Avram, director al Editurii „Aureo”, prof. Dan Peter - director al Palatul Copiilor și Elevilor Oradea,  inspectori de specialitate și profesori metodiști ai Casei Corpului Didactic Bihor, directori și cadre didactice de la instituții de învățământ orădene.
„Vizita documentară în cadrul celei de a XXIV-a ediții a Conferinței Asociației Bibliotecarilor din România este un prilej de a ne așeza la aceeași masă rotundă a cuvintelor, fie că suntem cadre didactice, oameni de știință și cultură, în scopul răspândirii printre semenii noștri a unui strop din lumina cunoștinței”, a mai spus doamna director Carmen Bodiu în cuvântul de salut adresat distinșilor oaspeți.
În replică, dl viceprimar Ovidiu Mureșan a felicitat-o și i-a mulțumit pentru manifestarea de suflet pe care a pus-o la cale.
Și așa precum spunea Vasile Alecsandri „La noi românii, întâi se aud cântecele și apoi răsare soarele”, și gazdele noastre au scos în față două steluțe ale palatului orădean, pe Romina Suciu (10 ani) și Rareș Ivanov (6 ani), care ne-au încântat cu două nestemate ale folclorului bihorean.
CCD sau Carta unei Cariere în Devenire  
După momentul artistic realizat cu emoție de elevii prof. Ana-Maria Gal, doamna director Carmen Bodiu a prezentat în PowerPoint cartea de vizită a casei.
„Cine suntem noi? Ce reprezintă Casa Corpului Didactic în tradiția unui învățământ recunoscut pentru performanțele sale”…
Un scurt istoric, Tradiție și actualitate, Misiune și aspirație, Parteneriate Parametri și indici, Biblioteca - cercetare, știință, cunoaștere, „Cartea și biblioteca - prietenii copiilor”, un film realizat de dna bibliotecar prof. Mariana Trofin (de la C.C.D.), vicepreședinte al Filialei Bihor a A.B.R., un  film scurt care imortalizează cu măiestrie derularea proiectului cu același titlu.
Lansare de carte
În lansarea volumului de poezii a poetului Emil Mircea Neșiu, doamna director ne-a propus „să luăm o gură de aer proaspăt și să evadam împreună spre lumi proiectate în oglindă, pe firul călăuzitor al Dom(n)ului din cuvinte”, titlul volumului, semnat de poetul Emil Mircea Neșiu.
Pentru început, dl Ștefan Avram ne-a prezentat împrejurările în care a apărut cartea la Editura Aureo, editura domniei sale, iar actorii Rin Tripa și Mirela Lupu (de la Teatrul „Regina Maria”), recitând din volumul „Dom(n)ul din cuvinte”, ne-au facilitat accesul la versurile poetului.
Regalul artistic de muzică și poezie, oferit oaspeților în chip măiestrit de directorul C.C.D. Bihor, doamna profesor Carmen Bodiu, s-a încheiat cu două „bijuterii” muzicale din folclorul românesc, interpretate cu sensibilitate și  profesionalism de Ana-Maria Gal, profesor de canto popular la palatul orădean.
Cu adevărat, doamna director Carmen Bodiu merită pe deplin felicitările adresate de către dl viceprimar Ovidiu Mureșan și directorul Asociației Bibliotecarilor din România, dl prof. univ. dr. Mircea Regneală, pentru manifestarea de suflet oferită participanților la Conferința Națională a A.B.R. de la Oradea. Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (52 de poze), accesați Galeria foto: Vizita documentară la Casa Corpului Didactic Bihor. 

Trimite email
Saturday, 2 December 2023