Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

S-a deschis Târgul fermierilor la Era Park!

Vineri,

S-a deschis Târgul fermierilor la Era Park!

Potrivit obiceiului, oficialitățile au sosit la târg cu caleașca.

Ieri (vineri, 6 septembrie 2013), președintele Consiliului Județean Bihor, dl prof. Cornel Popa și dl vicepreședinte Ioan Mang au dat undă verde celei de-a V-a ediții a Târgului fermierilor Agro Bihor, găzduit, timp de trei zile (vineri, sâmbătă și duminică), în parcarea de la Era Park din Oradea.
„Pași înainte, cu foarte multe greutăți!”
Dl președinte Cornel Popa recunoaște că fermierii bihoreni fac pași înainte, dar cu foarte multe greutăți, cu foarte multe eforturi (proprii). Și de aceea sunt de apreciat.
„În agricultură, întotdeauna, se va câștiga!”
La rândul său, dl vicepreședinte Ioan Mang i-a felicitat, deopotrivă, pe organizatori și participanți (fermieri și comercianți). „E un domeniu de care cu toții avem nevoie, pentru că de mâncare avem și vom avea nevoie întotdeauna. De asemenea, un domeniu pe care eu îl consider ca fiind de succes! Cu toate greutățile care sunt, în agricultură, întotdeauna, se va câștiga!”, a mai spus dl vicepreședinte.
„Starostele” târgului, jurnalistul Victor Mihalcea, prezentatorul evenimentului, l-a invitat apoi la microfon pe organizatorul tradițional al târgului, dl Marius Francisc Ștefan, directorul Camerei Agricole Bihor, care a prezentat punctele forte ale celei de-a V-a ediții a târgului, invitând totodată fermierii să ia parte la aceste manifestări: demonstrații pe teren (procedura de recoltare a porumbului, de tocare e resturilor vegetale, de prelucrare a solului, de pregătire a patului germinativ și cea de semănat); Simpozion, cu participarea unor specialiști din Ungaria; Masa Bihorului - un forum privind promovarea produselor și serviciilor din mediul rural; Miss văcuța; Concurs de atelaje
La momentul inaugural au mai onorat dl Remus Moțoc, directorul Direcției Sanitar Veterinare Bihor și dl Constantin Badea, directorul Camerei de Comerț și Industrie Bihor…
Trecând în revistă standurile cu produse agricole, dar nu numai, am stat de vorbă cu producătorii și comercianții. Unii sunt „abonați” ai târgului, alții au venit pentru prima oară.
Mădălina Tiliță, din Diosig, deși are doar 12 ani (fiind elevă în clasa a VII-a), e prezentă pentru a II-a oară la acest târg. Ea avea expuse pe stand roșii, ardei și gogonele (produse în solarul și grădina părinților). „Mâine (azi – n.n.), voi avea și gogoșari și ceapă”, ne-a spus Mădălina.
Trebuie să mai adăugăm faptul că Mădălina era singură la târg, fără părinți și fără cei doi frați ai săi.
De la pasiune la o …mică afacere!
Dl Ioan Oros e unul dintre „abonații” târgului. 34 de ani a fost actor la „Arcadia”, iar de 25 de ani, se ocupă cu albinăritul, așa încât, „pasiunea pentru albine și apicultură s-a transformat în timp într-o mică afacere”, recunoaște dl Oros. Deține între 70 și 100 de stupi pe care îi plasează în diferite zone floricole, în funcție de sezon, când la Valea lui Mihai sau la Calea Mare, când la Roit, obținând trei feluri de miere: polifloră, de tei și de salcâm.
Claudiu Nergheș, reprezentantul firmei Energo Salix din Holod, a adus la târg gem de mure, zacuscă de fasole și vegeta, toate bio. De 2-3 ani, produsele lor bio au ajuns la târgurile din București, iar acum, pentru prima oară la târgul de la Oradea.
Tincău Teodor și Tincău Nicolae (tată și fiu, din Oradea), aveau expuse sortimente din trei produse: semințe, ulei și proteină de dovleac, floarea-soarelui și susan pe care le produc din recoltele adunate de la Girișul de Criș. „În ceea ce privește proteina, doresc să vă informez că suntem singurii din lume care producem proteină de dovleac și susan”, ține să ne asigure dl Tincău Teodor. „Mai producem și ulei din nucă, dar în cantități mici. În 2010, am pornit la drum cu o presă, iar acum deținem cinci prese (pentru presare la rece)”.
Și dl Szilagyi Illes din Oradea avea pe masă miere de albine.
Nelipsită de la aproape toate târgurile este țuica, pălinca tradițională „Trămuța” din Tulca. La ediția din acest an, am cunoscut trei din membrii familiei Chișe din Tulca: Florian – tatăl, Monica – soția și Ciprian – fiul (15 ani, elev la C.N. „Iosif Vulcan” din Oradea); la standul lor era expus și cazanul de făcut pălincă (în miniatură).
„Așteptăm copiii și părinții la cules de mere!”
