Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Două pasarele noi peste Peța

Faptele vorbesc

Două pasarele noi peste Peța

Încă de la începutul lunii august, Primăria Oradea a început construirea unei pasarele peste pârâul Peța, între strada T. Blajovici și Universității, lângă zona verde amenajată recent.

Pasarela compusă din două fundații izolate pe ambele părți ale pârâului, cu o suprastructură compusă din două grinzi cu zăbrele, cu înălțimea de 90 cm și o deschidere de 17 metri, iar termenul de execuție este de 60 de zile.
Podina pasarelei se va realiza din grătare electroforjare cu grosimea de 40 mm, urmând ca pasarela să fie folosită atât de pietoni cât și de bicicliști.
Până acum firma executantă, SC Abed Nego Com, a realizat suprastructura metalică a pasarelei, iar în prezent lucrează la turnarea fundației. Valoarea lucrării este de 72.111, lei fără TVA.
Totodată, Primăria municipiului Oradea va construi încă o pasarelă pietonală și pentru bicicliști peste pârăul Peța, în zona dintre strada Erkel Ferenc și Parcul Salca.
Pentru a realiza această investiție, în cadrul ședinței de consiliu din data de 9 septembrie, consilierii locali vor analiza proiectul de hotărâre care a fost întocmit de către Direcția Tehnică cu privire la indicatorii tehnico-economici ai acestei investiții.
În urma construirii pasarelei, se va asigura circulația pietonală între strada Erkel Ferenc și Parcul Salca, pasarela creând un coridor pietonal și ciclist între Cartierul Dimitrie Cantemir și Parcul Salca.
Conform proiectului de hotărâre, pasarela va fi amplasată în aval de strada Muzicii de pe malul drept al pârâului Peța, la 50 m în amonte de intersecția cu strada 1907.
Prin crearea acestei legături se încurajează utilizarea unei zone nou introduse în patrimoniul orașului, respectiv zona Salca de pe malul stâng al pârâului Peța. Dorința municipalității este ca această zonă să devină o zonă de recreere și promenadă pentru locuitorii din cartierele Cantemir și Nufărul.
Pasarela pietonală se va realiza cu o suprastructură metalică, pe ambele capete ale pasarelei se va amplasa câte o scară pentru accesul pietonilor, respectiv o rampă de acces biciclete și persoane cu handicap locomotor.
Valoarea totală a investiției este de 129.534,26 lei cu TVA, iar durata de realizare este de 2 luni. Biroul de presă

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 13:59:23 Ora de vară a Europei de Est