Firma Agromec din Cheresig a fraților Demian Constantin și Demian Ioan a fost reprezentată la târg de dl Florin Ciobriș, șef distribuție. Firma deține la Cheresig 20 de hectare cu meri. Din cele opt soiuri de mere, trei erau expuse, plus câteva cutii cu suc de mere (la robinet), precum și sticle (flacoane) cu suc de mere, la 300 ml. Între timp, a sosit și dl Constantin Demian, care a ținut să ne informeze că „suntem singurii din Bihor și printre puținii din țară, cu livadă ecologică de mere și cu suc ecologic, sută la sută natural, eco, fără coloranți, zahăr și conservanți. Din cei peste 15.000 de meri, am adunat recolta de pe circa 3.000, estimând o producție record! Cei care doresc să-și achiziționeze mere ecologice în cantități mai mari, pentru păstrare sau chiar pentru producție (țuică), pot veni cu familia în livadă să le culeagă (la preț de producție)”, a mai spus dl Constantin Demian; pentru mai multe detalii, apelați la 0723/426.491, e-mail: contact@meritabio.ro
TothEquip Romania – afaceri fructuoase
Vorbind de procesarea fructelor cu administratorul Agromec, am ajuns să cunoaștem partenerul care i-a livrat utilajele pentru producerea sucurilor naturale din fructe. Este vorba de firma TothEquip România din Oradea (str. Gen. Berthlot nr. 19, 0723/194.769, e-mail tothequip@yahoo.com). Amalia Toth, reprezentatul firmei, ne-a prezentat un storcător și un pliant, asigurându-ne că a doua zi, va reveni cu o linie tehnologică completă. În pliant sunt prezentate utilaje și echipamente din cele mai felurite pentru procesarea fructelor, import Italia, Germania și Austria; utilaje pentru producerea de sucuri naturale din fructe: tocătoare, hidroprese, tancuri inox, sterilizatoare, pasteurizatoare și sisteme de îmbuteliere; echipamente pentru producerea de gemuri, dulcețuri și siropuri: desâmburizatoare, cazane pentru dulceață; utilaje și echipamente pentru vinificație: deciorchinizatoare, prese tradiționale pentru struguri, stație pentru îmbuteliere – dopuire – etichetare, filtre, capsator pneumatic sticle; distilerii tradiționale și distilerii automate.
Pălincă pentru familia regală
Sandu de la Pericei, cum este cunoscut în Oradea dl Alexandru Tătaru, a adus pentru expoziție, la târg, trei sortimente de pălincă naturală, de prune, pere și gutui, lăudându-se că deține cea mai bună pălincă din lume, „așa după cum a fost ea apreciată de către familia regală a Angliei, atunci când prințul Charles a avut-o pe masa sa”, ține să ne asigure dl Tătaru.
Foraje, rezervoare, solarii… 
Dacă vă interesează foraje pentru apă, studii geotehnice, sisteme de filtrare, rezervoare pentru stocat apa, solarii și accesorii horticole, toate le veți găsi la Bisonsol Int. Oradea (Calea Clujului Nr. 192).
Îngrășământ microbiologic de fertilizare a plantelor prin frunze  sau concentrat microbiologic ecologic pentru tratarea solului și pentru o gestionare modernă a substanțelor nutritive le veți găsi la S.C. Natur Agro Produse din Odorheiu Secuiesc, județul Harghita…
Dacă vi se face foame sau sete…  
S.C. Lorialba Prest din Brad, județul Hunedoara, și dl Cristian Bortaș (managerul firmei)vă oferă gustoșii virșli tradiționali, afumați pe loc în hiț (afumătoare), în fața dumneavoastră, pastramă de oaie, tobă de casă, produse din carne de porc, naturale fără conservanți.
Clătita uriașă… de Jibou
Clătitele uriașe și delicioase (40 cm diametru și 180 grame) sunt pregătite pe loc de soții Radu și Andreea Băbănaș de la S.C. Rial Transcom din Jibou, județul Sălaj. Radu și Andreea au venit pentru prima oară la Oradea, chiar dacă în județ nostru au mai fost la Biharia și Aleșd. Ei merg la toate festivalurile și serbările din țară, unde sunt invitați. Au fost la Vinga (Arad) și la Cernavodă… Dacă aveți evenimente importante, de anvergură, și doriți să-i invitați, apelați la adresa: radu.babanas@gmail.com
Mădălina (din Diosig) tocmai și-a luat o clătită uriașă delicioasă cu finetti și zâmbește… ca o prințesă!
La noi berea e gratis!
Am citit acest anunț „bombă” la standul Carrefour. Dar să nu vă las cu ochii în soare, să vă dau și restul anunțului: Cumpărând de minim 12 lei, primești și o doză de bere Bergenbier, de 0,5 l.
Și ai ce cumpăra, de la fructe și legume proaspete, la prețuri accesibile, la mititei, cârnăciori, grătare, cartofi prăjiți și salate…
Mașinile și utilajele pentru agricultură, precum și animalele de rasă…
le veți găsi, coborând din parcare, în aripa din dreapta.
Multe și tentante, bani să aveți!
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (105 poze), accesați Galeria foto: S-a deschis Târgul fermierilor la Era Park!          

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 28 martie 2020